GUIDE: VEDLIKEHOLD AV MØBLER
MØBLER – PLEIE OG VEDLIKEHOLD
De fleste av oss er ikke klar over hvor mye vi bruker møblene våre i snitt i løpet av dagene, ukene, månedene og årene som går. Før vi vet ordet av det er møblene slitt, og skaden kan være for stor til å få dem så fine som nye igjen. Men, heldigvis kan dette unngås ved å gi møblene god pleie og riktig vedlikehold underveis! Og det beste av alt, det trenger ikke kreve all verdens av tid og penger.
For å gi deg litt perspektiv på hvor mye møbler ved normal bruk egentlig gjennomgår, kan vi se på et par regnestykker. Sofaen eller reclineren er jo ofte der vi ender opp etter en lang dag, og det kan fort ryke et par timer der til ettermiddagshvilen, nyhetssendinga eller favorittserien på netflix. Plutselig har du ligget i sofaen eller godstolen i 2-3 timer eller mer. Hvis en recliner blir brukt i snitt 2 timer hver dag, tilsvarer dette 730 timer i året. Blir du sittende lenger enn dette hver dag, blir regnestykket fort høyt. Noe av det vi gjerne ikke er klar over, er at kroppen vår slipper ut avfallsstoffer hele tiden. Svette og annen skitt samler seg opp i huden vår, og legger seg over på møblene. I tillegg er jo stua stedet hvor vi ofte koser oss litt ekstra med chips, peanøtter, smågodt eller annen snacks som er fettete eller sukrete. Mye av dette skitet hoper seg også opp i møblene våre. Dette blir en herlig biomasse for bakterier, og her florerer de fritt! Dette vil vi jo gjerne unngå.
Vi vasker klær og sengetøy ofte, vi støvsuger gulvene, og vi tørker støv av interiør og lister, men møblene har vi kanskje en tendens til å glemme fortere. Men, dersom vi husker på å gi dem godt stell innimellom, vil de til gjengjeld se fine ut over lang tid! Her er en oversikt over ulike typer møbler, og hva slags pleie de trenger.
SKINNMØBLER
Skinnmøbler er utrolig flotte. Det finnes mange forskjellige typer skinn, og de ulike hudene skal behandles med forskjellige produkter. Har du kanskje noen gamle skinnmøbler som du har hatt i årevis, og behandlet dem med zalovann, grønnsåpe og salmiakk uten problem? Skinnmøbler den dag i dag er ikke som skinnmøblene var før i tiden. Tidligere fikk man bruke tungmetall i fargene og lakkene til skinnmøbler, og skinnet var kjempesterkt. Det var riktignok som å sitte på plast – det har du kanskje kjent hvis du har testet gamle skinnmøbler, men skinnet tålte likevel alt. Skinnmøbler som blir produsert i dag er ikke på lik linje med dette. I dag er det vannbaserte lakker som blir brukt, og dersom vi vasker en av dagens skinnmøbler med zalo, salmiakk eller grønnsåpe tar vi topplakken på dem. På samme måte som en ikke vasker fine biler i vaskehallen, burde vi heller ikke vaske fine skinnmøbler med feil produkter.
I tillegg anbefaler vi også å forebygge skader og slitasje ved å impregnere skinnmøblene, og da bør møblene også renses først. Dersom vi igjen skal sammenligne med biler, så er det jo slik at vi vasker en skitten bil før vi vokser den. Vi vokser den jo ikke mens den er skitten. Eller en sammenligning som appellerer til damer – vi fjerner sminken før vi tar på fuktighetskremen. På samme måte vil vi at møblene skal være rene før vi tar på beskyttelsen.
Før vi går inn på de ulike typene hud, er det en myte vi også må avdekke – nemlig hvor huden til skinnmøbler kommer fra. Vi vet at mink og andre pelsdyr blir avlet frem for pelsen sin, slik at folk kan få kjøpt pelskåper. Er det samme greia med hud til skinnmøbler, at dyrene blir avlet frem for hudens skyld? Nei, heldigvis ikke! Hudene er kun et biprodukt av kjøttproduksjonen, så dyrene blir ikke slaktet for at huden skal kle et møbel. Skinnmøbler bidrar rett og slett til at vi får brukt hele dyret, fremfor å kaste skinnet. Kjøttproduksjonen vil derfor også determinere tilgangen på skinnmøbler, og dersom kjøttproduksjonen går ned vil også produksjonen av skinnmøbler ha en nedgang.
Enda en siste ting som må frem før vi går inn på de ulike skinntypene:
Mikrofiberklut på skinnmøbler = FY FY og NEI NEI!
ANILINHUD
Anilinhud er en helt åpen hud som puster. Huden er kun gjennomfarget, men der ligger ingen topplakk eller farge oppå som tetter igjen porene. Huden får sine pusteegenskaper gjennom porene fra dyrets hårsekker.
Mange av oss vil kanskje tenke at de skinnmøblene med likt mønster over hele møbelet er de fineste, men faktisk er det motsatt. De skinnmøblene med ulikt mønster i huden, er de mest eksklusive skinnmøblene. Anilinhud er så og si ubehandlet, og dermed vil en kunne se merker etter sår, arr, vorter og føflekker som dyret har hatt, og mønsteret i huden vil være varierende alt etter hvor på dyret huden er hentet fra. Det vil for eksempel være mer mønster og struktur i hud som er hentet fra nakkepartiet enn fra magepartiet. Ettersom alt i huden blir så synlig på møblene, er det kun de fineste hudene som brukes til skinnmøbler i anilinhud. I Sør-Amerika brukes det piggtråd i forbindelse med dyrene, og det er gjerne store insekter som lager sår og arr i dyrenes hud. Disse hudene kan derfor oftest ikke brukes til skinnmøbler av anilin. Derfor kommer anilinhuden som regel fra dyr fra Skandinavia, hvor vi ikke bruker piggtråd og har et kjølig klima som gjør at insektene ikke blir så store. Bakteriene florerer ikke på samme måten her som i Sør-Amerika, og dermed blir også dyrenes hud finere.
Kort oppsummert, anilin er fantastisk, ekte hud, og det gjenspeiles også av prisen. Slike skinnmøbler koster mer ettersom de er laget av de fineste skinnfellene en finner, og tilgjengeligheten til dette ikke er så stor.
Disse vedlikeholdsproduktene anbefaler vi til Anilinhud:
NUBUCK
Nubuckhud har noe av det samme utgangspunktet som anilinhud. Nubuck er rett og slett laget slik at du sliper anilinen og fjerner hele eller deler av det øverste laget. Det er viktig å merke seg at nubucken IKKE må renses med produkter som ikke er spesialutviklet til nubuck. Denne huden må behandles med egne produkter. Det eneste produktet som kan brukes på denne i likhet med de andre skinnmøblene er renseklutene.
Dersom skinnmøblene i nubuck er helt nye, anbefaler vi deg å impregnere dem. Når de er brukt en stund kan det være lurt å rense dem før du impregnerer dem igjen. Rens dem da med skum (NAVN PÅ SKUMMET) og en svamp. Etter det har fått tørke dannes det krystaller som tar med seg skitten ut av møblene. Dette kan du børste bort med (SVAMP OG KLUT). Kluten er litt kleberig, og vil ta med seg smuss og fjerne partikler etter cleaneren. Samtidig løfter kluten fibrene litt. Det er nemlig slik at nubuck kan få et litt flatt uttrykk etter det er brukt en stund, men denne rensen og kluten bidrar til å fornye uttrykket.
Disse vedlikeholdsproduktene anbefaler vi til Nubuckhud:
SEMI-ANILIN
Semi-anilin er en anilinhud som har fått litt farge lagt på toppen. Fargen tetter ikke igjen porene, så huden har pusteegenskaper i likhet med anilin. Fargen har ikke lagt seg ned i gropene, og det vil være synlig. Denne huden vil også kunne ha synlige sår og arr. Semi-anilin er enkelt å holde rent og pent.
Disse vedlikeholdsproduktene anbefaler vi til Semi-anilin:
DEKKFARGET OG KORRIGERTE HUDER
Dekkfarget og korrigerte huder er den rimeligste formen for skinnmøbler, og det er dette det blir solgt mest av. Til slike skinnmøbler bruker man huder fra Sør-Amerika. Her blir det øverste laget slipt bort slik at en ikke ser merker og arr. Deretter legges det farge og lakk på toppen, og så trykkes et mønster. Skinnet presses da gjennom store valser med mønster på oversiden, slik at en får preget et mønster på huden. Her vil mønsteret være likt på hele møbelet.
Disse vedlikeholdsproduktene anbefaler vi til dekkfarget og korrigerte huder:
KUNSTSKINN
Det er nok fort å tenke at det ikke er så nøye med kunstskinn, og at en kan vaske over slike møbler med mikrofiberklut og zalovann. Men, da kommer du rett og slett til å ødelegge kunstskinnet. Kunstlær er nemlig laget av ei polyuretan overflate som er laminert oppå et tekstil. Overflaten er enten laget av PVC eller PU. PVC har tilsatt mykningsmidler, og dersom du vedlikeholder denne huden feil vil huden bli hard og flasse av. PU vil ikke bli hard, den vil bare begynne å flasse uten forvarsel. Da kan du dra av lange flak av kunstlær.
Disse vedlikeholdsproduktene anbefaler vi til kunstskinn:
ECO-HUD
ECO-Hud er en skinntype som er blitt veldig inn i vinden i det siste, og det er et økonomisk og miljøvennlig alternativ for skinnmøbler. ECO-Hud er laget av avfall fra produksjonen av skinn til skinnmøbler. Her blir skinnfeller som ikke kan brukes malt opp, limt sammen, og laminert under et tekstil. Til disse møblene kan vi ikke bruke de samme vedlikeholdsproduktene som vi bruker til andre skinnmøbler. Vann duger heller ikke, og kommer ikke til å løse opp fett og smuss. Dersom du vil rense møbler i ECO-Hud kan du bruke tekstilrensen fra Leather Master. Disse er veldig trygge å bruke, og vil ikke skade stoffet/huden.
Disse vedlikeholdsproduktene anbefaler vi til ECO-Hud:
STARTPAKKE VEDLIKEHOLDSPRODUKTER TIL SKINNMØBLER
Vi har en flott startpakke med vedlikeholdsprodukter til skinnmøbler. I denne pakka får du både rens og beskyttelseskrem, og en myk svamp og klut. Vi anbefaler deg også å kjøpe en pakke med superserviettene som kan brukes jevnlig for å rengjøre skinnmøblene. Mange kaller den «fredagskluten», og tørker gjerne over skinnmøblene med disse før helga. Da kan du kjøre rens og impregnering omtrent to ganger i året, og ta fredagskluten ukentlig. Tørk over med en tørr bomullsklut eller en gammel (ren) T-skjorte etterpå. Slike gode rutiner anbefaler vi deg å innarbeide, slik at møblene ikke blir ødelagt og umulige å fikse opp igjen.e
Vedlikeholdsprodukter som går til de fleste skinnmøbler:
TEKSTILER
Tekstiler er som regel sammensatt av flere forskjellige stoff. Polyester er det eneste stoffet som ofte er 100% polyester, men i andre stoffer er det oftest blandet inn noe annet. Det skyldes blant annet at stoffene skal gjennom en rekke tester og innfri en rekke krav for at det skal være lov å selge dem. Med tanke på brannfare for eksempel er det viktig at stoffene innfrir visse krav. For å bestå testene, må det ofte være blandet inn forskjellige tekstiler med ulike egenskaper. Polyester er nok det stoffet som blir solgt mest, og det er det rimeligste stoffet. Dersom du skal ha møbler i et ullstoff for eksempel, blir de fort mye dyrere.
Statiske møbler?
Videre er det to kjente problemer ved møbler trukket i tekstil, som egentlig har en enkel og grei løsning de fleste av oss ikke er klar over. Stoffene kan nemlig oppleves statiske, og de kan begynne å nuppe. Det er jo svært ubehagelig å få støt når du setter deg i sofaen, og ikke minst er det irriterende at sofaen trekker til seg alt av hår og støv. Men som sagt, her finnes en enkel løsning, nemlig luftfuktighet! Våre møbeleksperter anbefaler alle å ha et hygrometer hjemme som måler luftfuktigheten. Luftfuktigheten skal helst være en plass mellom 40 og 60%, og bør i alle fall ikke være under 30. Hos noen av oss har den vært så langt nede som på 10% i vintertidene. Det er hverken bra for møblene eller menneskene som bor i huset. Derfor kan det være lurt å kjøpe et hygrometer og følge med på nettopp dette. For dersom lufta er for tørr, vil stoffene fort bli statiske og trekke til seg skitt og smuss, og dermed vil de ikke bare gi fra seg små støt, men de vil også ha enklere for å nuppe ved at de samler på overskuddsfibre. Det er som regel ikke møblene og stoffet det er noe galt med, men det er vi som bruker møblene og miljøet møblene står i som bygger opp elektrisiteten – som igjen gir små støt og nupping. Og det er jo egentlig veldig greit at problemet «ligger hos oss», for da finnes det enkle løsninger for det!
Hvordan regulere luftfuktigheten
Vi har to enkle tips for hvordan du kan få opp luftfuktigheten i hjemmet ditt: 1) invester i en luftfukter, eller 2) kjøp en del grønne planter. Hvis du ikke har grønne fingre er nok første alternativ det beste, men hvis du er god til å holde plantene i live, vil nok disse pryde stua med mer stil og liv enn en luftfukter gjør. Hvis møblene får nok fuktighet, og de blir støvsugd med jevne mellomrom, er du kvitt problemene med elektrisitet og nupping. Det beste for møblene er å bli støvsugd ukentlig, men for mange av oss er det nok arbeid å gjøre det hver 14. dag. Og det er mye bedre enn ingenting! Finn en god rutine som passer deg. Og dersom det er kommet nupper på møblene, anbefaler vi deg å fjerne disse med en nuppefjerner. Som regel kommer nupping av overskuddsfibre, og ikke fra møblenes stoff.
Enkelt og greit: Rens og impregner
Men hvordan skal man helst behandle møbler trukket i tekstil? Når de er helt nye er det tilstrekkelig å impregnere dem. Men når de er brukt en stund, er det lurt å rense dem og gi dem en ny behandling med impregnering. Denne behandlingen er god å gi omtrent to ganger i løpet av året. Og her gjelder det samme som ved skinnmøbler: rens før du impregnerer! Vi vokser ikke bilen når den er skitten, og vi impregnerer heller ikke møblene når de er skitne.
Nå du impregnerer anbefaler vi deg å bruke Textile Protection fra Leather Master. Som andre impregneringsprodukter lukter den ikke så veldig godt, så vi anbefaler deg å lufte godt underveis og etter behandlingen. Impregneringen er tørr etter en times tid omtrent, men det kan være lurt å behandle møblene rett før leggetid slik at lukten kan få lov å forsvinne. Etter møblene er impregnert øker martindalen (slitestyrken) med ca. 10 000. Derfor lønner det seg veldig å være pro-aktiv og impregnere møblene. Da er det mye enklere å fjerne flekker og gjøre møblene rene, for skitt og smuss trekker ikke inn i stoffet på samme måte som det ville gjort hvis møblene ikke var impregnert.
Tekstilrensen fra Leather Master er helt genial, og den gir møblene et fresht og nytt uttrykk. Påfør rensen, la den tørke, og støvsug den deretter av. Når rensen tørker dannes det krystaller som suger med seg skitten fra møblene, og dette følger da med når du støvsuger dem. Dersom det er lenge siden møblene har fått en rensebehandling og stoffet blir skjollete, er det en indikasjon på at det er mer skitt og smuss som skal ut. Da er det lurt å behandle den flere ganger med rensen før du impregnerer.
Få bort flekkene med vår supre flekkfjerner!
Stain Away er en helt rå flekkfjerner! Den jobber med pigmenter som lager flekk, og bleker disse. Den tar ikke skitten ut av møblene, så derfor er det viktig at du bare tar den på flekken. Dersom du oppdager at du får en ny flekk av flekkfjerneren trenger du ikke å frykte – det er ikke så rart. La oss sammenligne med biler igjen. Dersom vi kjører bilen i et par uker uten å vaske den, vil det samle seg et jevnt lag av skitt på den. Men sett at du fikk en stor flekk som skilte seg ut fra resten av skitten, så velger du å vaske bort den flekken. Da vil du jo plutselig sitte igjen med en ren flekk på en ellers skitten bil. På samme måte sitter du igjen med en ren flekk på møbler som skiller seg ut fra resten dersom du ikke renser resten av puta eller møbelet. Derfor går Stain Away og Textile Cleaner hånd i hånd, de burde brukes sammen. Stain away tar vanskelige flekker som kaffe, cola, blod, tomatsaus, snus, rødvin, olje, penn, sjokolade og lignende. Den er rett og slett helt fantastisk! Men husk å rense hele puta fra søm til søm dersom du kjører flekkfjerner på den.
Hvis man har avtagbare og vaskbare trekk, kan en også vaske putetrekkene i maskin og impregnere etterpå. Men da er det viktig å forsikre seg om at trekkene tåler maskinvask, at de blir kjørt på et skånsomt program, og at de får riktig vaskemiddel. Husk å trekke putetrekkene på putene mens trekkene fortsatt er våte, ikke vent til de er tørre. Maskinvask av møbeltrekk er alltid på eget ansvar!
Vedlikeholdsprodukter til tekstilmøbler:
ULL
Så lenge tekstilene tåler vann, så tåler de Textile Protection og Textile Cleaner. Ull er derimot litt annerledes. Hvis et tekstil inneholder mye ull, er det lurt å bruke egne velegnede vedlikeholdsprodukter til dette. Vi anbefaler «Wool Cleaner» fra Leather Master. Dette er en skumrens som er tilsatt syntetisk lanolin. Lanolin er det naturlige fettet som ligger i ulla på sauen og sørger for at den ikke blir våt inn til skinnet. Dette fettet er altså tilsatt i skumrensen, og det skaper en naturlig impregnering. Her får du altså både rens og impregnering i ett produkt.
Tørrshampoo til møblene
En real favoritt er Leather Masters Dry Shampoo, en fantastisk tørrens til møblene. Denne kan brukes på ull, polyester, velour – alle salgs stoff! Produktet har poser med pulver som du kan drysse over møblene og jobbe inn med en frotéklut eller en fin børste. La det så være på i 15-20 minutter, og støvsug deretter pulveret opp. Dette er helt fantastisk, og kan også brukes på gulvtepper.
TREVERK
Når det gjelder treverk er det særlig tre ting som det er lurt å være bevisst på uansett hva slags tre møblene er laget av og hva slags behandling treet har fått.
1) Temperaturer og vintertider
Det første som er lurt å tenke over knytter seg til temperaturer og vintertidene. Dersom du kjøper nye tremøbler mens det kalde temperaturer ute, er det lurt å akklimatisere dem før du tar dem inn i stua. Hvis ikke kan en risikere at treverket vrir seg, det vil vi jo helst unngå! Sørg derfor for at temperaturskiftet skjer gradvis ved å sette tremøblementet i ganga eller garasjen en stund før du setter det inn i stua.
2) Riktig behandling
Det andre som er lurt å tenke på knytter seg til behandling av tremøbler. Vi tenker kanskje at det er nok å gi overflaten av møblene behandling, men vi burde alltid behandle undersiden også. Hvis ikke kan treverket vri seg av den grunn også.
3) Luftfuktighet
Den tredje tingen knytter seg til luftfuktighet. Dersom lufta er for tørr, vil treverket hele tiden gi fra seg fuktighet og tørke ut. Treverket liker seg best når luftfuktigheten er mellom 40 og 60%. Er den lavere enn dette, vil treet gi fra seg fuktighet. Hvis det er tørt hjemme, burde man behandle tremøblene omtrent 3 ganger i året. Luftfuktigheten kan du følge med på ved å kjøpe deg et hygrometer. Da vil du nok også oppdage at lufta er tørrere på vinteren enn ved sommertider. Derfor trenger som regel møblene også mer behandling på vinteren enn sommeren.
Dersom du vil rense treverket er Liberon Møbelrens den rette til jobben! Møbelrensen legger seg som beskyttelse på overflata, og dette må pusses bort før møbelet eventuelt skal oljes. Bruk da et 180 papir. Vent gjerne ett døgn fra du har renset til du påfører olje. Da får virkestoffene fordampet.
Ubehandlet tre
Dersom du skal gi pleie til ubehandla tre, og vil bevare treets farge, er det clear wax polish som er det rette produktet. Dette er perfekt til lyse møbler som ikke er behandlet med noe. En burde ikke bruke natural oil på ubehandlet tre, for da vil treet få en gyllen farge i stedet for den naturlige, lyse, gråaktige fargen det har naturlig.
Vi har også forskjellige oljer for deg som ønsker et annet uttrykk enn treets naturlige, lyse farge. Dersom du vil ha den gylne, oljede stilen, anbefaler vi deg å bruke Wood Wax Oil. Denne inneholder også voks, som gjør at treverket blir veldig godt beskyttet og motstandsdyktig mot flekker og smuss. Vi har også olje med hvitpigmenter i for deg som ønsker en sånn look.
Når du kjøper et oljet bord, kan det være lurt å gi det litt olje selv om det er nytt. Trebord er som regel behandlet før de blir sendt av gårde, men det kan være lurt med et ekstra strøk likevel. Sjekk gjerne med forhandler om det er lenge siden bordet har fått behandling.
Disse produktene anbefaler vi til tremøbler:
Ikke gå glipp av disse blogginnleggene:
Se merVi hjelper deg gjerne!
Det er lett å gå seg vill i de mange rådene om vedlikehold, og det kan være lett å bli i tvil hvilke produkter som egner seg best til sine egne møbler. Men fortvil ikke, vi hjelper deg gjerne! Våre Møbeleksperter står klare både i butikk og på kundeservice, slik at du kan få svar på det du lurer på. Du er hjertelig velkommen innom oss. Vi gleder oss til å høre fra deg!