Slik tar du vare på hagemøblene – året gjennom

11. april 2018

Hvordan ta vare på hagemøblene?

For å holde terrassemøblene dine fine i mange år, er det mange gode råd å følge. Her skal vi komme med noen tips og råd om vinterlagring og vedlikehold av hagemøbler.

Hvor lenge hagemøblene dine kommer til å holde seg fine, begynner før du kjøper dem. Nøkkelordet er kvalitet. Og god kvalitet koster mer, og det vanskelig å skille, bra fra dårlig. Derfor anbefaler vi at du kjøper hagemøblene dine fra hagemøbelspesialister. som kan og vil hagemøbler. Da får du den forventede kvaliteten. Og husk at det som er for billig til å være sant, sannsynligvis er nettopp det.

Utemøblene er med på å skape mange flotte sommerminner. Men når temperaturen faller og høsten kommer er hagemøblene ofte glemt. De står igjen ute i vær og vind, mens vi sitter inne foran peisen og varmer oss. Jo tidligere du gjør hagemøblene klar for vinteren, jo lenger vil du ha glede av dem.

Slik lagrer du hagemøblene på vinteren

Ved å vite når og hvordan de skal vedlikeholdes og vinterlagres – får du en enklere hagemøbel hverdag og utemøbler som du har glede av i mange år.

Det er verd å få med seg at frostskader, tørkeskader eller andre skader som oppstår pga. uforsvarlig vinterlagring gjør at garantien på hagemøblene faller bort.

Vinterlagring inne

Det høres kanskje enkelt ut å vinterlagre hagemøbler. For lagrer du møblene dine inne frostfritt, så er du sikret den beste vinterlagringa. Men her er det noen feller å gå i.

Utemøblene bør være vasket og vedlikeholdt før vinteren. Og det er også viktig å ikke vente for lenge ut på høsten å ta de inn. Jo tidligere de blir tatt inn,jo bedre. Pass også på at musene ikke kommer til putene, og at evt. tremøbler ikke tørker for fort.

Vinterlagring inne, ikke frostfritt

Om vinterlagringen er inne og ikke frostfri må man i tillegg passe på at møblene er rimelig tørre før de blir satt inn. Nesten alle hagemøbler har en ramme av aluminium eller stål. Disse rørene må ikke være fylt med vann. Er de det, vil møblene være ødelagt når våren kommer. Alle hagemøblene skal være laget slik at står de med beina ned så vil vannet renne ut.

Vinterlagring ute

Er det slik at du ikke har plass og må vinterlagre ute, så fortvil ikke. Hagemøblene i dag er ofte av en kvalitet som tåler å bli vinterlagret ute. Men det mange flere ting å passe på.

Først så gjelder det samme som vinterlagring inne. Hagemøblene bør være rengjort og vedlikeholdt. Så må møblene, lagres med beina riktig vei.Dette for at vann og kondens skal renne ut. Utemøblene vil bli frostsprengt og ødelagt om du fusker her.

Så er snø og snølast, for ikke å glemme takras. Viktig å tenke på, for ingen hagemøbler tåler takras eller 1meter snø.

Det å lage et forsvarlig vinterdekke er viktig. Skal komme med noen råd om hvordan du skal og hvordan du ikke skal vinterdekke hagemøblene dine.

Utendørs vinterlagring av Hagemøbler, krever et tykt og godt hagemøbeltrekk. Presenning eller lette hagemøbeltrekk er ikke egnet til vinterlagring. Under slike tynne materialer blir det mye mere kondens og fuktighet. Som igjen fryser og/eller skaper grobunn for mugg og sopp. Og da skader trekket,  det som de er ment å beskytte. Vi anbefaler gode tykke hagemøbeltrekk som beskytter og isolerer på en bedre måte. Når du setter på et møbeltrekk så er det tre nye ting du må passe på.

  1. Fest hagemøbeltrekket slik at det ikke oppstår gnisninger som kan skade møblene.

2. Påse at det er nok lufting. Hagemøbeltrekket må ikke gå helt til bakken rundt store deler av gruppa.Og sørg for at hagemøbeltrekket ikke ligger helt nede på bordplaten. Bygg gjerne opp med en trekloss eller annet egnet materiale. dette for å skape luftgjennomstrømning og mye bedre forhold for vinterlagring.

3. Hagemøbeltrekket bør ha en fasong som gjør at snøen sklir av.

Hagemøbler i aluminium og kunstrotting må stå med beina ned om du vinterlagrer ute. Snur du møblene på hodet, kan dette føre til at vannet fryser, og rammen sprenges.

Hagemøbler i teak

Teakmøbler kan stå ute hele året. Men da må møblene være oljet eller imprignert. Det må også gjøres en jobb med å beskytte møblene mot vann og frostspregning. Mye er gjort om møblene ikke står rett på fuktig/vått underlag.

Behandles de med olje blir de motstandsdyktige mot vær og vind – men dette forutsetter jevnlig behandling også gjennom sommerhalvåret. Vi anbefaler Oakland trebeskytter om du skal ha et enklere vedlikehold av teak og andre tremøbler.

Om du ønsker å oppbevare utemøbler av teak innendørs gjennom vinteren, pass på at det ikke lagres, slik at de tørker for fort.

Dette er ingen garanti for vinterlagring av tremøbler. Tre er et levende materiale som får store påkjenninger gjennom vinteren om det er ute eller inne. Og både tørke og frostsprenging kan forårsake sprekker i treet.

Rengjør og utfør nødvendig vedlikehold i god tid før snøen faller

Alle utemøbler bør vaskes og vedlikeholdes i god tid  før vinteren kommer. Hordan og med hva du skal vaske og vedlikeholde hagemøblene, kommer an på hvilket materiale og hvor slitt overflaten er.

Hos Oakland Home – Classic Møbler finner du alle preparater du trenger for å behandle, pleie og vedlikeholde dine utemøbler. Kom gjerne til oss for å få råd og tips om hvordan dine hagemøbler kan leve lenge.

Hagemøbler i aluminium

Flesteparten av våre hagemøbler er i aluminium. Dette er et svært populært materiale, og gir lette møbler som det er enkelt å flytte på.

Aluminium rengjøres med en fuktig klut og egnet rengjøringsmiddel. Overflater i aluminium kan med fordel poleres med egnet middel og en myk klut.

Ønsker du hagemøbler som er enkle å flytte, er dekorative, behagelige og enkle å vedlikeholde, er aluminiumsmøbler helt klart noe for deg.

Utemøbler i kunstrotting

Kunstrotting er et svært populært materiale i utemøbler. De tåler mye, og varer lenge – og er tilnærmet vedlikeholdsfrie. Hagemøbler i kunstrotting kan stå ute hele året, og kan vaskes med litt mildt zalo-vann eller hageslangen om de er skitne. For å ta ekstra god vare på kunstrottingen anbefales Oakland hagemøbelbeskytter.

Kunstrottingmøbler har en ramme i stål eller aluminium. Aluminiums ramme er både mer holdbart, lettere med dessverre dyrere, stål ramme. Aluminium ruster ikke og er vedlikeholdsfritt, mens stål ruster. Vi anbefaler hagemøbler med aluminiums ramme. Om møblene skal ha en stålramme er det veldig viktig at dette er av en god kvalitet. Stålet må være galvanisert slik at det ikke ruster. Hagemøbler med stålramme har en kort livslengde, men de kan også ødelegge terrassen eller  uteområdet med farget rustvann.

Classic Møbler ble for noen år siden intervjuet av Vi i Villa til en artikkel rundt kunstrotting.

Her kan du lese om kunstrotting, hva du bør tenke på før du kjøper, og fordelene ved å velge kunstrotting.

Hagemøbler i tre

Vask tre møblene med mildt såpevann eller hageslange, og sørg for at de er helt tørre før olje påføres eller impregneringVi anbefaler impregnering fremfor olje. Da dette gir et enklere vedlikehold.

Olje møblene bør gjøre et par-tre ganger i sesongen. En indikasjon på at møblene trenger vedlikehold, er at vanndråper blir sugd inn i treverket, fremfor å legge seg oppå som perler.

Ønsker du å fornye treet så anbefaler vi Oakland Trerens.

Har du fått mugg eller sopp på tre-utemøblene?

Tre er et levende materiale som kan blir utsatt for sopp- og muggangrep. Du kjenner det igjen på at deler av treverket er blitt mørkt, nesten sort.

Dersom møblene er blitt angrepet kan dette behandles med trerens. Fungerer ikke dette, kan en klorinløsning hjelpe, og i verste fall kan man pusse med sandpapir.

Husk alltid å olje eller imprignere møblene på nytt etter dette.

Spør oss i Oakland Classic Møbler eller Hagemøbler.no

Vi har lang erfaring og god ekspertise på utemøbler. Vi bistår deg gjerne med tips og råd rundt vedlikehold og hvordan dine møbler får lengst mulig levetid.

Vi har et av landets største utvalg av kvalitets-hagemøbler til konkurransedyktige priser. I Vestby og Kristiansand har vi en egen hagemøbelbutikk med et bredt utvalg hage- og utemøbler.