Hagemøbelguiden

1. februar 2023

Stanford hagemøbler i hvit aluminium og lyse puter.

Alt om hagemøbler

Velkommen til Oaklands hagemøbelguide! Her vil vi gi deg kunnskapen du trenger for å ta riktig valg ved kjøp av nye hagemøbler til ditt uteområde. Det er fort å bli forvirret i et hav av merker og modeller, pris og kvalitetsforskjeller, samt ulike materialer. Men fortvil ikke, her vil du bli servert alt du trenger å vite om hagemøbler, få innsikt i de forskjellige materialene, og få innsikt i hva du burde være oppmerksom på. Gjennom hagemøbelguiden vår vil vi hjelpe deg å ta et godt hagemøbelvalg og gi deg nyttige tips for fremtiden!

Funksjonsgaranti

Oakland hagemøbler har en funksjonsgaranti på 3 til 5 år. Produktene er av god kvalitet og produsert for å vare lenge. Men det er viktig å ta godt vare på hagemøblene for å få bevare de fine produktene så lenge som mulig. Det er ganske enkelt. Hold de rene. Vedlikehold deler og produkter som trenger dette. Beskytt de gjerne mot sol, vær og vind. Og vinterlagre dem forsvarlig. Alle produkter som står ute vil bli påvirket av ytre faktorer, og vær og vind. Farger vil falme, puter vil endre karakter og treverk vil eldes. I denne bloggen får du tips til lagring og vedlikehold som holder møblene fine, lengst mulig.

 

I denne guiden ønsker vi å gi deg grunnleggende kunnskap om følgende:

– ROTTING    – ALUMINIUM    – PULVERLAKKERING    – STÅL    –TRE     – KUNSTTRE    – PUTESTOFF    – PUTESKUM    – KERAMIKKGLASS – BETONG    – GLASS

Rotting hagemøbler

Hagemøbler i rotting er et populært valg i norden, og det er ikke uten grunn. De er værbestandige, varer lenge og krever svært lite vedlikehold. Utvalget i rotting er derimot enormt, og det store forskjeller både i pris og kvalitet. Disse to faktorene går ofte hånd i hånd, og kvaliteten på rottingen vil ha en innvirkning på holdbarheten til utemøblementet ditt.  

Kjært barn har mange navn, og rotting-hagemøbler er også kjent som polyrotting, kunstrotting, polyflett og wicker. Enkelt forklart er det flettet plastikk på en møbelramme. I denne delen av hagemøbelguiden vil vi gi deg en pekepinn på hva du bør være obs på når du skal kjøpe hagemøbler i rotting.

Kvaliteten på rottingen kan variere

Utvalget i rotting er enormt og kvaliteten kan variere. Så hva avgjør om en rotting er god eller dårlig? Dette er det mange misforståelser rundt. Mange tror for eksempel at en rund tråd (helflettet rotting) er bedre enn en flat tråd (flatflettet rotting). Men kvaliteten avgjøres ikke av formen på plasten, men av materialet den er laget av. I tillegg er det mange som tror at børstet materiale er dårligere enn en blank tråd, men her gjelder det samme. Det er ikke fargen på rottingen som avgjør kvaliteten, men det er materialet. 

 

Kvalitetsforskjeller i plastmaterialet

Først og fremst vil en god rotting være UV-behandlet for å tåle mye sol. Ved mye UV-eksponering vil en dårlig UV-behandlet rotting tørke fort ut og bli porøs. Når rottingen er blitt porøs, er det en større fare for at den knekker. Det motsatte kan sies om en rotting som er godt behandlet, den vil holde på farge og fasthet i mange år. Er du usikker på om rottingen i din gruppe er blitt porøs, kan det enkelt oppdages med å stress-teste rottingen ved å vri litt på den. Dersom den er lite bøyelig, det begynner å flasse, eller at det dannes «åreringer», er rottingen i ferd med å bli solskadet. Derfor anbefaler vi deg å investere noen ekstra kroner i rottingmøblene dine slik at du får noe som er UV-behandlet og kan vare lenge. 

De fleste rottingmøbler er laget av plast, men det finnes mange forskjellige typer plast. Noen av disse er av bedre kvalitet og egner seg bedre til hagemøbler enn andre. Vi anbefaler å kjøpe rottingmøbler av plasttype 5, Polypropylen (PP). Det er som regel denne typen plast hagemøbler er laget av, men det kan være lurt å forsikre seg om dette. Polypropylen er en ren form for plast uten tilsatt resirkulerte materialer. Det tåler høy varme og er et solid materiale.

En rotting av høy kvalitet vil også ha samme farge tvers igjennom. Dette er fordelaktig ettersom den enklere skjuler småskader på rottingen som riper eller lignende, om du er uheldig. Det er også kjent at en gjennomfarget rotting også holder bedre på fargen og varer lengre.

Et annet element for å oppdage kvalitetsforskjeller på hagemøbler i rotting, er standarden på flettingen. Et godt rotting-møbel gjenkjennes ved at flettingen er stram og at den følger linjene på rammeverket. Et godt håndverk vil gi lengre levetid og by på mindre jobb ved vasking av utemøblene. 

 

Kvalitetsforskjeller i rammeverket

Videre er det også lurt å tenke over hva slags materiale rammen til rottingmøblene er laget av. Disse kommer som regel i tre forskjellige utgaver: stål, tre eller aluminium. Vi anbefaler å kjøpe rottingmøbler med rammer av aluminium, ettersom dette er mest motstandsdyktig mot rust og værbestandig. Både stål og tre krever mye pleie og vedlikehold, og det kan være vanskelig å komme til på ramma i rottingmøbler ettersom rottingen er flettet rundt. Derfor er det lurt å kjøpe rottingmøbler med aluminium som er vedlikeholdsfritt. Ettersom aluminium har en lav egenvekt blir utemøblene også da enklere å flytte rundt på enn de ville vært med ei ramme av tre eller stål. 

 

Kvalitetsforskjeller og pris

En ting som er greit å være obs på er sorte rottingmøbler. Disse er noen ganger mye billigere enn tilsvarende møbler i andre farger. Grunnen til dette er at disse møblene ofte har en del resirkulert materiale i rottingen. Rotting av resirkulert materiale er av betydelig dårligere kvalitet enn rotting av rene plastblandinger. Derfor er det viktig å være klar over dette. Videre er det også ganske vanlig at billig rotting inneholder mye luft.

Dersom du har funnet utemøbler av rotting som er for billige til å være sant, så er de sannsynligvis nettopp det. Balansen mellom at leverandør og butikk skal tjene penger samtidig som kunden skal ha et godt produkt er vanskelig. Derfor er det rett og slett sånn at du får det du betaler for. Dersom du kjøper billige rottingmøbler er det sannsynligvis en del luft og resirkulerte materialer i rottingen, og møblementet er antakeligvis ikke blitt godt UV-behandlet. Selvfølgelig finnes der alltid unntak, og du kan være heldig. Men vi anbefaler deg virkelig å investere litt ekstra i utemøblene dine, og kjøpe noe som virkelig er av god kvalitet.

Mye av det som determinerer prisen på møbler av rotting er om de er godt UV-behandlet, hvor mye luft rottingen inneholder, hvor mye vekt av materialet der er på møbelet, og hvor tynn tråden er. Desto tynnere tråden er, desto lenger tid tar det å flette møblene. Rotting er nemlig håndlagede møbler, og det tar lang tid å produsere dem. Kjøp derfor utemøbler hos en hagemøbelspesialist som vet hva de driver med. Du er selvfølgelig alltid velkommen innom en av våre butikker for en hyggelig handel, eller du kan ta kontakt med kundeservice. Vi står klare for å hjelpe deg!

 

Hagegruppe sofa Oliver i rotting og grå puter

 

 

De ulike typene rotting

Det er i hovedsak tre ulike typer rotting: hel, halvrund og flat. Tykkelsen på rottingen spiller ofte inn på prisen. Desto mer materiale som blir benyttet, desto høyere pris. I tillegg er det meste av rotting håndflettet, og dermed spiller tiden det tar å flette et produkt også inn på prisen. I all hovedsak er det dette som skiller de ulike typene rotting fra hverandre, og utseendet såklart. Kvaliteten på rottingen skal altså være den samme uavhengig av om du velger flat, halvrund eller hel rotting. Dersom du vet at du er hos en forhandler som selger rotting av god kvalitet, kan du altså velge type etter smak og behag uten å bekymre deg for at kvaliteten vil variere av den grunn. Faktorer som påvirker kvaliteten kan du lese om i avsnittet over.

 

Hel

Rotting som er helt rund er den typen rotting som kalles “Helflett”. Dette er gjerne den dyreste typen rotting du finner ettersom produkter av helflett bruker større mengder rotting enn halvrund og flat rotting. Tykkelsen på helflettet rotting varierer, og prisen gjenspeiler dette. Desto tykkere den er, desto dyrere. Dersom du finner helflettede rottingmøbler til svært lave priser, kan det være lurt å forsikre seg om at møblene er UV-behandlet, at rottingen er farget helt gjennom, og at flettingen er stram og følger linjene. Da forsikrer du deg om at kvaliteten er god, og at møblene ikke ryker etter første sesong.

 

Halvrund

Rotting som er halvrund har en flat side og en rund side. Den runde siden er den som er synlig utover. Denne typen rotting er gjerne rimeligere enn “helflettet” rotting ettersom mengden av brukt materiale er mindre. Likevel skal kvaliteten i prinsippet være den samme dersom materialet er det samme. Halvrund rotting er vel så fint som helflettet, og her er det nok opp til enhver å velge hva som foretrekkes.

 

Flat

Flat rotting er som regel den rimeligste formen for rotting du finner. Flatflettede rottingmøbler flettes fort, og krever en mindre mengde materiale enn halvrund og helflettet rotting gjør. Dette gjenspeiles av prisen. Flatflettet rotting er gjerne også den typen rotting som skiller seg mest fra de to andre typene i utseende, og flat rotting har en mer særegen look.

 

Se noen av våre mest populære hagemøbelserier i rotting:

Aluminium utemøbler

Aluminium er et svært foretrukket materiale i hagemøbler, og vi bruker dette fordi det egner seg utrolig godt! Materialet er vedlikeholdsfritt, og det tåler mye. En kan faktisk si at det tåler nesten alt. I tillegg har de en lav egenvekt, og er veldig enkle og greie å flytte rundt på. Dermed kan du enkelt omrokkere på store hagegrupper. Denne lettheten bærer med seg flere fordeler. En av disse fordelene er at du ikke brenner deg på hagemøbler av aluminium – i motsetning til hagemøbler i stål for eksempel. Dette skyldes lettheten i materialet, og at det leder varme så fort at en ikke brenner seg på hagemøblene etter de har stått i sola.

 

 

Stilfulle hagemøbler

Hagemøbler i aluminium er også utrolig trendy og stilfullt, og de passer perfekt inn på uteplassen! De kommer i forskjellige, flotte design, og kombinasjonen av aluminiumsrammene og flotte, tykke hagemøbelputer er ikke annet enn elskverdig. Materialet tåler mye, og dermed holder aluminium utemøbler seg fine over lang tid! Velger du å investere i ei hagegruppe av aluminium har du noe som varer i årevis, og designet, komforten og de andre fordelene som følger vil du neppe gå lei av. Utemøbler i aluminium passer godt inn på terrassen, i hagen, på balkongen, på hytta, eller hvor enn du ønsker deg et nytt sett utemøbler. De kommer også i mange forskjellige, fine farger, slik at du kan finne noe som passer din smak og din stil. I tillegg er materialet resirkulerbart, og hagemøbler i aluminium er et bærekraftig og godt valg.

 

Vedlikehold av hagemøbler i aluminium

Selv om aluminium er vedlikeholdsfritt og tåler nesten alt, er det lov å ta godt vare på hagemøblene. Det er nemlig slik at alle materialer brytes ned over tid, og derfor er det lurt å behandle alle hagemøbler godt og gi dem pleie. Utemøbler i aluminium krever minimalt med pleie og er noen av de møblene som har lengst levetid, men noen tips vil vi likevel gi deg for hvordan du kan ta godt vare på utemøblene. Med riktig og god pleie, vil møbler av aluminium kunne holde i 30+ år.Det er nesten utelukkende positive ting å si om aluminium, og dette er helt klart det foretrukne materialet når det gjelder hagemøbler. Likevel kan det være greit å være klar over at selv om det tåler det aller meste, så tåler det ikke alt. Det tåler ikke å bli bøyd mange ganger, og i nærheten av salter, saltvann og metaller av andre legeringer kan det oppstå korrosjon. Aluminium er i utgangspunktet rustfritt, men dersom det står utsatt kan man være uheldig. Derfor anbefaler vi deg å gi hagemøbler i aluminium litt vedlikehold dersom du har dem i nærheten av saltvann eller andre salter. Salt er røft og skadelig for alle hagemøbler. Likevel er aluminium et av de aller beste alternativene dersom du er på utkikk etter hagemøbler som skal stå ved sjøen, og det er de enkleste hagemøblene å holde ved like. Dermed egner de seg godt til dette så lenge de får riktig pleie.

Hvordan gir du dem så riktig pleie? Vi anbefaler deg å vaske av møblene med ferskvann og behandle sår i lakken, skruer og ubehandlet metall med en tynnflytende olje med jevne mellomrom. Til tross for at bilene våre tåler mye, pleier vi å vaske dem og ta godt vare på dem. Det samme gjelder for hagemøblene våre. Dersom du ønsker å gi dem litt ekstra god pleie kan du gjerne vaske dem med vår spesialutviklede hagemøbelrens, og påføre hagemøbelbeskytteren vår etterpå. Det er jo alltids lurt å være på den sikre siden.

Vinterlagring av hagemøbler i aluminium

Hagemøblene nå til dags tåler å stå utendørs hele året. I blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» får du gode tips til hvordan du på tryggest mulig måte kan vinterlagre dem utendørs. Klikk HER for å lese mer. Likevel har ikke hagemøblene så godt av å stå utendørs gjennom vinteren. Problemet ved dette er at vann kan komme inn i rammene, og når det fryser på kan dette gi frostspreng. Da fryser vannet og utvider seg, som deretter resulterer i at møblementet sprekker eller endrer form. Men, dersom du setter dem med dreneringshullene riktig vei slik at vannet renner ut, skal ikke dette være et problem. Når du unngår frostspreng er det ikke noe i veien for å vinterlagre utemøblene utendørs.

Den aller beste måten å vintrelagre utemøbler av aluminium på er å vaske dem med ferskvann, gi dem god tid til å tørke, og deretter sette dem innendørs. Ønsker du å gi dem en grundig og god vask anbefaler vi deg å bruke vår spesialutviklede hagemøbelrens etterfulgt av hagemøbelbeskytteren vår.

Videre kan det være greit å være klar over at skader som skyldes frostspreng og utendørs vinterlagring ikke omfattes av garantien. Derfor kan det være lurt å heller lagre dem innendørs for å være på den sikre siden. Likevel skal du være veldig uheldig for at det skal gå galt å vinterlagre dem utendørs, og hagemøblene nå til dags er laget for å tåle tøffe forhold. Hos oss kan du være trygg på at hagemøblene er laget av gode materialer som tåler mye. Sørg bare for å ta forhåndsregler, og følg tipsene våre for vinterlagring. Bruk gjerne gode hagemøbeltrekk til utendørslagringen.

Pulverlakkering og Tigerlakk

Hagemøbler i aluminium er i all hovedsak pulverlakkerte. Men hva vil egentlig det si? Pulverlakkering er en veldig bra og slitesterk behandling av hagemøbler som gjør hagemøblene veldig mye mer motstandsdyktige enn ved vanlig lakkering. Pulverlakkeringen skjer ved at hagemøblene henges opp på rekke og rad på et bånd. Møblene kjøres så inn i et rom hvor det blir sprayet på pulver som fester seg på møblene. Deretter går båndet videre inn i en ovn på omtrent 450 grader, og her blir pulveret brent fast i aluminiumet. Etter behandlingen er aluminiumsmøblene utrolig slitesterke og holdbare.

Pulverlakkering har også flere kvaliteter, og kan variere. Hvis lakkens kvalitet ikke er god nok kan man risikere at møbelet ikke blir godt nok, og at lakken krakelerer. En for billig lakk er ikke så motstandsdyktig mot UV-stråler og fleksibilitet i forhold til metallets bevegelse under forskjellige temperaturer. Dårlige fargepigmenter i lakken vil også medføre at møblene falmer mer. Men, i alle hovedsak er pulverlakk kjent for å være den beste overflatebehandlingen av hagemøbler i aluminium. Dersom du vil ha det beste av det beste, går det an å bruke tigerlakk som er kjent for å være den beste pulverlakken. Denne har bedre fargepigmenter, er mer fleksibel og holder lenger.

Se noen av våre mest populære hagemøbelserier i aluminium:

Stål 

Dersom du skal handle hagemøbler av stål, er det en fordel å vite hva som er hovedforskjellene mellom ulike typer stål. Det er nemlig slik at det finnes svært mange forskjellige legeringer av stål, og stål blandes med andre legeringselementer for at materialet skal bli tilpasset etter bruk. Dermed finnes det en drøss av ulike legeringer av stål, og derfor er det også lurt å undersøke hva slags stål utemøbler er laget av før du gjør et stort kjøp.

I denne delen av hagemøbelguiden vil vi gjøre deg oppmerksom på forskjellene mellom de to hovedtypene av rustfritt stål. Vi kommer også til å gi deg grunnleggende informasjon om cortenstål, lakkert stål og galvanisert stål. Det er som regel disse legeringene hagemøbler av stål er laget av.

 

 

Rustfritt stål

Rustfritt eller syrefast?

Dersom du skal kjøpe utemøbler i «rustfritt stål» er det lurt å vite hva slags type stål møblementet er laget av. Det er nemlig slik at det finnes en drøss av ulike legeringer av stål, og stålet legeres ut fra hvilke egenskaper det er ønskelig at det skal ha. De mest brukte ståltypene i hagemøbler er typene 304 og 316. 316 er den typen som gjerne kalles syrefast stål, mens 304 kalles rustfritt stål. Disse to er det noen forskjeller mellom som det er greit å være kjent med.

 

304 VS. 316

Øyensynlig er ikke forskjellene mellom 304 og 316 særlig store, og dersom du ser på hagemøbler av disse to forskjellige materialene kan det være vanskelig å legge merke til at de er ulike. Likevel er det veldig lurt å være klar over hvilken ståltype møblementet er laget av. Nøkkelforskjellen mellom de to er tilsetningen av legeringselementet «Molybden». 304 består som regel av krom og nikkel, mens 316 består av krom, nikkel og molybden. Molybden forbedrer stålets herdbarhet, og i kombinasjon med nikkel bidrar det til å forbedre metallets mekaniske egenskaper.

Begge ståltypene er robuste og solide, og de tåler å få seg en trøkk. Begge har en såkalt rustfri egenskap ettersom det er legert med krom. Som et resultat av denne legeringen får stålet en usynlig hinne som øker materialets motstandsdyktighet mot korrosjon (rust). Begge er altså «rustfrie» ved at de motstår korrosjon. Likevel vil 304 som regel reagere med rust etterhvert. 316 har derimot større motstandskraft på grunn av tilsetningen av molybden samt en reduksjon av karbon i legeringen. Ettersom molybden forbedrer stålets herdbarhet og forbedrer metallets mekaniske egenskaper, vil denne formen for stål tåle å bli utsatt for mye vær uten å reagere med rust. Legeringen er faktisk såpass motstandsdyktig mot vær og vind at den også tåler salt. Dermed er møbler av syrefast stål noen av de få hagemøblene som tåler å stå langs sjøen.

 

 

Gode materialer

304 er et godt materiale som er motstandsdyktig mot korrosjon for liten en stund, og det er svært mye som blir solgt i denne typen stål. Fordelen ved 304 fremfor 316 er at det er betraktelig mye billigere. Men dersom du planlegger å kjøpe møbler som skal stå utendørs og bli utsatt for en del vær, er det ingen tvil om at du burde investere noen ekstra kroner i møbler som er laget av 316 legering. Møbler av syrefast stål, 316, er møbler av så og si det beste materialet du kan få tak i hagemøbler i. Disse tåler enormt mye vær, de tåler å få seg en trøkk, og de er stødige og robuste.

Det samme prinsippet gjelder også for såkalte rustfrie skruer. Her er det også to forskjellige legeringer hvorav den ene er syrefast, mens den andre ruster etter en stund. A4 er syrefast, mens A2 kun er rustfri. Dermed er det A4 skruer en burde gå for, for å forsikre seg om at møblene holder stand. Dette kan være nyttig å vite dersom du etterhvert skulle ha behov for å bytte ut skruer eller enkelte monteringsdeler av møblementet ditt.

 

 

Pris

Det faktum at syrefast stål er noe av det beste du finner av materialer for hagemøbler, gjenspeiles i prisen. Hagemøbler av syrefast stål er nemlig ganske dyre. Men, du får det du betaler for, og hagemøbler i syrefast stål vil som regel ha svært lang levetid. Likevel kalles ofte syrefast stål for rustfritt stål, så her bør du være nøye på å finne ut hva slags materiale hagemøblene er laget i slik at du ikke ender opp med møbler i 304 som skal stå utendørs all slags vær. Her er det lurt å forsikre seg om at møblementet er av 316 legering, slik at du ikke betaler store summer for rustfrie møbler som etterhvert ruster.

 

 

Korrosjon

Det kan også være greit å vite at det alltids kan samle seg et lag av rust på overflaten av stålmøbler. Det er nemlig små jernatomer i lufta, og dermed er det slik at disse fester seg på stål som står i friluft og begynner å ruste. Men dersom dette skjer på rustfrie møbler av legering 316 vil du enkelt kunne pusse dette bort, og rusten skal ikke trekke inn i materialet. Dette er helt normalt, og enkelt å få bort. Med 304 legering vil det derimot være verre, og møblene vil få en brun overflate som ikke går bort.

 

 

Montering av møbler i rustfritt stål

Når det kommer til monteringen av møbler i rustfritt stål eller bruk av rustfrie skruer, er det noen ting som er greit å være klar over. Det er nemlig det at rustfritt stål har en veldig friksjon som gjør at en må være svært forsiktig under monteringen. Derfor bør du være nøye med å treffe gjengene, og ikke bruke for mye kraft. Bruk av drill og elektriske verktøy er ikke å anbefale her. Her er det presisjon og forsiktighet som gjelder slik at ikke deler av et dyrt møblement blir ødelagt. Dersom du skulle få problemer med å treffe gjengene kan du påføre litt olje eller bruke andre materialer for å få ned friksjonen. Eventuelt kontakt forhandleren før du begynner å «fikse» på møblene selv dersom du oppdager mangler og feil. Huskeregel nummer 1: vær alltid forsiktig når du monterer hagemøbler av rustfritt stål.

Her har du fått mye praktisk informasjon om rustfritt stål, og kanskje du tenker at dette er møbler som ikke er verdt bryet? Men her er det viktig for oss å understreke at møbler i rustfritt stål er utrolig flotte og fine møbler med et lett og enkelt uttrykk. Samtidig er de robuste, stabile og utrolig holdbare. Det er alltids lurt å undersøke før du investerer i hagemøbler, og dersom du finner fine møbler i rustfritt stål som er av rett legering tror vi at det vil være et godt kjøp med fine møbler som varer lenge.

 

Cortenstål

Cortenstål er en spesiell type stål som på en måte er «ferdig rustet». Den ruster, men rusten trenger aldri gjennom materialet. Det er kun overflaterust, og materialet vil derfor ikke bli ødelagt. Bruk av denne formen for stål er svært utbredt som varmeelementer og i ovner. Stålet er nemlig temperaturbestandig. Støpejern er også svært utbredt til samme bruk, men fordelen med cortenstål er at det kan leveres i tynne plater, og det kan sveises og omformeres.

 

 

Industristilen har vært veldig trendy i det siste, og cortenstål sklir rett inn i denne. Prismessig er dette et svært eksklusivt og dyrt materiale, men her får du også det du betaler for. Ting som er laget av cortenstål kan gjerne holde i alle fall i 20 år, og det holder seg også godt i nærheten av saltvann.

 

Bilde av Quocogrill i cortenstål

 

Galvanisert stål

Stål som er galvanisert er stål som er blitt belagt med en hinne av et annet metall. Galvanisering av stål er altså en prosess hvor stål får et lag av et annet metall på overflaten (som regel sink) som skal beskytte stålet mot korrosjon (rust). Det er i praksis to forskjellige måter denne galvansieringsprosessen kan foregå på, og disse to metodene kalles elektrogalvanisering og varmgalvanisering.

 

 

Elektrogalvanisering

Ved elektrogalvanisering er det slik at metallgjenstanden som skal belegges av et annet metall senkes ned i en saltløsning av dette metallet. Deretter blir metallgjenstanden koblet til en strømkilde som har motsatt ladning av det metallionet i saltløsningen har. Metallionet blir dermed dratt i saltløsningen til metallgjenstanden på grunn av ladningen sin, og danner dermed et tynt og jevnt lag på overflaten av metallgjenstanden. Dermed et dette laget av metall bundet til stålet, og dette virker beskyttende mot rust. Som regel er det sink som blir brukt til å trekkes utenpå stålet, og dermed kalles denne metoden også gjerne for el-sink.

 

 

Varmgalvanisering

Varmgalvanisering brukes gjerne for å galvanisere stål som har høyt innhold av krom og tåler mye varme. I en slik prosess vil stålet bli forbehandlet, så dyppet i flytende sink, og deretter satt til avkjøling. Ved maling eller elektrogalvanisering av stål bli belegget bare liggende utenpå metallet, men ved varmgalvanisering vil sink og jernet reagere med hverandre og danne en jernlegering/sinklegering. Dette resulterer i en mer motstandsdyktig overflate på møblementet.

 

Highline Redskapsbod

 

Galvanisert stål og korrosjon

Dersom du vurderer å kjøpe hagemøbler i galvanisert stål, er det lurt å finne ut det du kan om hvordan de er behandlet. Det er nemlig sånn at kvaliteten og motstandsdyktigheten kommer veldig an på hvor god behandling stålet har fått. Varmgalvanisering er den beste metoden for møbler som skal stå utendørs. Det som er positivt med galvanisert stål er at galvaniseringslaget er relativt «mykt», og dersom du får ei ripe i lakken vil sinken i galvaniseringen legge seg enda tettere for å beskytte den skadde overflaten. Dersom det oppstår ei stor ripe og det er åpent inn til stålet, er det derimot større fare for at det vil begynne å ruste.

Det er vanskelig å si hvorvidt vi anbefaler møbler i galvanisert stål til utebruk eller ikke, for dette avhenger fullstendig av kvaliteten på produktet og hvordan det er blitt behandlet. Hagemøbler er som regel hule i rammen, og innsiden av rammeverket er oftest ikke behandlet ettersom galvanisering er overflatebehandling. Dermed vil hagemøbler av galvanisert stål som regel begynne å ruste innenfra så fort det kommer vann inn i rammene. Dersom dreneringen ikke er god vil korrosjonen skje desto fortere. Hvis du skal ha møbler til hagestuer eller lignende kan det derimot være at galvaniserte møbler fungerer fint. Lyktestolper, benker og diverse som du ser i parker og byer er gjerne laget av galvanisert stål, så det finnes materialer som holder god stand. Men husk, dette vil variere fra produkt til produkt, og det er viktig at møblene er godt og riktig behandlet for at de skal vare lenge. Så lenge møblene er hule inni og er som «rør», er det stor sannsynlighet for at vann vil trenge inn i rammene og gjøre at møblene ruster opp innenfra. Dette er fordi galvanisering kun er overflatebehandling, og dermed er som regel ikke innsiden av rammene behandlet.

 

Tre

Tre er et organisk og “levende” materiale som er mye mer sensitivt til vær enn hva for eksempel aluminium er. Trematerialer absorberer vann og reagerer på sol. Dermed er det lurt å gi møbler av tre godt stell og riktig vedlikehold. Derfor kan det være lurt å vite litt om de forskjellige tresortene, og hva som er spesielt for hver av disse slik at du kan behandle dem riktig og kjøpe noe som passer ditt behov. I denne delen av hagemøbelguiden ønsker vi å hjelpe deg med nettopp det. Det som hovedsakelig skiller de forskjellige typene tre fra hverandre er mengden olje som ligger naturlig i treet. Teak inneholder for eksempel mer naturlig olje enn eik gjør, og har dermed en naturlig bedre holdbarhet. 

 

 

Vedlikehold og oppbevaring

Ettersom tre endrer seg på grunn av sol og vann, er det slik at du kan regulere utseendet på tremøblementet ditt gjennom behandlingen du gir det. Tremøbler kan behandles enten med olje eller med impregnering. Vi anbefaler å bruke impregnering ettersom du gjennom dette utelukker den negative effekten vann har på treverket. Dermed gjenstår kun den negative blekningseffekten sola har på møblementet. Vann har nemlig en styggere effekt på tre enn sol har, og dermed er det ingen dum ide å utelukke denne. Spesielt lurt er dette her i Norge hvor vi ofte har mange regnfulle dager gjennom sommeren. Men, dette er smak og behag, og her står du ganske fritt til å velge hvilken look du vil at dine tremøbler skal ha.

I tillegg er det også greit å være klar over at tremøbler burde oppbevares tørt og ikke under frysepunkt. Hvis ikke risikerer du at møblene får frostspreng og blir ødelagte. Tre trekker nemlig til seg vann, og dersom møblene blir lagret under frysepunkt gjennom vinteren vil vannet i møblementet kunne fryse og dermed lage sprekker i treverket. Derfor er det også veldig anbefalt at møblene er tørre når de settes til lagring, og at de ikke står for kaldt. 

Videre er det også lurt å vite at behandlet tre også vil få slitasje over tid. Møbler som er blitt malt eller oljet vil nok trenge jevnlig pleie og nye strøk. Det er normalt at malingen etter en tid vil begynne å sprekke opp og flasse av. Det kan være greit å vite dersom du har tremøbler som du ønsker å male.

I denne delen av guiden vil vi gi deg kunnskap om de tre hardwood-typene: teak, bambus og akasie, samt en softwood-typen: furu.

 

Teak 

Teak er et løvtre som stammer fra monsunskogen i Sørøst-Asia. Trærne kan bli hele 50 meter i høyden og 2-3 meter i diameter. Denne tretypen har svært mange gode egenskaper, og er derfor et av de eksklusive og dyre alternativene når det kommer til utemøbler av tre. Holdbarheten og stabiliteten til treverket er utrolig god, og det er et hardt tre som ikke beveger seg mye. I tillegg inneholder teak mye olje, hvilket gjør treet motstandsdyktig mot vær og vind. Denne tretypen tåler faktisk å stå langs sjøen, og blir ofte brukt i forbindelse med båter.

 

 

Møbler av teak er gjerne møbler av høy standard som har en lang levetid og god kvalitet. Skal du ha tremøbler og ønsker noe som kan vare i årevis? Da anbefaler vi deg å investere noen ekstra kroner i å kjøpe møbler av teak. Bare husk å behandle dem riktig og ofte! 

Mange har vært skeptiske til kjøp av teakmøbler gjennom de siste årene ettersom mange regnskoger har fått lide for produksjonen av disse. Derfor er det svært viktig for oss å understreke at alle teakmøblene vi selger er plantasjegrodd og FSC-merkede. Dette er en merkeordning som stiller krav om at skogsdriften ikke fører til avskogning, at hogsten foregår kontrollert, og at den tar hensyn til lokalbefolkningen. Produksjonen av teakmøblene våre er altså miljøvennlig, og hos oss kan du kjøpe tremøbler av god kvalitet med god samvittighet! Det er viktig at du undersøker om tremøbler er FSC-merkede før du kjøper dem.

 

Bambus 

Møbler av bambus er en nyhet i hagemøbelverdenen som det stadig blir mer av. Dette er et miljøvennlig materiale som gror fort og krever lite ressurser. Den kan faktisk bli opptil 15 meter på bare seks måneder! Og den største bambusarten kan vokse rundt en meter på ett døgn og bli opptil hele 40 meter i høyden! Dette er altså et materiale som gror fort og er miljøvennlig. Derfor er hagemøbler av bambus også gjerne billigere enn møbler av teak. 

I tillegg er tresorten sterk og solid, og den tåler en del slitasje. Bambus krymper og sveller ikke i like stor grad som mye annet treverk gjør. Tresorten har også en hardhet som er betraktelig bedre enn andre tresorter. Dermed er dette et godt tre som egner seg kjempegodt til hagemøbler.

 

 

Det kan være greit å vite at det kan samle seg mugg på overflaten av bambusmøbler. Muggen trekker likevel ikke inn i treverket, og den kan enkelt fjernes. Derfor anbefales det å rengjøre møbler av bambus før og etter hver sesong, og gjerne et par ganger i løpet av sesongen. For å få best resultat av rengjøringen er det lurt å gjøre det på en solrik dag, og sørg for å bruke gode produkter som beskytter treverket. Se gjerne våre produkter for vedlikehold her. Det er også lurt å sørge for at bambusmøblement står på en tørr overflate slik at benene ikke absorberer vann.

 

Akasie 

Akasie er en planteslekt i erteblomstfamilien som har sine røtter i Afrika og Australia. Denne familien av planter inneholder mange forskjellige arter, og dermed kan akasietrær være av veldig forskjellig kvalitet. Likevel er det kun en liten brøkdel av alle artene som egner seg til hagemøbelbruk. De fleste av de egnede artene kommer fra slettene i Australia og de varme skogene fra øyene i Oceania. 

Akasietrær skiller seg ikke så veldig fra andre trær når det kommer til egenskaper. Veden er likevel noe mer stabil og resistent mot sprekker enn andre tretyper som brukes til hagemøbler. I tillegg inneholder treet også mye olje som gjør at det naturlig tåler mye vær og vind. Akasietre er en sterk og robust tretype som tåler mye. Men husk, alle tretyper krever vedlikehold, og møbler av akasie er intet unntak.

Videre er det viktig å være klar over at kvaliteten på hagemøbler i akasietre kan variere ut fra hvor godt håndarbeid som er blitt gjort. Akasietrær er nemlig gjerne tynne, og for å lage store tremøbler må derfor ofte treplater bli «limt» sammen. Dersom arbeidet som er gjort her ikke er godt, vil dette ha konsekvenser for hagemøblenes kvalitet. Da vil tremøblene fortere kunne sprekke opp. Derfor er det lurt å forsikre seg om at det er blitt gjort en ordentlig jobb ved produksjonen av møblene. Den beste indikatoren på hvor godt arbeid som er blitt gjort er ofte prisen på utemøblene.

 

 

Furu 

Furu er et såkalt “Softwood”, hvilket vil si at det er et relativt mykt treverk som er ekstra utsatt for å få hakk og riper. Når sesongene kommer og går og været endrer seg, vil treverket i møbler av furu kunne komme til å krympe og trekke seg litt sammen. Dersom møblene for eksempel er malt vil dette kunne synes godt. Likevel er møbler av furu svært fine, og de har enten en fargetone av hvit farge eller lys gul farge. Vekta på furu er ganske lav, og dermed får du lyse, elegante møbler som er enkle å flytte på. Til gjengjeld for ulempene med møbler av furu, er prisen betraktelig mye lavere enn møbler av “hardwood” materialer. 

Dersom du skal kjøpe utendørsmøbler av furu, er det viktig at du behandler møblementet både med soppdrepende middel og et beskyttende middel mot insekter. Dersom møblene ikke blir behandlet med dette kan det påvirke møblenes levetid og føre til at treverket ikke blir holdbart nok til langvarig bruk. Det skyldes at de yngste delene av et furutre er utsatt for sopp og råte. Duramen av treet har en naturlig holdbarhet, men som regel pleier ikke denne delen av treet å utgjøre 100% av ett stykke furutømmer. Derfor er det lurt å behandle hele møblementet hvis det skal overleve lenge utendørs. Videre anbefaler vi også å behandle treverket enten med olje eller impregnering for å motvirke de negative effektene sol og vann har på tremøbler.

 

Se noen av kundenes favorittutemøbler i tre:

Kunsttre  

Møbler i kunsttre kalles også gjerne for “Polywood”, og de er som regel laget av plastmaterialet “High-density polyethylene” (HDPE). Denne plasten smeltes og helles i en form som gir møblene den samme strukturen som tre har. Ettersom HDPE er et resirkulerbart materiale, er dette svært miljøvennlige møbler. Materialet er godt renset før det smeltes og omgjøres til møbler. Selv om møbler i kunsttre er laget av plast, er det stabile, robuste og tunge møbler. Møbler i kunsttre kan gjerne være tyngre enn noen vanlige tremøbler. 

Videre er møbler i kunsttre vedlikeholdsfrie, og krever hverken impregnering, oljing eller maling. Vi anbefaler aldri å lagre hagemøbler av kunsttre utendørs, og dersom du gjør dette setter du garantien på spill hos de aller fleste forhandlere. Vår garanti på hagemøbler faller bort ved frostskader, tørkeskader eller andre skader som oppstår på grunn av uforsvarlig vinterlagring. Men dersom du ikke har andre alternativer og dette er en risiko du må ta, så anbefaler vi deg å lese innlegget vårt om «Hagemøbeltrekk» og hvordan du kan vinterlagre hagemøblene dine under gode hagemøbeltrekk. Da anbefaler vi deg også om å forsikre deg om at alle delene er laget av plast, og at skruene er laget av rustfritt stål type A4.

Ellers er det også verdt å nevne at møbler i kunsttre som regel er enkle å montere, og de ser veldig flotte ut. Dette er et godt alternativ for deg som ønsker møbler som ser ut som tremøbler, men som ikke ønsker å måtte gi dem mye vedlikehold og pleie.

 

Vanlige problemer ved kunsttre

Som de fleste andre hagemøbler, er det slik at kunsttre kan ta skade av sol og bli falmet. Derfor er det lurt å finne ut om møblene er blitt UV-behandlet før du kjøper møbler i kunsttre. Hvis ikke risikerer du at de blir stygge etter kort tid. I tillegg er det også et kjent problem med Polywoodmøbler at de har et lavt smeltepunkt. Dersom du har et bord i kunsttre og lar et glass eller et askebeger stå på når sola stråler, kan det smelte hull i bordet. Møbelet kan også smelte dersom du har det i en vinterhage, et drivhus, eller andre plasser hvor det blir høyere temperatur enn normalen. 

Ellers er det også et vanlig problem at fett og fingermerker setter seg lett fast og er vanskelig å få av. Dette skyldes at polywood har mange små, åpne porer som smuss og søl lett fester seg i. Med riktige renseprodukter kan du få dette bort, men det forsvinner ikke med bare en fuktig klut.

På samme måte som tilsatt luft ofte kan være et problem i billig rotting, er det også et problem i billig kunsttre. I likhet med kunstrotting er også sorte møbler i kunsttre ofte av dårlig kvalitet og inneholder mye luft. Det kan være greit å vite. Møbler i kunsttre må ikke trekkes langs bakken, ettersom de risikerer å få stygge merker og riper av dette. Det gjelder forsåvidt for de aller fleste hagemøbler, men kanskje spesielt for møbler i kunsttre.

 

Putestoff 

Når du skal kjøpe hagemøbler er det fordelaktig å tenke over hva slags putestoff putene skal være i. Også her finner du en drøss av alternativer, og det kan være vanskelig å vite hva som er forskjellene og hvilke puter som egner seg best til ditt bruk. Bare noen tiår tilbake var utvalget snevert, men utviklingen har den siste tiden vært veldig stor, og nå finnes en drøss av alternativer. Det har gått fra materialer som ikke tåler sol og/eller vann, til at det har blitt utviklet og stadig utvikles flere materialer som tåler å stå ute i all slags vær, og tørker fort. Dette er såkalte allværsputer, og disse har blitt utrolig populære.

Men hvorfor er allværsputer blitt så mye mer populære enn de andre alternativene? Dette skyldes nok livsstilen vår. Den dag i dag har vi gjerne fullpakka kalendere og stadig mindre tid. Derfor ønsker vi gjerne å bruke mindre tid på vedlikehold, og mindre tid på å bære puter inn og ut av hagemøblene. Vi vil gjerne komme til en ferdig rigga sofa når vi først har tid til å sitte ute og nyte finværet. Derfor har allværsputer som tåler hele sesongen blitt veldig populære. Forskjellen på allværsputer og vanlige hagemøbelputer er at de kan stå ute i møblementet hele sesongen uten å bli ødelagt. De tåler all slags vær og tørker fort. Dette gir oss mer tid til å kose oss.

 

 

Kvalitetsforskjeller og pris

Noe av det som bestemmer levetiden til puter er hvor godt UV-behandlet putestoffet er. Det er nemlig slik at sola til slutt tar knekken på det aller meste, og til slutt vil de fleste tekstiler falme. Dersom en rangerer putestoffenes holdbarhet i sola kan en plassere dem på en skala fra 1-10, hvor 10 er så bra at det ikke finnes. Våre produkter ligger på rundt 5, som er veldig bra. Alt fra 3 og oppover har relativt god holdbarhet i sola, men dersom det begynner å gå under dette er det fare for at produktene falmer fort.

Videre finnes det mange forskjellige kvaliteter i allværsputer, og ikke minst forskjellige prisklasser. Desto høyere komfort de skal ha og desto mer UV-stråler de skal tåle, desto dyrere blir det. Da må nemlig flere materialer tilsettes i stoffet. Dermed har som regel prisen mye å si for hvor gode kvaliteter putene har, og hvor god komforten er. Putene i ei hagegruppe har som regel mye å si for prisen, og derfor kan det være litt greit å vite hva som egentlig er forskjellen mellom de ulike putetypene. I denne delen av hagemøbelguiden vil vi derfor gi deg grunnleggende kunnskap om allværstekstilene sunbrella, oaktekstil og textilene, samt tekstilene olefin, dralon og polyester.

 

Sunbrella 

Putestoffet sunbrella er et utrolig pent putestoff som er verdenskjent blant allværstekstilene. Dette er et ordentlig og eksklusivt stoff som tåler svært mye. Det holder ekstremt godt i sola, og dermed er sunbrella et stoff som en kan ha i mange farger. Fargene blir ikke blasse og falma etter en sesong i sola. Med sunbrella putestoff trenger du ikke å frykte for dette. Stoffet tåler også regn, og puter med dette stoffet kan derfor stå ute gjennom hele sommersesongen. 

Det finnes også en dyrere variant av stoffet som heter “Sunbrella plus”. Dette er den dyreste versjonen av stoffet, og det er litt finere vevd. Det ser omtrent ut som lin i utseendet. Du kan være trygg på at du kjøper kvalitet dersom du kjøper sunbrella. Dette er et veldig eksklusivt stoff av god kvalitet og høy klasse. Stoffet kjennes også veldig mykt og har en utrolig god komfort. Dette er det beste av det beste, og det gjenspeiles også av at det prismessig er ganske dyrt.

Dersom en vask skulle være nødvendig, skal de fleste sunbrellatrekkene kunne vaskes på 30 grader. Kjør dem gjerne på et ullprogram i tilfelle slik at vasken blir mest mulig skånsom. Husk å alltid sjekke vaskeinstruksene på lappen inni putetrekket for å forsikre deg om at det kan vaskes. Vi anbefaler også at du forsøker å fjerne flekker og smuss med vår tekstilrens før du tyr til å vaske putetrekkene. Denne kan du få kjøpt her

 

 

Oak Tekstil 

Oak tekstil er også et allværsstoff som tåler både regn, sol og fukt, og det tørker veldig fort. Dette allværsstoffet er spesialutviklet av Helge Eikeland som er grunnlegger av Oakland, og det har slått utrolig godt an blant kundene våre. Stoffet er av veldig god kvalitet, og puter med Oak tekstil tåler mye og tørker fort. Det er en blanding av olefin og textilene, og denne blandingen har vist seg å ha svært gode allværsegenskaper. Videre er putene enkle å holde rene, og de har en fin fargegjengivelse. 

Stoffet har en ganske grov struktur, og når det er kjølig kan det kjennes litt stivt. Det oppleves mykt etter å ha stått litt i sola, og dermed kan utstillingsmodeller i butikker kjennes litt stivere enn de i realiteten vil være. Etter stadig mer erfaring har vi greid å gjøre stoffet mykere, og dermed har putene en veldig god komfort. Stoffet er en blanding av passe hardt og passe mykt, og bevarer samtidig de beste allværsegenskapene. Putene er av strålende kvalitet, og dette er et robust materiale som tåler mye av både naturelementer, barn og dyr. Flekker og smuss er også lett å tørke bort fra putene. I tillegg er putene rimelige prismessig, og du får mye for pengene! Dette putestoffet anbefaler vi på det sterkeste.

Dersom du vil rengjøre puter i Oak tekstil, anbefaler vi deg å gjøre dette med en hageslange. Det er ikke nødvendig å gjøre noe mer enn å spyle disse trekkene, og de er enkle å holde rene. Om du mener at dette ikke er nok ønsker vi at du tar kontakt med oss for råd om videre rengjøring. Vi anbefaler deg å være forsiktig med å bruke rensemidler, det er i tilfelle på egen risiko. Ta heller kontakt med oss i butikk eller på kundeservice, så hjelper vi deg!

 

 

Olefin 

Olefin er et godt og slitesterkt hagemøbelstoff som tåler mye og er veldig komfortabelt. Det har en myk komfort, og kjennes godt å sitte i. Dette stoffet er helt på grenseland til allværstekstil, og noen reklamerer for at puter med olefin er allværsputer. Likevel er ikke vi enige her, og vi anser det ikke som et allværsstoff. Det tåler mye sol, og det tåler også regn til en viss grad dersom det får god tid til å tørke etterpå. Men dersom de blir stående våte for lenge risikerer du å få jordslag i dem, og derfor anbefaler vi deg å holde olefinputer under et godt hagemøbeltrekk eller å ta dem inn under tak før det skal regne. Den beste måten å ivareta disse putene er å alltid la dem ligge tørt.

I forhold til andre tekstiler som ikke tåler regn og fukt er dette et svært godt tekstil, og det har god levetid. Sola falmer til slutt det meste, men puter i olefin holder seg fine lenge før dette skjer, forutsett at de er UV-behandlet. Rent prismessig er olefin i en moderat prisklasse. Det er svært mye billigere enn allværstekstilen sunbrella, og litt rimeligere enn Oaktekstil. Når det kommer til våre møbler er dette den billigste tekstilen vi tar i bruk. De fleste putetrekk i olefin kan vaskes på 30 grader. Men sjekk alltid lappen med vaskeinstrukser på innsiden av trekket for å forsikre deg om hva putestoffet tåler og ikke. 

 

 

Dralon 

Dralon er en tekstil som også kalles “Akryl”. Dette er en syntetisk, kunstig tekstilfiber som er en videreutvikling av polypropylen ved hjelp av ammoniakk. Som regel utvikles dralon som en etterligning av naturmaterialer som pels eller ullgensere, og stoffet blir derfor også kalt “vegansk ull”. 

Så lenge dralon ikke utsettes for høye temperaturer kan stoffet tåle vask godt, og det vil tørke raskt. Dette putestoffet må ikke vaskes på mer enn 30-40 grader, og må ikke strykes med et strykejern som er varmere enn 110 grader. Stoffet må heller ikke tromles eller dampstrykes. Dersom det blir utsatt for temperaturer som er for høye vil det kunne bli deformert og miste elastisiteten sin. Vær alltid nøye på å sjekke lappen med vaskeinstrukser på innsiden av putetrekket slik at du ikke gir trekket en behandling det ikke tåler. Videre er det også greit å være klar over at dette ikke er en allværstekstil, og det vil være nødvendig å ta puter trukket i dette stoffet inn under tak eller hagemøbeltrekk dersom det skal regne. 

 

Fermob hageputer

 

Textilene

Textilene er et syntetisk stoff som er laget av PVC-behandlet polyester. Stoffet er svært værbestandig, og det er en robust tekstil som tåler mye. Det blir mye brukt i forbindelse med hagemøbler, både som trekk til puter, men kanskje aller mest som trekk til understellet på hagestoler. Stoffet er ikke vevd så veldig tett, og dermed renner vann lett gjennom. Det kan ligne litt på Oak tekstil, men forskjellen her er at textilene inneholder mye mer plast, og Oak tekstil er tettere vevd enn textilene. Stoffet er utrolig enkelt å vedlikeholde. Det eneste du trenger å gjøre er å spyle det med kaldt vann fra vannslangen en gang iblant.

 

 

Polyester 

Polyester er i likhet med dralon en syntetisk og kunstig tekstilfiber. Fiberen kan produseres i ulike tykkelser, og stoffets egenskaper vil dermed variere ut fra hvor tykke fibrene er.  Videre er polyester relativt sterkt, og det tåler slitasje, fuktighet, lys og varme. I forhold til andre syntetiske fibre, er det polyester som tåler varme best. Stoffet kan vaskes på 40-60 grader, og kan strykes med strykejern som er 150 grader varmt. Stoffet blir fort rent, det tørker fort, og det krøller seg ikke så lett etter vask eller under bruk. Likevel kan det fort sette seg lukt i dette stoffet, og denne lukta forverres dersom du bruker skyllemiddel i vask. Det kan være lurt å tenke på hvis du har puter i polyester som du ønsker å vaske. Husk også å sjekke vaskeinstruksene på lappen som henger på innsiden av putetrekkene før du kjører dem i vaskemaskinen. 

Hvorvidt puter i polyester er komfortable å sitte i, kommer helt an på hvordan fibrene i putestoffet er laget. Egenskapene ved polyester kan variere såpass vidt at dette må vurderes fra møbler til møbler. Ellers må vi også fremheve at putestoff i polyester som regel er relativt billig, og ei hagegruppe med dette putestoffet vil være betraktelig mye billigere enn ei hagegruppe med sunbrella eller oaktekstil. Polyester er ikke et allværsstoff, og puter med dette stoffet bør inn under tak eller hagemøbeltrekk når det regner. 

 

«Soft Touch»

Videre gleder vi oss også over å fortelle dere at vi snart vil lansere en ny type polyester som vi har jobbet lenge for å utvikle. Dette stoffet har vi gitt navnet «Soft Touch». Tekstilet er ekstremt bra UV-behandlet, og det har en mye bedre og mer holdbar struktur enn vanlig polyester. Dette gjør at stoffet er bedre egnet til utebruk, og det har omtrent samme egenskaper som olefin. Ønsker du et supermykt putestoff med gode egenskaper er dette verdt å sjekke ut!

Puteskum

Når det kommer til puteskum er det slik at mye av det som gjelder for putestoff også er gjeldende her. Allværsputer har blitt veldig populært, og her spiller puteskummet en stor rolle. Det kan være greit å vite om at det finnes ulike typer puteskum som har forskjellige egenskaper, forskjellig kvalitet og ulik komfort. En allværspute har skum som tåler å stå ute i møblene hele sesongen, uansett vær, og de blir ikke ødelagt av dette.

En stor del av prisen på hagemøbler skyldes putestoffet og puteskummet, og prisen varierer ut fra kvaliteten, tyngden og typen puteskum. Likevel er det ikke nødvendigvis slik at det dyreste puteskummet er det beste med tanke på hva du skal bruke det til. Quick dry foam er for eksempel et av de dyreste puteskummene, og det har kjempegode allværsegenskaper. Likevel har det en ganske hard komfort, og er ikke så godt å sitte i. Andre puteskum, som for eksempel fast dry foam, er gjerne mykere og har en litt bedre sittekomfort. Derfor er det lurt å tenke litt over hva slags skum som er i putene.

Det er også lurt å kjenne etter om puteskummet er for tynt eller for mykt. Dersom skummet presses flatt når du setter deg, er det slik at skummet blir overbelastet. Det vil si at møblementet blir dårligere for hver gang du setter deg. Dette er ugunstig, og bør unngås. Ellers er det lurt å forhøre deg med forhandleren om puteskummet tåler all slags vær, eller om putene burde tas inn når det skal regne. Noe puteskum fungerer nemlig som en svamp, og tiltrekker seg alt vann. Som regel vil en kunne forstå hva slags skum det er ut fra prisen. Puteskum med allværsegenksaper vil koste mer enn «vanlig» puteskum.

Bordplater

Når du skal handle hagemøbler kan det være lurt å tenke gjennom hva slags bordplate som passer best til ditt behov og din smak. Noen bordplater er enkle å vedlikeholde og ta vare på, mens andre krever mye pleie. Noen bordplater tåler også mer enn andre, og noen er dyrere enn andre. I denne delen av hagemøbelguiden tar vi for oss de mest alminnelige bordplatene til hagemøbler for å gi deg nyttig informasjon om ting som er verdt å tenke gjennom før du kjøper deg et hagebord. 

 

 

Aluminiumsbordplater

Aluminium er et foretrukket materiale i hagemøbler av flere grunner. Først og fremst er det vedlikeholdsfritt, og det tåler både sol og regn godt. I tillegg er det også svært lett og har en lav egenvekt. Dersom du velger et hagebord i aluminium vil du dermed få et bord som er enkelt å flytte rundt på, og som samtidig tåler mye vær. I tillegg er aluminium vedlikeholdsfritt, så du slipper å bruke mye tid på å behandle bordplata. Ellers er det også en stor fordel at aluminium leder varme så godt at du ikke brenner deg, og dermed kan du hvile armene på bordet uten at det blir for varmt selv etter sola har stått på.

Vedlikehold 

Ellers er aluminium vedlikeholdsfritt og krever lite pleie. Bordplater av aluminium er av god kvalitet. Hagemøbler i dette materialet finnes det mye av, og prismessig er de hverken dyre eller billige. I tillegg ser de fantastisk bra ut og har en utrolig bra holdbarhet. 

 

Keramikkglass

Keramikkglass er et eksklusivt blandingsprodukt hvor vi har kombinert de beste egenskapene fra flis og de beste egenskapene fra glass i ett produkt. Enkelt sagt er keramikkglass keramikkfliser som er limt oppå ei herda glassplate. På denne måten får du ei vedlikeholdsfri, tynn og eksklusiv plate som ikke sprekker. Slike bordplater er det mange positive sider ved, og de har mange gode egenskaper. Først og fremst ser det utrolig bra og eksklusivt ut. Videre er det enkelt å holde rent, og plata er ikke så fryktelig tung. Dette er altså et bord som er flott å se på, og enkelt å ta vare på.

Selv om det er vedlikeholdsfritt, anbefaler vi likevel at du gir bordplater av keramikkglass noe pleie. Over tid er det alltid lurt å gi pleie til hagemøblene dine, uansett hva slags møbler det er. Den beste måten å vedlikeholde keramikkglass på er å impregnere flisene med jevne mellomrom. Da forhindrer du at vann trekker inn i materialet.

 

Betong 

Betongbord ser utrolig flotte ut, og er tidløse og stilige bord som kan passe inn på de aller fleste uteplasser. Dersom du er ute etter et tungt, stødig og stabilt bord som tåler mye, kan betongbord være et godt valg for deg! Bord av betong har en ekstremt god holdbarhet!

Bord av betong kan stå utendørs uten at du trenger å bekymre deg for møbelets holdbarhet. Som vi har vært inne på tidligere er tremøbler utsatt for råte og sprekker dersom det står ute i all slags vær. Dette problemet vil du ikke ha med betongmøbler. Betong har den egenskapen at det er utrolig allsidig og passer inn i mange stiler, samtidig som det er svært holdbart og tåler mye vær. Dette er spesielt greit for oss nordmenn som har fire sesonger med mye variasjon i været. 

Vedlikehold

Likevel er ikke betongbord helt vedlikeholdsfrie. De krever som regel en overflatebehandling slik at du forhindrer vann i å trekke inn i betongen. Betong er nemlig et porøst materiale, og dermed kan det fort få flekker eller misfargede partier. Det første du burde forsikre deg om er at bordet er behandlet når du kjøper det. Som regel har betongbordene fått en behandling som beskytter materialet i 3-5 måneder. Men dette er lurt å sjekke opp i. Sjekk også gjerne med forhandleren om bordplata er blitt UV-behandlet. Videre anbefaler vi deg å gi bordplater av betong jevnlig behandling. Betongbord krever altså litt, men i langt mindre grad enn tremøbler!

Når det gjelder vask av betongbord anbefaler vi deg å aldri bruke høytrykksspyler. Vann og et godt middel for rens av betong bør gjøre susen. En fordel med betong er derimot at det gjerne ikke ser skittent ut, og det krever ikke så mye vask som andre bordtyper.

 

Glass

Dersom du skal kjøpe hagebord med glassplate er det lurt å sjekke om glassplata er herda glass eller ikke. En herdet glassplate vil tåle høyere temperaturer, og tåler mer generelt. De aller fleste glassbord i Norge er laget av herdet glass. Glasset har da blitt laget gjennom en spesiell varmeprosess og en kontrollert nedkjøling som gjør at glasset blir 4-5 ganger sterkere enn vanlig glass. Men da er det viktig å vite at når glasset er herdet kan det ikke bearbeides mer, for da vil det fort gå i tusen knas. Det er nemlig slik at dersom ei glassplate av herdet glass knuser, så gjør den det i tusen småbiter. Dette er positivt med tanke på at glassbitene ikke blir så skarpe og store, og dermed er det mindre sjanse for å skade seg av dem. 

Når det gjelder glassbord er det slik at disse er veldig sterke og tåler mye ovenfra, men dersom glasset får seg et hardt slag i kanten er det litt verre. Glassplater tåler slag i siden veldig dårlig, og dersom det blir utsatt for dette risikerer du at bordet går i tusen knas. 

Videre er det slik at glassplater krever en del vasking. Skitt samler seg fort og blir veldig synlig, og derfor burde du nok regne med å måtte vaske over før og etter bruk av et hagebord med glassplate. Men heldigvis er glasset glatt og kluten fyker fort over!

 

Høytrykkslaminat (HPL)

Bordplater av høytrykkslaminat er vedlikeholdsfrie bordplater av høy kvalitet. På toppen av dette er de svært enkle å rengjøre, og trenger kun å bli vasket med en fuktig klut. Slike bordplater er laget av mange tynne «plastark» som limes og presses hardt sammen under stort trykk. Deretter festes denne HPL-plata på et underlag, og får et gjennomsiktig lag av beskyttelse på toppen.

Noe av det som er genialt med bordplater av høytrykkslaminat er at du kan få dem i en drøss av ulike farger, former og størrelser, og du kan tilpasse dem etter din uteplass. Det går også an å kombinere disse bordene med andre bord ettersom de er veldig allsidige, og det er også enkelt å finne stoler som passer til. Videre er de også som regel veldig rimelige i pris. Dette har ført til at denne typen bordplater har blitt et svært populært valg for restauranter og bedrifter, for da slipper en å bytte ut bordene ofte ettersom de er rimelig, enkle å vedlikeholde, og har lang holdbarhet. I tillegg har også høytrykkslaminat en form for «selvrensende» egenskap, og bordene er veldig hygieniske.

Det skal mye til for at det kommer riper i ei bordplate av høytrykkslaminat, for de tåler utrolig mye. I tillegg er de noe resistente mot flammer. Det er svært enkelt å holde slike bord rene, og en fuktig klut gjør som regel susen. Vi anbefaler deg å være forsiktig med å bruke sterke rengjøringsmidler på HPL bordplater, og vær også forsiktig med harde vaskeredskaper som for eksempel stålull.

Hvordan gjøre et godt kjøp?

Forhåpentligvis har vi gjennom denne hagemøbelguiden gjort spørsmålet «Hvordan gjøre et godt kjøp?» enklere. Vi har nå gitt deg mye teknisk og praktisk informasjon om ulike materialer og typer hagemøbler, og avslutningsvis vil vi gi deg noen siste råd. Når du skal kjøpe kan du ha disse tre nøkkelordene i hodet: komfort, funksjonalitet og vedlikehold.

Dette er tre nøkkelpunkter som det er lurt å gjøre seg noen tanker rundt før du velger hva slags hagemøbler du skal kjøpe. Hva slags komfort skal du ha i møblene dine? Og hva skal de brukes til? Loungemøbler og spisemøbler er vidt forskjellige både i komfort og funksjonalitet, og dermed kan det være lurt å tenke over hva slags anledninger hagemøblene skal brukes til, og komforten du vil møblene skal ha. Det er kjedelig å investere i dyre møbler som er vonde å sitte i. Videre er det også lurt å tenke på vedlikehold, og hvor stor kapasitet du har til å gi møblene dine pleie. Dersom du ikke har mulighet til å ta godt vare på tremøbler, bør du kanskje heller gå for vedlikeholdsfrie møbler i aluminium – eller eventuelt kunsttre dersom du liker tremøblers uttrykk. Vi anbefaler deg i alle fall å tenke gjennom komfort, funksjonalitet og vedlikehold.

 

 

Vårt siste råd for et godt kjøp

Vårt siste råd til deg er dette: Kjøp deg noe du har lyst på! Ikke la fornuften drive deg til å kjøpe hagemøbler du ikke synes er fine. Da anbefaler vi deg heller å sette av litt tid til vedlikehold eller sette av noen kroner ekstra hvis møblene du har falt for krever det. Invester gjerne i god kvalitet slik at du har noe som varer lenge. Og husk, nyt de gode sommerdagene og lange sommerkveldene i hagemøblene dine! Len deg godt tilbake, og nyt et gjennomtenkt og godt kjøp.

Ellers anbefaler vi på det sterkeste at du kjøper hagemøblene dine av en hagemøbelspesialist som vet hva de driver med. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen innom en av våre butikker, så hjelper vi deg å ta et godt valg! Eller du kan ta kontakt med kundeservice som står klar for å hjelpe deg med det du lurer på. Velkommen!

Velkommen til oss!

Vi hjelper deg gjerne med å ta et godt valg når du skal kjøpe hagemøbler. Våre hagemøbeleksperter står klare både i butikk og på kundeservice, og du er hjertelig velkommen til oss! Vi gleder oss til å høre fra deg. Les også gjerne flere av våre blogginnlegg for å få inspirasjon og veiledning.