FROSTSPRENG – HVA ER DET?

28. august 2021

 

Vinteren herjer med utemøblene

Vinteren bringer med seg mye fint, men også en del uønskede fenomener. Blant dem finner vi frostspreng. Frostspreng er veldig uheldig, men samtidig også et naturlig fenomen som det er svært lurt å være klar over. Dersom vi vet hva det er og hvorfor det forekommer, kan vi nemlig forebygge slik at vi unngår de kjedelige skadene det medfører. Derfor ønsker vi å gi deg en liten innføring i hva frostspreng egentlig er, og på hvilken måte du best mulig kan ivareta utemøblene dine gjennom vinteren. Unngå at vinteren herjer med utemøblene!

 

Så, hva er egentlig frostspreng?

Ordet er egentlig ganske selvforklarende. Det er nemlig slik at vann utvider seg når det fryser, og dersom vannet møter motstand idet det fryser, vil det kunne sprenge seg gjennom det som støter mot. Vi ser det både på asfalten som sprekker opp og på fjell som sprekker og skaper steinras. Men vi ser det også i noen tilfeller hvor utemøbler har blitt lagret i for lave temperaturer med vann i rammene, og rammene sprekker eller endrer form når det fryser på. Dette er jo utrolig kjedelig. Når vi kjøper gode hagemøbler vil vi jo gjerne at de skal vare så lenge som mulig. Derfor er det lurt å gjøre enkle grep for å sikre at unødvendige ting som frostspreng ødelegger dem. Det er også greit å bemerke seg at skader forårsaket av frostspreng ikke dekkes av garantien.

Slik unngår du frostspreng i hagemøblene:

For å unngå frostspreng i hagemøblene dine kan du gjøre noen enkle grep når det gjelder vinterlagring av dem.

1) Sørg for at beina vender nedover

Hagemøblene våre er laget slik at vannet drenes ut av dem dersom det trenger seg inn i rammene. Derfor er det viktig at hagemøblene ikke står vendt i andre retninger enn vanlig, og beina skal stå rett ned.

2) Sørg for at utemøblene er tørre og at det ikke er vann i rammene

Sørg for at hagemøblene er tørre når du setter dem til vinterlagring, og sjekk at det ikke er vann i rammene. Dersom de er våte når de lagres og ikke får tørket før vinterkulda kommer, er det økt sjanse for frostspreng.

3) Sørg for at hagemøblene står tørt og ikke blir utsatt for frysetemperatur

Det aller beste er å lagre hagemøblene innendørs og over frysetemperatur. Dagens hagemøbler er likevel laget for å tåle tøffe forhold, og i de fleste tilfeller går det fint å vinterlagre dem utendørs dersom man tar forbeholdsregler. Men dersom du vinterlagrer hagemøblene utendørs, er det viktig å være klar over at skader forårsaket av uforsvarlig vinterlagring ikke omfattes av garantien. Har du ikke anledning til å vinterlagre utemøblene innendørs? Les gjerne blogginnlegget vårt om utendørs vinterlagring av hagemøbler HER for tips til hvordan du kan gjøre dette på best mulig måte.

Frostspreng og Tremøbler

Frostspreng forekommer ikke bare ved hagemøbler som er laget av hule rammer, men det kan også forekomme i tremøbler. Dersom treet er vått eller inneholder vann, vil treverket kunne utvide seg og sprekke opp når dette fryser på. Derfor er det viktig å vinterlagre tremøbler på forsvarlig vis, ettersom disse er ekstra utsatt for vinterens herjing. Sørg for at de er rene og tørre, og at de står trygt og godt borte fra fukt, vann og kulde. Les gjerne mer om vedlikehold av tremøbler i vår guide for tremøbler HER for mer veiledning.

Vi hjelper deg gjerne!

Du er hjertelig velkommen innom en av våre butikker hvor våre hagemøbeleksperter står klare for å hjelpe deg. Har du ikke anledning til å ta turen innom en av butikkene våre? Da er du mer enn velkommen til å ta kontakt med kundeservice. Vi er tilgjengelige på telefon, mail og chat, og hjelper deg gjerne med det du lurer på.