SLIK FOREBYGGER DU NUPPING PÅ MØBLENE DINE

22. februar 2020

 

Vedlikehold & beskyttelse

Vedlikehold av møbler gjør at de holder seg fine lenger, og levetiden forlenges. Derfor anbefaler vi deg på det sterkeste å ta vare på møblene dine allerede fra du får dem i hus! Det er utrolig kjedelig å oppdage at møblene har fått skader som ikke kan rettes opp i igjen, og derfor er det best å gi dem pleie og beskyttelse fra dag en. Det beste ved dette er at det faktisk ikke krever så mye! Det er tvert imot ganske fort gjort.

Det finnes jo mange ulike former for møbler, og de er trukket i forskjellige tekstiler eller skinntyper. Når det gjelder møbler i tekstil er det noen gyldne regler for hvordan du burde vedlikeholde dem. Først og fremst er det lurt å lage seg en rutine på støvsuging. På samme måte som det legger seg mye støv på gulvet, bordet og lister i løpet av ei uke, legger det seg også mye støv på møblene. Derfor er det lurt å støvsuge møblene jevnlig. Det aller beste for dem er å bli støvsugd ei gang i uka, men hver 14. dag er også bra. Dersom du har kjøpt helt nye møbler er det lurt å støvsuge dem, for så å behandle dem med tekstilbeskytter før de blir tatt i bruk. Tekstilbeskytteren gjør møblene motstandsdyktige mot flekker og søl, og gjør det enklere å holde dem rene og fine. Når møblene er blitt brukt en stund, anbefaler vi deg å kjøre på med tekstilrens. Dette er lurt å gjøre omtrent 2 ganger i året, etterfulgt av en ny runde med tekstilbeskytter.

Disse produktene anbefaler vi til vedlikehold av tekstilmøbler:

Bruken av møblene

Før var det vanlig at mor var hjemmeværende og hadde i oppgave å stelle hus og hjem. Gulvteppene ble gjerne tatt ut og banket ukentlig, og møblene ble jevnlig vasket og stelt. Middagen ble spist rundt kjøkkenbordet, og det var omtrent bare søndagskaffeen og selskap som ble tatt i sofaen. Den dag i dag bruker vi møblene på en helt annen måte, og i takt med dette har møblene og tekstilene endret seg. Mange av oss har en svært travel hverdag, og når vi kommer hjem er det godt å kollapse i sofaen foran TV-en. En hyppigere bruk av møblene i kombinasjon med at vi ikke er like flinke til å ta vare på det, gjør at problemer kan oppstå. For å unngå at sofaen blir misfarget eller at nupper oppstår, må vi ta vare på møbelet i tråd med bruken av det.

På samme måte som vi vasker klær, sengetøy, tørker støv, vasker bilen, og steller rundt oss, burde vi også ta vare på møblene. Dersom møblene er i bruk bare 2 timer hver dag, tilsvarer det 730 timers bruk i året. I tillegg til at støv samler seg i sofaen, samles også annet skitt som fett fra mat og snacks, smuler, svette, og andre ting som sliter på stoffet. Når overflaten av møblene er fettete, fester fiber fra klær, pledd, puter og lignende seg enklere. Alt dette kan feste seg i fiber fra stoffet, og danne nupper i form av fremmedpilling. Fremmedpilling er det som oppstår når nuppene har en annen farge enn stoffet.

Ulike typer tekstiler

Ulike typer tekstiler har ulike egenskaper. Det som er felles for dem alle er at de må tas vare på. Det er typisk for de fleste tekstiler at de nupper litt i starten. Dette betyr ikke at møblene er dårlige, men det er rett og slett bare fordi overskuddsfibre i stoffet skal ut. En type tekstil som skiller seg i ganske stor grad fra de andre er ulltekstiler. Møbler som er trukket i ull bør ikke behandles med de samme produktene som andre tekstilmøbler behandles med. Tekstilet krever egne rensemidler som har egenskaper ull liker. Dersom du har et blandingstekstil med en liten del ull, anbefaler vi at du bruker vanlige tekstilprodukter, men dersom andelen av ull er mer enn 50%, anbefaler vi at du bruker produkter som er egnet til ull. Tekstiler at syntetfiber, som for eksempel polyester og polyamid, slipper ikke fibre på samme måte som ull. De har heller en tendens til å fange opp løse fremmedfibre som ikke blir fjernet ved støvsuging og rens. Ved bruk av møbelet blir disse til nupper, og det er dette som kalles fremmedpilling.

Forskjell på nupper og fremmedpilling

Det finnes to former for nupper; nupper og fremmedpilling. Nupper kommer av at tekstilet slipper overskuddsfibre som samler seg og blir til nupper. Dette er vanlig i starten for de fleste tekstiler, og veldig vanlig for møbler trukket i ull. Nuppene kan du enkelt fjerne med nuppefjerner, og så vil nuppene etterhvert avta. Dersom de aldri avtar kan det være at du har vært uheldig – og da kan det vært lurt å ta kontakt med forhandleren. Den andre formen for nupping er fremmedpilling. Her er det ikke tekstilet i seg selv som nupper, men det er fremmedfibre fra klær, tepper, puter, støv og lignende som fester seg i fibre fra stoffet og danner nupper. Dette skapes når vi bruker møblene og lager friksjon i overflaten. Dersom du har fått nupper kan du fjerne dem med nuppefjerner, rengjøre sofaen med tekstilrens, og deretter impregnere den med tekstilbeskytter.

 

Inneklimaet

Ellers er faktisk inneklimaet også en faktor som påvirker møblene i stor grad. Nybygde hus den dag i dag er så og si hermetisk lukket, og luftfuktigheten kan fort bli veldig lav – spesielt i vintertider når dørene er mye lukket. Syntetiske tekstiler påvirkes i veldig stor grad av dette. Har du opplevd at møblene og klærne dine blir veldig elektriske? Da er det som regel miljøet og klimaet det må gjøres noe med. Et tekstil blir aldri statisk av seg selv, men det er inneklimaet og vi som brukes møblene som bygger opp den statiske elektrisiteten. Luftfuktighet spiller en stor rolle her, og den burde optimalt sett ligge et sted mellom 40 og 60%. Du kan måle luftfuktigheten med et hygrometer, og dermed regulere ut fra denne. Dersom du har et for tørt inneklima, kan du skape mer luftfuktighet ved en luftfukter eller ved grønne planter. Sørg i alle fall for å ikke ha et for tørt inneklima, for da blir tekstiler statisk og trekker til seg mye mer støv og fremmedfibre, og det øker igjen faren for fremmedpilling.

Finn alt du trenger til vedlikehold her:

Vi vil gjerne hjelpe deg!

Vi vet at det kan høres overveldende ut og at det kan være vanskelig å finne frem til de rette produktene til dine møbler. Derfor vil vi gjerne hjelpe deg! Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss via kundeservice, eller til å ta turen innom en av våre butikker. Våre møbeleksperter står klare for å hjelpe deg med det du lurer på.