GUIDE: PUTESTOFF TIL HAGEMØBELPUTENE

25. januar 2022

Bilde av Putestoff

 

Putestoff 

Når du skal kjøpe hagemøbler er det fordelaktig å tenke over hva slags putestoff putene skal være i. Også her finner du en drøss av alternativer, og det kan være vanskelig å vite hva som er forskjellene og hvilke puter som egner seg best til ditt bruk. Bare noen tiår tilbake var utvalget snevert, men utviklingen har den siste tiden vært veldig stor, og nå finnes en drøss av alternativer. Det har gått fra materialer som ikke tåler sol og/eller vann, til at det har blitt utviklet og stadig utvikles flere materialer som tåler å stå ute i all slags vær, og tørker fort. Dette er såkalte allværsputer, og disse har blitt utrolig populære.

Men hvorfor er allværsputer blitt så mye mer populære enn de andre alternativene? Dette skyldes nok livsstilen vår. Den dag i dag har vi gjerne fullpakka kalendere og stadig mindre tid. Derfor ønsker vi gjerne å bruke mindre tid på vedlikehold, og mindre tid på å bære puter inn og ut av hagemøblene. Vi vil gjerne komme til en ferdig rigga sofa når vi først har tid til å sitte ute og nyte finværet. Derfor har allværsputer som tåler hele sesongen blitt veldig populære. Forskjellen på allværsputer og vanlige hagemøbelputer er at de kan stå ute i møblementet hele sesongen uten å bli ødelagt. De tåler all slags vær og tørker fort. Dette gir oss mer tid til å kose oss.

 

Kvalitetsforskjeller og pris

Noe av det som bestemmer levetiden til puter er hvor godt UV-behandlet putestoffet er. Det er nemlig slik at sola til slutt tar knekken på det aller meste, og til slutt vil de fleste tekstiler falme. Dersom en rangerer putestoffenes holdbarhet i sola kan en plassere dem på en skala fra 1-10, hvor 10 er så bra at det ikke finnes. Våre produkter ligger på rundt 5, som er veldig bra. Alt fra 3 og oppover har relativt god holdbarhet i sola, men dersom det begynner å gå under dette er det fare for at produktene falmer fort.

Videre finnes det mange forskjellige kvaliteter i allværsputer, og ikke minst forskjellige prisklasser. Desto høyere komfort de skal ha og desto mer UV-stråler de skal tåle, desto dyrere blir det. Da må nemlig flere materialer tilsettes i stoffet. Dermed har som regel prisen mye å si for hvor gode kvaliteter putene har, og hvor god komforten er. Putene i ei hagegruppe har som regel mye å si for prisen, og derfor kan det være litt greit å vite hva som egentlig er forskjellen mellom de ulike putetypene. I denne delen av hagemøbelguiden vil vi derfor gi deg grunnleggende kunnskap om allværstekstilene sunbrella, oaktekstil og textilene, samt tekstilene olefin, dralon og polyester.

 

Sunbrella 

Putestoffet sunbrella er et utrolig pent putestoff som er verdenskjent blant allværstekstilene. Dette er et ordentlig og eksklusivt stoff som tåler svært mye. Det holder ekstremt godt i sola, og dermed er sunbrella et stoff som en kan ha i mange farger. Fargene blir ikke blasse og falma etter en sesong i sola. Med sunbrella putestoff trenger du ikke å frykte for dette. Stoffet tåler også regn, og puter med dette stoffet kan derfor stå ute gjennom hele sommersesongen. 

Det finnes også en dyrere variant av stoffet som heter “Sunbrella plus”. Dette er den dyreste versjonen av stoffet, og det er litt finere vevd. Det ser omtrent ut som lin i utseendet. 

Du kan være trygg på at du kjøper kvalitet dersom du kjøper sunbrella. Dette er et veldig eksklusivt stoff av god kvalitet og høy klasse. Stoffet kjennes også veldig mykt og har en utrolig god komfort. Dette er det beste av det beste, og det gjenspeiles også av at det prismessig er ganske dyrt.

Dersom en vask skulle være nødvendig, skal de fleste sunbrellatrekkene kunne vaskes på 30 grader. Kjør dem gjerne på et ullprogram i tilfelle slik at vasken blir mest mulig skånsom. Husk å alltid sjekke vaskeinstruksene på lappen inni putetrekket for å forsikre deg om at det kan vaskes. Vi anbefaler også at du forsøker å fjerne flekker og smuss med vår tekstilrens før du tyr til å vaske putetrekkene. Denne kan du få kjøpt her

Bilde av Sunbrella putestoff

Bilde av sunbrella putestoff

Oak Tekstil 

Oak tekstil er også et allværsstoff som tåler både regn, sol og fukt, og det tørker veldig fort. Dette allværsstoffet er spesialutviklet av Helge Eikeland som er grunnlegger av Oakland, og det har slått utrolig godt an blant kundene våre. Stoffet er av veldig god kvalitet, og puter med Oak tekstil tåler mye og tørker fort. Det er en blanding av olefin og textilene, og denne blandingen har vist seg å ha svært gode allværsegenskaper. Videre er putene enkle å holde rene, og de har en fin fargegjengivelse. 

Stoffet har en ganske grov struktur, og når det er kjølig kan det kjennes litt stivt. Det oppleves mykt etter å ha stått litt i sola, og dermed kan utstillingsmodeller i butikker kjennes litt stivere enn de i realiteten vil være. Etter stadig mer erfaring har vi greid å gjøre stoffet mykere, og dermed har putene en veldig god komfort. Stoffet er en blanding av passe hardt og passe mykt, og bevarer samtidig de beste allværsegenskapene. Putene er av strålende kvalitet, og dette er et robust materiale som tåler mye av både naturelementer, barn og dyr. Flekker og smuss er også lett å tørke bort fra putene. I tillegg er putene rimelige prismessig, og du får mye for pengene! Dette putestoffet anbefaler vi på det sterkeste.

Dersom du vil rengjøre puter i Oak tekstil, anbefaler vi deg å gjøre dette med en hageslange. Det er ikke nødvendig å gjøre noe mer enn å spyle disse trekkene, og de er enkle å holde rene. Om du mener at dette ikke er nok ønsker vi at du tar kontakt med oss for råd om videre rengjøring. Vi anbefaler deg å være forsiktig med å bruke rensemidler, det er i tilfelle på egen risiko. Ta heller kontakt med oss i butikk eller på kundeservice, så hjelper vi deg!

Bilde av OakTekstil putestoff

Bilde av OakTekstil putestoff

Vedlikehold av allværsputer i OakTekstil

Noe av det som er så fantastisk med våre allværsputer i Oaktekstil er at de er helt vedlikeholdsfrie! De kan stå ute i all slags vær gjennom hele sommersesongen, og de krever ingen vedlikehold. Dersom du ønsker å vaske dem, skal det være tilstrekkelig å bruke hageslangen for å spyle over dem. Dette anbefaler vi deg å gjøre før og etter sommersesongen. Ønsker du å gi dem en ekstra oppfriskning kan du bruke vår spesialutviklede tekstilrens som du kan få kjøpt her.

Vi anbefaler deg å ikke vaske putene i vaskemaskin. Dersom du gjør dette, faller garantien bort. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har prøvd å både spyle dem og å vaske dem med vår tekstilrens, men likevel ikke får dem rene. Da hjelper vi deg gjerne og veileder deg i hvordan putene kan rengjøres.

Vi vil også understreke at du bør være veldig forsiktig med å bruke rensemidler som ikke er utviklet av oss på puter av OakTekstil. Dette putestoffet er spesialutviklet av Helge Eikeland som er grunnlegger av Oakland, og han har også utviklet rense- og pleiemidler som er spesielt tilpasset Oaklandprodukter. Derfor er det virkelig å anbefale at du bruker våre egne renseprodukter på våre varer, og da spesielt på OakTekstil som er et putestoff du kun får kjøpt hos oss. Dersom du bruker andre midler enn dette risikerer du også at garantien faller bort hvis det skulle gå galt. Ta heller kontakt med oss først for veiledning!

NB! Puter av OakTekstil må aldri impregneres. Da ødelegges putas dreneringsegenskaper.

 

Vinterlagring av allværsputer i OakTekstil

På lik linje med at vi anbefaler deg å lagre hagemøblene dine innendørs, anbefaler vi deg også at du lagrer hagemøbelputene inne. Det kan være lurt å ikke legge dem rett på gulvet, men å heller få dem noe opp i høyden med tanke på mus og gnagere. Det er utrolig kjedelig å starte sommersesongen ved å oppdage at det er hull i putene til hagegruppa. Derfor er det lurt av deg å lagre putene inne og litt opp fra gulvet. I tillegg er det også lurt at putene er tørre når du legger dem til vinterlagring, slik at du ikke risikerer at de får jordslag. Vask gjerne over dem og la dem tørke før du lagrer dem.

Olefin 

Olefin er et godt og slitesterkt hagemøbelstoff som tåler mye og er veldig komfortabelt. Det har en myk komfort, og kjennes godt å sitte i. Dette stoffet er helt på grenseland til allværstekstil, og noen reklamerer for at puter med olefin er allværsputer. Likevel er ikke vi enige her, og vi anser det ikke som et allværsstoff. Det tåler mye sol, og det tåler også regn til en viss grad dersom det får god tid til å tørke etterpå. Men dersom de blir stående våte for lenge risikerer du å få jordslag i dem, og derfor anbefaler vi deg å holde olefinputer under et godt hagemøbeltrekk eller å ta dem inn under tak før det skal regne. Den beste måten å ivareta disse putene er å alltid la dem ligge tørt.

I forhold til andre tekstiler som ikke tåler regn og fukt er dette et svært godt tekstil, og det har god levetid. Sola falmer til slutt det meste, men puter i olefin holder seg fine lenge før dette skjer, forutsett at de er UV-behandlet. 

Rent prismessig er olefin i en moderat prisklasse. Det er svært mye billigere enn allværstekstilen sunbrella, og litt rimeligere enn Oaktekstil. Når det kommer til våre møbler er dette den billigste tekstilen vi tar i bruk.

De fleste putetrekk i olefin kan vaskes på 30 grader. Men sjekk alltid lappen med vaskeinstrukser på innsiden av trekket for å forsikre deg om hva putestoffet tåler og ikke. 

Bilde av Olefin putestoff

Bilde av olefin putestoff

Vedlikehold av hagemøbelputer i olefin

Olefin er et godt og slitesterkt hagemøbelstoff som tåler mye og er veldig komfortabelt. Stoffet er helt på grenseland til allværstekstil, og noen reklamerer for at puter med olefintrekk er allværsputer. Likevel er ikke vi enige i dette, og vi anser ikke olefin som et allværsstoff. Det tåler mye sol, og det tåler regn til en viss grad dersom det får god tid til å tørke etterpå. Men dersom de blir stående våte for lenge risikerer du å få jordslag i dem, og derfor anbefaler vi deg å oppbevare olefinputer under et tørt og godt hagemøbeltrekk, eller ta dem inn under tak når det regner. Den beste måten å ivareta disse putene er å alltid la dem ligge tørt.

Puter av olefin tåler sol og UV-stråler svært godt, forutsett at de er UV-behandlet. Som regel kan slike putetrekk vaskes i vaskemaskin, men sjekk alltid lappen med vaskeinstrukser på innsiden av trekket for å forsikre deg om hva putestoffet tåler og ikke. Du kan også bruke vår spesialutviklede tekstilrens for å rengjøre putene. Den kan du få kjøpt her. Videre går det også an å impregnere puter av olefin, og til dette fungerer vår tekstilbeskytter helt ypperlig! Den kan du få kjøpt her.

 

Vinterlagring av hagemøbelputer i olefin

På lik linje med at vi anbefaler deg å lagre hagemøblene dine innendørs, anbefaler vi deg også at du lagrer hagemøbelputene inne. Det kan være lurt å ikke legge dem rett på gulvet, men få dem noe opp i høyden med tanke på mus og gnagere. Det er utrolig kjedelig å starte sommersesongen ved å oppdage at det er hull i putene til hagegruppa. Derfor er det lurt av deg å lagre putene inne og litt opp fra gulvet. I tillegg er det også lurt at putene er tørre når du legger dem til vinterlagring, slik at du ikke risikerer at de får jordslag.

Polyester 

Polyester er i likhet med dralon en syntetisk og kunstig tekstilfiber. Fiberen kan produseres i ulike tykkelser, og stoffets egenskaper vil dermed variere ut fra hvor tykke fibrene er. 

Videre er polyester relativt sterkt, og det tåler slitasje, fuktighet, lys og varme. I forhold til andre syntetiske fibre, er det polyester som tåler varme best. Stoffet kan vaskes på 40-60 grader, og kan strykes med strykejern som er 150 grader varmt. Stoffet blir fort rent, det tørker fort, og det krøller seg ikke så lett etter vask eller under bruk. Likevel kan det fort sette seg lukt i dette stoffet, og denne lukta forverres dersom du bruker skyllemiddel i vask. Det kan være lurt å tenke på hvis du har puter i polyester som du ønsker å vaske. Husk også å sjekke vaskeinstruksene på lappen som henger på innsiden av putetrekkene før du kjører dem i vaskemaskinen. 

Hvorvidt puter i polyester er komfortable å sitte i, kommer helt an på hvordan fibrene i putestoffet er laget. Egenskapene ved polyester kan variere såpass vidt at dette må vurderes fra møbler til møbler. 

Ellers må vi også fremheve at putestoff i polyester som regel er relativt billig, og ei hagegruppe med dette putestoffet vil være betraktelig mye billigere enn ei hagegruppe med sunbrella eller oaktekstil. Polyester er ikke et allværsstoff, og puter med dette stoffet bør inn under tak eller hagemøbeltrekk når det regner. 

 

«Soft Touch»

Videre gleder vi oss også over å fortelle dere at vi snart vil lansere en ny type polyester som vi har jobbet lenge for å utvikle. Dette stoffet har vi gitt navnet «Soft Touch». Tekstilet er ekstremt bra UV-behandlet, og det har en mye bedre og mer holdbar struktur enn vanlig polyester. Dette gjør at stoffet er bedre egnet til utebruk, og det har omtrent samme egenskaper som olefin. Ønsker du et supermykt putestoff med gode egenskaper er dette verdt å sjekke ut!

Bilde av polyester putestoff

Bilde av pute i polyester

Vedlikehold av hagemøbelputer i polyester

Polyester er en syntetisk og kunstig tekstilfiber som kan produseres i ulike tykkelser. Stoffets egenskaper varierer ut fra hvor tykke fibrene er, og det finnes en drøss av ulike typer polyester. De fleste typene er sterke og tåler en del slitasje, fuktighet, lys og varme. Dette er et av de syntetiske stoffene som tåler varme best. Som regel kan stoffet vaskes på 40-60 grader, og kan strykes med strykejern som er opptil 150 grader varmt. Det blir fort rent, tørker fort, og krøller seg ikke så veldig. Likevel kan det sette seg lukt i dette stoffet, og denne lukten kan faktisk forverre seg dersom du vasker putetrekkene med skyllemiddel. Derfor anbefaler vi deg å ikke bruke skyllemiddel hvis du skal vaske putetrekk av polyester. Husk også å sjekke vaskeinstruksene på innsiden av putetrekket for å forsikre deg om at du ikke utsetter putestoffet for noe det ikke tåler.

Ellers er det sånn at putetrekk av polyester ikke er allværsputetrekk, og de tåler dermed ikke å stå ute i regn. Derfor bør du alltid ta putene inn eller under tak når det skal regne, eller trekke et godt hagemøbeltrekk over hagemøblene før regnværet kommer. Den beste måten å ivareta puter av polyester er i alle fall å alltid la dem ligge tørt.

Puter av polyester kan også rengjøres med vår spesialutviklede tekstilrens, og de kan impregneres med vår tekstilbeskytter. Begge disse produktene kan du få kjøpt på nettsiden vår her.

 

Vinterlagring av hagemøbelputer i polyester

På lik linje med at vi anbefaler deg å lagre hagemøblene dine innendørs, anbefaler vi deg også at du lagrer hagemøbelputene inne. Det kan være lurt å ikke legge dem rett på gulvet, men få dem noe opp i høyden med tanke på mus og gnagere. Det er utrolig kjedelig å starte sommersesongen ved å oppdage at det er hull i putene til hagegruppa. Derfor er det lurt av deg å lagre putene inne og litt opp fra gulvet. I tillegg er det også lurt at putene er tørre når du legger dem til vinterlagring, slik at du ikke risikerer at de får jordslag.

Videre er det også greit å være klar over at dette ikke er en allværstekstil, og det vil være nødvendig å ta puter trukket i dette stoffet inn under tak eller hagemøbeltrekk dersom det skal regne. 

Textilene

Textilene er et syntetisk stoff som er laget av PVC-behandlet polyester. Stoffet er svært værbestandig, og det er en robust tekstil som tåler mye. Det blir mye brukt i forbindelse med hagemøbler, både som trekk til puter, men kanskje aller mest som trekk til understellet på hagestoler. Stoffet er ikke vevd så veldig tett, og dermed renner vann lett gjennom. Det kan ligne litt på Oak tekstil, men forskjellen her er at textilene inneholder mye mer plast, og Oak tekstil er tettere vevd enn textilene.

Stoffet er utrolig enkelt å vedlikeholde. Det eneste du trenger å gjøre er å spyle det med kaldt vann fra vannslangen en gang iblant.

Bilde av textilene stoff

Bilde av textilene stoff

Dralon 

Dralon er en tekstil som også kalles “Akryl”. Dette er en syntetisk, kunstig tekstilfiber som er en videreutvikling av polypropylen ved hjelp av ammoniakk. Som regel utvikles dralon som en etterligning av naturmaterialer som pels eller ullgensere, og stoffet blir derfor også kalt “vegansk ull”. 

Så lenge dralon ikke utsettes for høye temperaturer kan stoffet tåle vask godt, og det vil tørke raskt. Dette putestoffet må ikke vaskes på mer enn 30-40 grader, og må ikke strykes med et strykejern som er varmere enn 110 grader. Stoffet må heller ikke tromles eller dampstrykes. Dersom det blir utsatt for temperaturer som er for høye vil det kunne bli deformert og miste elastisiteten sin. Vær alltid nøye på å sjekke lappen med vaskeinstrukser på innsiden av putetrekket slik at du ikke gir trekket en behandling det ikke tåler.

Vi hjelper deg gjerne!

Ønsker du hjelp eller inspirasjon til å velge hagemøbelputer? Ta gjerne kontakt med oss i en av våre butikker eller via kundeservice. Våre hagemøbeleksperter står klare til å hjelpe deg å ta et godt valg! Velkommen!