Vedlikehold av bordplater i betong
Bordplater av betong er veldig stilige og allsidige, og de passer inn i de fleste stiler. I tillegg er de stødige og robuste. Noe av det som er så bra med betongprodukter er at de har en utrolig bra holdbarhet og en lang varighet. Likevel kan det være lurt å gi betongen noe behandling.
De fleste betongbord krever som regel en overflatebehandling slik at vann forhindres i å trekke inn i materialet. Betong er nemlig et porøst materiale, og dermed kan det fort få flekker eller misfargede partier. Det første du bør forsikre deg om, er at bordet er behandlet når du kjøper det. Som regel har betongbordene fått en behandling som beskytter materialet i 3-5 måneder. Sjekk også gjerne med forhandleren om bordplata er blitt UV-behandlet. Dette kan være vanskelig å finne ut av, og dermed er det som regel prisen som gir deg en indikasjon på hvorvidt bordet er godt behandlet eller ikke. Et dyrt bord vil som regel være bedre beskyttet enn et billig bord. Videre anbefaler vi deg å gi bordplater av betong jevnlig overflatebehandling.
Når det gjelder vask av betongbord, er anbefaler vi deg å aldri bruke høytrykksspyler. Vann og et godt middel for rens av betong bør gjøre susen. Det kan være lurt å tørke av søl og flekker ganske fort slik at det ikke får tid til å trekke inn i betongen.
Vinterlagring av bordplater i betong
Betongplater er gjerne kraftige og tunge, og dermed kan det være vanskelig å flytte på betongbord. Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.
Den beste måten du kan lagre bord med betongplater på er å vaske dem, tørke dem og gi dem overflatebehandling, og deretter sette dem innendørs. Sørg gjerne for at det ikke blir utsatt for kulde og frysetemperatur dersom det ikke er tørt, da risikerer du nemlig at møbelet kan få frostspreng. Videre anbefaler vi deg også å sørge for at understellet til bordet får riktig og god behandling. Dersom det er tre, stål eller aluminium kan det være lurt å lese om dette lenger oppe i vedlikeholdsguiden, og sørge for at resten av bordet også får den pleien det bør ha.
Vedlikehold av bordplater i keramikkglass
Keramikkglass er et svært eksklusivt blandingsprodukt som har de beste egenskapene fra flis, og de beste egenskapene fra glass. For å forklare det enkelt, er keramikkglass keramikkfliser som er limt oppå ei herda glassplate. På denne måten får du ei vedlikeholdsfri, tynn og eksklusiv bordplate som ikke sprekker. Disse bordplatene er det mange positive sider ved, og de har mange gode egenskaper. De er svært enkle å holde rene, og krever minimalt med vedlikehold. Likevel anbefaler vi deg å gi flisene litt behandling i ny og ne. Den beste behandlingen du kan gi dem er å impregnere dem med jevne mellomrom. På den måten forhindres vann i å trekke inn i materialet.
Vi anbefaler deg også å finne ut hva slags materiale resten av bordet er laget av, og sørge for å gi dette riktig behandling og god pleie. På denne måten kan utemøbelet vare lenge.
Vinterlagring av bordplater i keramikkglass
Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.
Den beste måten å lagre bordplater i keramikk på er å gi dem en god vask, deretter gi dem god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Men, når du setter dem innendørs er det noen fallgrøfter å gå i. Dette knytter seg til temperaturer. Dersom utemøblene blir stående innendørs og er fuktige eller våte, risikerer du at de kan få frostspreng. Frostspreng oppstår dersom det ligger vann i rammene til møblementet og det blir utsatt for frysetemperaturer. Da fryser vannet og utvider seg, og det resulterer i at møblementet sprekker opp eller endrer form. Derfor er det lurt å lagre hagemøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring.
Vedlikehold av bordplater i glass
Bordplater av glass trenger ikke å bli satt inn med forskjellige vedlikeholdsprodukter slik som bord av tre for eksempel må. Sånn sett er glassbord vedlikeholdsfrie. Det eneste som er med glassbord er at de fort blir skitne, og en ser det veldig godt. Derfor krever de en del vasking. Heldigvis er glasset glatt, og kluten fyker fort over! Så glassbord er sånn sett enkle å ta vare på. Her anbefaler vi deg å vaske med en fuktig klut, og eventuelt en mild såpeblanding.
Vi anbefaler deg også å finne ut hva slags materiale resten av bordet er laget av, og sørge for å gi dette riktig behandling og god pleie. På denne måten kan utemøbelet vare lenge.
Vinterlagring av bordplater i glass
Når det gjelder vinterlagring av bordplater i glass er det svært viktig at du undersøker om glassplata er blitt herdet eller ikke. De aller fleste glassbord som selges i Norge er laget av herdet glass ettersom herdet glass tåler mye mer enn glass som ikke er herdet. Ei glassplate som ikke er herdet vil sannsynligvis eksplodere når temperaturskiftet blir for stort eller for brått. Dersom du for eksempel har et glassbord stående utendørs gjennom vinteren, vil det sannsynligvis samle seg snø på toppen. Når sola begynner å varme på våren og snøen smelter bort fra bordet, vil det kunne bli en for brå overgang for glasset, og det kan sprekke i stykker. Herdet glass vil derimot tåle slike temperaturskifter.
De aller fleste hagemøbler kan stå utendørs gjennom hele året, men ingen BØR stå ute lenger enn sommersesongen. Dette gjelder også for bordplater i glass. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre utemøbler klare for vinteren og lagre dem. Den beste måten å lagre bordplater av glass på er å gi dem en god vask, etterfulgt av god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Dersom du har dem utendørs risikerer du også at tunge snøfall tar knekken på møbelet.
Vi anbefaler aldri å lagre hagemøbler utendørs, og dersom du gjør dette setter du garantien på spill hos de aller fleste forhandlere. Oaklands garanti dekker for eksempel ikke frostskader og tørkeskader som er forårsaket av dårlig eller feil vedlikehold, samt vinterlagring ute. Skader som oppstår av eksterne faktorer og som ikke skyldes møblenes evne og kvalitet, vil hos de fleste forhandlere ikke være en gyldig reklamasjon, eller innlemmet i garantien. Men dersom du ikke har andre alternativer og dette er en risiko du må ta, så anbefaler vi deg å lese innlegget vårt om «Hagemøbeltrekk» og se hvordan du kan vinterlagre bordet ditt under et godt hagemøbeltrekk.
Vedlikehold av allværsputer i OakTekstil
Noe av det som er så fantastisk med våre allværsputer i Oaktekstil er at de er helt vedlikeholdsfrie! De kan stå ute i all slags vær gjennom hele sommersesongen, og de krever ingen vedlikehold. Det er derimot viktig å spyle av dem en gang iblandt, da skitt og smuss, kan tette putene og netting i sofarammen. Dette hindrer dreneringen av vannet. Det skal være tilstrekkelig å bruke hageslangen for å spyle over dem. Dette anbefaler vi deg å gjøre før og etter sommersesongen. Ønsker du å gi dem en ekstra oppfriskning kan du bruke vår spesialutviklede tekstilrens som du kan få kjøpt her.
Vi anbefaler deg å ikke vaske putene i vaskemaskin. Dersom du gjør dette, faller garantien bort. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har prøvd å både spyle dem og å vaske dem med vår tekstilrens, men likevel ikke får dem rene. Da hjelper vi deg gjerne og veileder deg i hvordan putene kan rengjøres.
Vi vil også understreke at du bør være veldig forsiktig med å bruke rensemidler som ikke er utviklet av oss på puter av OakTekstil. Dette putestoffet er spesialutviklet av Helge Eikeland som er grunnlegger av Oakland, og han har også utviklet rense- og pleiemidler som er spesielt tilpasset Oaklandprodukter. Derfor er det virkelig å anbefale at du bruker våre egne renseprodukter på våre varer, og da spesielt på OakTekstil som er et putestoff du kun får kjøpt hos oss. Dersom du bruker andre midler enn dette risikerer du også at garantien faller bort hvis det skulle gå galt. Ta heller kontakt med oss først for veiledning!
NB! Puter av OakTekstil må aldri impregneres. Da ødelegges putas dreneringsegenskaper.

Vinterlagring av allværsputer i OakTekstil
På lik linje med at vi anbefaler deg å lagre hagemøblene dine innendørs, anbefaler vi deg også at du lagrer hagemøbelputene inne. Det kan være lurt å ikke legge dem rett på gulvet, men å heller få dem noe opp i høyden med tanke på mus og gnagere. Det er utrolig kjedelig å starte sommersesongen ved å oppdage at det er hull i putene til hagegruppa. Derfor er det lurt av deg å lagre putene inne og litt opp fra gulvet. I tillegg er det også lurt at putene er tørre når du legger dem til vinterlagring, slik at du ikke risikerer at de får jordslag. Vask gjerne over dem og la dem tørke før du lagrer dem.
Vedlikehold av hagemøbelputer i olefin
Olefin er et godt og slitesterkt hagemøbelstoff som tåler mye og er veldig komfortabelt. Stoffet er helt på grenseland til allværstekstil, og noen reklamerer for at puter med olefintrekk er allværsputer. Likevel er ikke vi enige i dette, og vi anser ikke olefin som et allværsstoff. Det tåler mye sol, og det tåler regn til en viss grad dersom det får god tid til å tørke etterpå. Men dersom de blir stående våte for lenge risikerer du å få jordslag i dem, og derfor anbefaler vi deg å oppbevare olefinputer under et tørt og godt hagemøbeltrekk, eller ta dem inn under tak når det regner. Den beste måten å ivareta disse putene er å alltid la dem ligge tørt.
Puter av olefin tåler sol og UV-stråler svært godt, forutsett at de er UV-behandlet. Som regel kan slike putetrekk vaskes i vaskemaskin, men sjekk alltid lappen med vaskeinstrukser på innsiden av trekket for å forsikre deg om hva putestoffet tåler og ikke. Du kan også bruke vår spesialutviklede tekstilrens for å rengjøre putene. Den kan du få kjøpt her. Videre går det også an å impregnere puter av olefin, og til dette fungerer vår tekstilbeskytter helt ypperlig! Den kan du få kjøpt her.

Vinterlagring av hagemøbelputer i olefin
På lik linje med at vi anbefaler deg å lagre hagemøblene dine innendørs, anbefaler vi deg også at du lagrer hagemøbelputene inne. Det kan være lurt å ikke legge dem rett på gulvet, men få dem noe opp i høyden med tanke på mus og gnagere. Det er utrolig kjedelig å starte sommersesongen ved å oppdage at det er hull i putene til hagegruppa. Derfor er det lurt av deg å lagre putene inne og litt opp fra gulvet. I tillegg er det også lurt at putene er tørre når du legger dem til vinterlagring, slik at du ikke risikerer at de får jordslag.
Vedlikehold av hagemøbelputer i polyester
Polyester er en syntetisk og kunstig tekstilfiber som kan produseres i ulike tykkelser. Stoffets egenskaper varierer ut fra hvor tykke fibrene er, og det finnes en drøss av ulike typer polyester. De fleste typene er sterke og tåler en del slitasje, fuktighet, lys og varme. Dette er et av de syntetiske stoffene som tåler varme best. Som regel kan stoffet vaskes på 40-60 grader, og kan strykes med strykejern som er opptil 150 grader varmt. Det blir fort rent, tørker fort, og krøller seg ikke så veldig. Likevel kan det sette seg lukt i dette stoffet, og denne lukten kan faktisk forverre seg dersom du vasker putetrekkene med skyllemiddel. Derfor anbefaler vi deg å ikke bruke skyllemiddel hvis du skal vaske putetrekk av polyester. Husk også å sjekke vaskeinstruksene på innsiden av putetrekket for å forsikre deg om at du ikke utsetter putestoffet for noe det ikke tåler.
Ellers er det sånn at putetrekk av polyester ikke er allværsputetrekk, og de tåler dermed ikke å stå ute i regn. Derfor bør du alltid ta putene inn eller under tak når det skal regne, eller trekke et godt hagemøbeltrekk over hagemøblene før regnværet kommer. Den beste måten å ivareta puter av polyester er i alle fall å alltid la dem ligge tørt.
Puter av polyester kan også rengjøres med vår spesialutviklede tekstilrens, og de kan impregneres med vår tekstilbeskytter. Begge disse produktene kan du få kjøpt på nettsiden vår her.

Vinterlagring av hagemøbelputer i polyester
På lik linje med at vi anbefaler deg å lagre hagemøblene dine innendørs, anbefaler vi deg også at du lagrer hagemøbelputene inne. Det kan være lurt å ikke legge dem rett på gulvet, men få dem noe opp i høyden med tanke på mus og gnagere. Det er utrolig kjedelig å starte sommersesongen ved å oppdage at det er hull i putene til hagegruppa. Derfor er det lurt av deg å lagre putene inne og litt opp fra gulvet. I tillegg er det også lurt at putene er tørre når du legger dem til vinterlagring, slik at du ikke risikerer at de får jordslag.