VEDLIKEHOLDSGUIDEN FOR HAGEMØBLER – TA VARE PÅ UTEMØBLENE
Funksjonsgaranti
Oakland hagemøbler har en funksjonsgaranti på 3 til 5 år. Produktene er av god kvalitet og produsert for å vare lenge. Men det er viktig å ta godt vare på hagemøblene for å bevare de fine produktene så lenge som mulig. Det er ganske enkelt. Hold de rene. Vedlikehold deler og produkter som trenger dette. Beskytt de gjerne mot sol, vær og vind. Og vinterlagre dem forsvarlig. Alle produkter som står ute vil bli påvirket av ytre faktorer, og vær og vind. Farger vil falme, puter vil endre karakter og treverk vil eldes. I denne bloggen får du tips til lagring og vedlikehold som holder møblene fine, lengst mulig.
Hvordan ta vare på hagemøblene?
Hagemøblene nå til dags er laget for å tåle veldig mye. Med fire forskjellige sesonger, og en sommersesong som ofte har variert vær, er det nødvendig for oss å ha utemøbler som tåler litt av hvert. Men selv om hagemøblene tåler det meste, er det lov å ta godt vare på dem og gi dem god pleie. Derfor vil vi gi deg grunnleggende kunnskap om hvordan du på best mulig måte kan ta vare på dine hagemøbler. Rådene for dette er mange og forskjellige, og en kan fort bli forvirret. Derfor har vi laget den ultimate vedlikeholdsguiden for å gjøre det så enkelt som mulig for deg å gi utemøblene dine riktig pleie.
I denne vedlikeholdsguiden vil vi gi deg noen generelle tips for hvordan du kan ta godt vare på hagemøblene dine. I tillegg vil vi også gi deg informasjon om hvordan du kan ta vare på hagemøbler av rotting, aluminium, stål, tre og kunsttre, bordplater av betong, flis og glass, og hagemøbelputer. Målet vårt er at du skal føle deg trygg på at hagemøblene dine holder seg fine gjennom fire værharde sesonger, og at du skal slippe å være forvirret om hvordan du skal gå frem for å forsikre deg om nettopp dette.
4 gyldne regler for vedlikehold av hagemøbler:
1) Vinterlagring – desto tidligere, desto bedre
Utemøbler er med på å skape mange flotte sommerminner. Likevel har mange en tendens til å glemme hagemøblene så fort temperaturen faller og høsten banker på døra. Hagemøblene kan fort bli stående igjen ute i vær og vind, mens vi sitter inne foran peisen og koser oss med en varm kopp kakao. Men husk at desto tidligere du gjør hagemøblene klare for vinteren, desto flere sommersesonger vil du ha glede av dem. Bestem deg derfor for å gjøre utemøblene klare for vinteren så fort høsten begynner å melde sin ankomst.
2) Vær føre var – tenk kvalitet
Visste du at noe av spørsmålet om hvor lenge hagemøblene dine kommer til å holde seg fine blir besvart allerede før du kjøper dem? Det er nemlig sånn at kvalitet spiller en stor rolle for hvor lang levetid utemøbler har. God kvalitet koster som regel mer, og derfor anbefaler vi deg å investere noen ekstra kroner i hagemøblene dine. Det er bedre å ha møbler som varer i mange år, enn møbler som må byttes ut annenhver sesong. Derfor anbefaler vi deg å kjøpe utemøbler fra hagemøbelspesialister som kan hagemøbler. Har du funnet noe som nesten er for billig til å være sant? Da er det sannsynligvis det også. Så her anbefaler vi deg å tenke deg litt om. Du er alltids velkommen til oss for en trygg og god handel!
3) Rengjør hagemøblene og hold dem rene
Vi anbefaler deg å vaske og vedlikeholde utemøblene før de skal vinterlagres. Hvordan du kan vaske møblene dine og hvilke produkter du bør bruke, kan du lese mer om lenger nede i innlegget under de forskjellige hagemøbelkategoriene. Husk! La hagemøblene tørke godt før du setter dem til vinterlagring. Hvis utemøblene er våte når de blir lagret risikerer du at de får frostspreng.
4) Ikke tøy strikken for langt
Det er mye hagemøbler kan, men som de helst ikke bør. Mange typer hagemøbler kan for eksempel stå ute gjennom hele året, det beste er å lagre dem innendørs hvis du har mulighet til det. Skader som skyldes eksterne faktorer, og ikke hagemøblenes evner og kvalitet er ikke gyldige reklamasjoner, og omfattes ikke av garantien.
Disse fire gyldne reglene gjelder for alle typer hagemøbler. Men det kan også være greit å vite litt om pleie for hver enkelt type hagemøbel, og derfor vil vi gjennom denne vedlikeholdsguiden gi deg kunnskapen du trenger om vedlikehold for hver enkelt type hagemøbel.
Videre i vedlikeholdsguiden kan du lese om vedlikehold av:
- Rotting
- Aluminium
- Stål
- Tre
- Kunsttre
- Betong
- Flis
- Glass
- Hagemøbelputer OakTekstil
- Hagemøbelputer Olefin
- Hagemøbelputer Polyester
Vedlikehold av hagemøbler i rotting
Kunstrotting er et veldig populært materiale i utemøbler. Kvaliteten på rotting kan variere veldig, men rottingmøbler av god kvalitet har en svært god holdbarhet. De tåler mye og varer lenge. På toppen av dette er de omtrent vedlikeholdsfrie. Dersom de blir skitne kan du enkelt vaske dem med litt mildt zalovann eller spyle dem med hageslangen. Dersom du ønsker å gi dem ordentlig god behandling, anbefaler vi vår spesialutviklede hagemøbelrens. Den kan du få kjøpt her. I tillegg kan du også forebygge skitt, smuss og skader ved å bruke vår spesialutviklede hagemøbelbeskytter. Den kan du kjøpe her.
Utemøbler i kunstrotting har som regel rammeverk i enten aluminium, stål eller tre. Rammer av aluminium har svært god holdbarhet. Disse ruster ikke, og er vedlikeholdsfrie. Stål derimot ruster, og det er mye tyngre i vekt enn aluminium. Dersom du skal ha rottingmøbler med ramme av stål er det lurt å forsikre seg om at ramma er av god kvalitet. Hagemøbler med stålrammer har som regel en kort livslengde, og utemøbler av stål som ruster fort kan dessverre også ødelegge møblenes underlag. Dersom vann kommer inn i rammene av stål vil dette ruste, og dermed vil det kunne renne rustvann ut på overflata hvor møblene står. Dersom du har møbler med rammeverk av tre risikerer du at rammeverket sprekker opp når det kommer i kontakt med vann. Derfor anbefaler vi deg å kjøpe hagemøbler i rotting med aluminiumsramme.
Vinterlagring av hagemøbler i rotting
Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.
Den beste måten å lagre utemøbler av rotting på er å gi dem en god vask, deretter gi dem god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Men, når du setter dem innendørs er det noen fallgrøfter å gå i. Dette knytter seg til temperaturer. Dersom utemøblene blir stående innendørs og er fuktige eller våte, risikerer du at de kan få frostspreng. Frostspreng oppstår dersom det ligger vann i rammene til møblementet og det blir utsatt for frysetemperaturer. Da fryser vannet og utvider seg, og det resulterer i at møblementet sprekker opp eller endrer form. Derfor er det lurt å lagre hagemøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring.
Disse vedlikeholdsproduktene anbefaler vi til Rotting:
Vedlikehold av hagemøbler i aluminium
Aluminium er et foretrukket materiale i hagemøbler av svært mange grunner, men en av de største grunnene er nok at dette er et materiale som er vedlikeholdsfritt. Det tåler både sol og regn godt, og det har en utrolig god holdbarhet. Likevel er det lov å ta godt vare på hagemøblene, og vi vil gi deg noen enkle grep kan du ta for å sørge for at aluminiumsmøblene dine får en lang og god levetid. Det er nemlig slik at alle materialer brytes ned over tid, og derfor er det lurt å behandle alle hagemøbler godt og gi dem pleie. Utemøbler i aluminium krever minimalt med pleie og er noen av de møblene som har lengst levetid, men noen tips vil vi likevel gi deg for hvordan du kan ta godt vare på utemøblene. Med riktig og god pleie, vil møbler av aluminium kunne holde i 30+ år. Hagemøbler i aluminium kan enkelt rengjøres med ferskvann. Du kan for eksempel spyle av dem et par ganger gjennom sesongen, eller tørke av dem med en fuktig klut i ny og ne. Dersom de står i nærheten av sjøen eller andre salter, er det lurt å gjøre dette jevnlig og ofte. Alle typer hagemøbler trenger ekstra god pleie når de står i slike utsatte forhold. Likevel er hagemøbler av aluminium noen av de hagemøblene som egne seg best til dette og som er enklest å vedlikeholde. Dersom du ønsker å gi dem ekstra god pleie kan du vaske dem med hagemøbelrensen vår som du får kjøpt HER, og deretter påføre hagemøbelbeskytteren vår som du får kjøpt HER.
Vinterlagring av hagemøbler i aluminium
Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.
Den beste måten å lagre utemøbler av aluminium på er å gi dem en god vask, deretter gi dem god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Men, når du setter dem innendørs er det noen fallgrøfter å gå i. Dette knytter seg til temperaturer. Dersom utemøblene blir stående innendørs og er fuktige eller våte, risikerer du at de kan få frostspreng. Frostspreng oppstår dersom det ligger vann i rammene til møblementet og det blir utsatt for frysetemperaturer. Da fryser vannet og utvider seg, og det resulterer i at møblementet sprekker opp eller endrer form. Derfor er det lurt å lagre hagemøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring. Sørg også for at de står riktig vei med bena ned slik at eventuell fukt og vann får drenere ut av dem.
Disse produktene anbefaler vi til hagemøbler av aluminium:
Vedlikehold av hagemøbler i stål
Når det kommer til vedlikehold av hagemøbler i stål, kan det være greit å være klar over at det finnes ulike typer stål. Dermed er det også forskjellige måter å ivareta hagemøbler av de ulike typene. Stål kan legeres på mange ulike vis for å tilpasse materialet etter bruk, og dermed finnes det svært mange ulike legeringer også i hagemøbler. Derfor kan det være en fordel at du gjør deg kjent med hvilken type stål hagemøblene dine er av, og hva som er spesielt for nettopp denne typen. Hvis du er usikker på forskjellene mellom de ulike typene stål hagemøbler som regel kommer i, kan du lese mer om dette i Hagemøbelguiden vår. Her gir vi deg en kort oppsummering.
Rustfritt stål
Når det gjelder rustfritt stål er det noen forskjeller som det er lurt å være klar over. Det er nemlig to typer legeringer som betegnes som rustfritt stål, men den ene typen begynner etterhvert å ruste. Den typen som ruster er 304 (A2), mens den som ikke ruster er 316 (A4).
Det at begge disse betegnes som rustfrie er litt misvisende når den ene typen faktisk ruster. Så hvorfor er det sånn? Det er rett og slett fordi begge legeringene inneholder grunnstoffet «Krom», som gjør at stålet blir motstandsdyktig mot korrosjon. Men det som skiller 316 fra 304 er at 316 også har tilsatt molybden i blandingen, og dermed blir denne desto mer motstandsdyktig mot rust. Denne typen stål tåler å stå ute i all slags vær, og møbler av denne legeringen tåler også å stå langs sjøen. Dette er et av de desidert beste materialene hagemøbler kommer i. 304 derimot tåler en del vær og vind for en stund, men etterhvert vil utemøbler av denne legeringen begynne å ruste.
Det kan være greit å vite at det kan legge seg et lag av rust på begge typene rustfritt stål. Dette skyldes jernatomer i lufta som legger seg på møblementet og begynner å ruste. På utemøbler av type 316 er dette ikke noe problem. Her blir det kun overflaterust som enkelt kan pusses bort med en type svamp/stålull. På utemøbler av type 304 derimot vil det ikke gå an å få bort rusten, og du vil få en brun overflate på møblementet etterhvert.
På grunn av disse forskjellene, anbefaler vi deg først og fremst å kjøpe møbler av rustfritt stål type 316 fremfor møbler av type 304. Da kan du være trygg på at du har møbler av god kvalitet som tåler det meste og krever lite vedlikehold. Dersom du kjøper hagemøbler av type 304 anbefaler vi deg å rense dem godt og ofte, og sørge for at ikke smuss, fett og skitt blir liggende for lenge og skape korrosjon. Vær også obs på at stålmøbler av denne typen kan ta skade av å stå nærme basseng, sjøen og andre steder hvor det blir utsatt for mange salter og kjemikalier.
Vinterlagring av hagemøbler i rustfritt stål
Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.
Den beste måten å lagre utemøbler av rustfritt stål på er å gi dem en god vask, deretter gi dem god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Men, når du setter dem innendørs er det noen fallgrøfter å gå i. Dette knytter seg til temperaturer. Dersom utemøblene blir stående innendørs og er fuktige eller våte, risikerer du at de kan få frostspreng. Frostspreng oppstår dersom det ligger vann i rammene til møblementet og det blir utsatt for frysetemperaturer. Da fryser vannet og utvider seg, og det resulterer i at møblementet sprekker opp eller endrer form. Derfor er det lurt å lagre hagemøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring. Sørg også for at de står riktig vei med bena ned slik at eventuell fukt og vann får drenere ut av dem. Pass også på at du har dekket til underlaget hvor møblene lagres slik at det ikke kommer rust på gulvet eller terrassen.
Cortenstål
Cortenstål er en type stål som på en måte er «ferdig rustet». Den ruster, men rusten trenger aldri gjennom materialet. Det er kun overflaterust, og materialet vil derfor ikke bli ødelagt. Bruk av denne formen for stål er svært utbredt som varmeelementer og i ovner. Stålet er nemlig temperaturbestandig og tåler svært mye. Ting som er laget av cortenstål er svært trendy, og med sin holdbarhet kan de gjerne vare i alle fall i 20 år. I tillegg holder det seg godt i nærheten av salter, og kan derfor stå langs sjøen og i nærheten av basseng. Ting av denne typen stål tåler altså svært mye, og krever tilnærma ingenting vedlikehold.
I utgangspunktet er ting av cortenstål laget slik at de tåler å stå ute gjennom vinteren, dersom ikke noe uforutsett skulle skje. Her er det viktig å være klar over at skader forårsaket av frost eller ikke dekkes av garantien. Likevel er det svært sjeldent at det går skader på cortenstål. Dersom du ikke vil risikere noe og skal lagre dem innendørs eller under tak, anbefaler vi deg å dekke godt til underlaget slik at det ikke renner rustvann ned på terrassen din eller gulvet ditt.
Galvanisert stål
Galvanisert stål er stål som er blitt belagt med en hinne av et annet metall. Galvanisering av stål er altså en prosess hvor stål får et lag av et annet metall på overflaten (som regel sink) som skal beskytte stålet mot korrosjon. Denne prosessen kan foregå på to forskjellige måter: elektrogalvanisering og varmegalvanisering. Begge metodene bidrar til å beskytte møbler mot korrosjon, men møbler som er behandlet med varmgalvanisering er bedre beskyttet enn møbler som er blitt elektrogalvanisert. Motstandsdyktigheten mot korrosjon avhenger nemlig av hvor god behandling stålet har fått. Det som er positivt med galvanisert stål er at galvaniseringslaget er relativt «mykt», og dersom du får ei ripe i lakken vil sinken i galvaniseringen legge seg enda tettere for å beskytte den skadde overflaten. Dersom det oppstår ei stor ripe og det er åpent inn til stålet, er det derimot større fare for at det vil begynne å ruste.
Utemøbler av galvanisert stål har altså forskjellig motstandsdyktighet mot korrosjon, og det avhenger av hva slags type behandling det har fått. Det kan være vanskelig som kunde å finne ut hva slags behandling møbler har fått, og den eneste pekepinnen kan ofte være prisen. Dersom du har kjøpt relativt billige møbler, er sannsynligheten stor for at disse ikke er så veldig motstandsdyktige mot rust. Dersom du derimot har betalt mye for møblene, kan det være en indikasjon på at de har god holdbarhet og tåler mer.
Det som likevel gjerne er felles for møbler i galvanisert stål er at de kun har fått overflatebehandling. Det vil si at de hule møbelrammene ikke er behandlet på innsiden, og dermed vil møblementet ruste innenfra når vannet trenger inn i rammene. Derfor anbefaler vi deg å være på den sikre siden, og ha møbler av galvanisert stål under tak slik at de ikke blir utsatt for regn. Videre er det også lurt å passe på at underlaget under møblene ikke blir ødelagt av rustvann fra inni møbelrammene.
Dersom du kjøper hagemøbler av galvanisert stål for utendørsbruk, tar du altså en risiko. Gjør det du kan for å sørge for å kjøpe møbler som har fått god behandling. Da vil de som regel vare lenger. Du velger selv hvor mange sjanser du vil ta, men dersom du er i tvil på kvaliteten anbefaler vi deg å være forsiktig med å utsette møbler av galvanisert stål for mye vær, og å ikke ha dem i nærheten av basseng, sjø eller andre steder hvor det er mye fuktighet og kjemikalier i lufta.
Vinterlagring av hagemøbler i galvanisert stål
Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.
Den beste måten å lagre utemøbler av galvanisert stål på er å gi dem en god vask, deretter gi dem god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Men, når du setter dem innendørs er det noen fallgrøfter å gå i. Dette knytter seg til temperaturer. Dersom utemøblene blir stående innendørs og er fuktige eller våte, risikerer du at de kan få frostspreng. Frostspreng oppstår dersom det ligger vann i rammene til møblementet og det blir utsatt for frysetemperaturer. Da fryser vannet og utvider seg, og det resulterer i at møblementet sprekker opp eller endrer form. Derfor er det lurt å lagre hagemøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring. Sørg også for at de står riktig vei med bena ned slik at eventuell fukt og vann får drenere ut av dem.
Våre anbefalte vedlikeholdsprodukter:
Vedlikehold av hagemøbler i tre
Tre er et organisk og «levende» materiale som er mer sensitivt til vær enn de fleste andre materialene. Tre absorberer vann og reagerer på sol, og derfor trenger de å få rikelig og riktig med pleie. Tremøbler krever altså en del mer stell enn utemøbler av andre materialer gjør. Noe av det som er kult med tremøbler er at du kan regulere utseendet deres gjennom behandlingen du gir det. Tremøbler kan enten behandles med olje, eller med impregnering. Hvilken form for behandling du velger har litt å si for hva slags uttrykk møblene får.
Dersom du behandler utemøbler av tre med olje får du et ganske annerledes utseende enn om du impregnerer dem. Her kan du ikke velge begge metodene, og du må derfor bestemme deg for hva slags utseende du vil at møblementet skal ha, og hva slags effekter som er viktigst for deg. Vi anbefaler sterkt å impregnere tremøblene. Dette er fordi at når du impregnerer dem, så utelukker du de negative effektene vann har på tre. Vann etterlater som regel styggere skader enn sola gjør, og derfor kan det være en fordel å utelukke dette. Vår spesialutviklede trebeskytter egner seg godt til dette. Den kan du få kjøpt her. Dersom du velger å behandle møblene med olje, utelukker du ingen av effektene helt. Da er det lurt å gi utemøblene pleie.
Videre lønner det seg også å være klar over at behandlet tre også vil få slitasje over tid. Møbler som er blitt malt eller oljet vil nok trenge jevnlig pleie og nye strøk. Det er normalt at malingen etter en tid vil begynne å sprekke opp og flasse av. Det kan være greit å vite dersom du har tremøbler som du ønsker å male.
Ellers kan det også være greit å være klar over at det kan oppstå mugg i tremøbler. På utemøbler av bambus er det for eksempel vanlig at det legger seg et lag av mugg på overflaten. Men på dette treverket vil det som regel ikke trekke inn i materialet, og du kan enkelt pusse det bort. Andre tretyper kan også få mugg, og dette ser du ved at treverket blir mørkt, nesten sort. Dersom dette skjer anbefaler vi deg å vaske tremøblene med vår trerens. Hvis dette ikke gjør susen kan du forsøke med en klorinløsning. I verste fall kan det være et alternativ å pusse møblene med sandpapir til du kommer forbi muggen i treverket. Husk å alltid olje eller impregnere møblene på nytt etter dette.
Ellers anbefaler vi deg å vaske tremøblene med mildt såpevann eller hageslangen jevnlig, og sørg for at de er helt tørre før olje eller impregnering påføres. Dersom du velger å behandle tremøblene med olje, anbefaler vi deg å gjøre dette et par til tre ganger i sesongen. En indikasjon på at møblene trenger vedlikehold er at vanndråper suges inn i treverket, fremfor at de legger seg oppå som perler. Du kan lese mer om de forskjellige tretypene i Hagemøbelguiden vår her, dersom du ønsker det.
Vinterlagring av hagemøbler i tre
Når du skal vinterlagre hagemøblene dine, er det lurt å sørge for at du gjør dette på en forsvarlig måte. Skader som oppstår av eksterne faktorer og som ikke skyldes møblenes evne og kvalitet, vil ikke være en gyldig reklamasjon, eller innlemmet i garantien. Derfor er det lurt at du tar noen forhåndsregler når høsten melder sin ankomst. En huskeregel er: «Desto tidligere, desto bedre». Desto tidligere du tar inn hagemøblene dine for vinterlagring, desto bedre er det. Det er fort å glemme dem bort og la dem stå ute gjennom høsten. Dette er ikke bra, spesielt ikke for hagemøbler av tre. Derfor anbefaler vi deg å være tidlig ute.
Den beste måten å lagre tremøbler på er innendørs og tørt. Det er nemlig slik at tre absorberer vann, og det kan derfor gå galt dersom tremøblene da blir utsatt for temperaturer under frysepunkt. Da vil vannet inni treverket kunne fryse og utvide seg, og dette vil skape sprekker i møblene. Derfor er det lurt å lagre tremøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring. Da forhindrer du at de får frostspreng. Videre er det også greit å vite at tremøblene ikke bør tørke for fort, da dette også kan føre til skader i treverket. Vask dem gjerne på solrike dager, og gi dem god tid til å tørke ordentlig i eget tempo før du setter dem innendørs.
Disse vedlikeholdsproduktene anbefaler vi til tremøbler:
Vedlikehold av hagemøbler i kunsttre
Møbler i kunsttre kalles også gjerne for “Polywood”, og de er som regel laget av plastmaterialet “High-density polyethylene” (HDPE). Denne plasten smeltes og helles i en form som gir møblene den samme strukturen som tre har. Selv om disse er laget av plast, er de som regel stabile, robuste og tunge.
Noe av det som gjør hagemøbler i kunsttre til et godt valg er at de er vedlikeholdsfrie og krever lite pleie. De trenger hverken impregnering, oljing eller maling. Likevel er det noen ting som det er lurt å være klar over ved kunsttre, slik at du behandler dem på en god måte. Det er nemlig et kjent problem ved kunsttre at det kan ta skade av sol og bli falmet. Det har i tillegg et lavt smeltepunkt, og dersom du for eksempel har et glass stående på et bord av kunsttre midt i sola, kan du risikere at det smelter seg gjennom bordet. Møbler av kunsttre kan også smelte dersom de står i en vinterhage, et drivhus eller andre stedet med unormalt høy temperatur.
Videre er det også et kjent problem at fettmerker og fingeravtrykk fort kan sette seg i møblene. Det skyldes at polywood har mange små, åpne porer som smuss og søl lett fester seg i. Men med riktige renseprodukter kan du få dette bort. Hagemøbelrensen vår duger godt til dette.
Vinterlagring av hagemøbler i kunsttre
Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.
Den beste måten å lagre utemøbler av kunsttre på er å gi dem en god vask, deretter gi dem god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Men, når du setter dem innendørs er det noen fallgrøfter å gå i. Dette knytter seg til temperaturer. Dersom utemøblene blir stående innendørs og er fuktige eller våte, risikerer du at de kan få frostspreng. Frostspreng oppstår dersom det ligger vann i rammene til møblementet og det blir utsatt for frysetemperaturer. Da fryser vannet og utvider seg, og det resulterer i at møblementet sprekker opp eller endrer form. Derfor er det lurt å lagre hagemøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring. Sørg også for at de står riktig vei med bena ned slik at eventuell fukt og vann får drenere ut av dem.
Anbefalte vedlikeholdsprodukter til kunsttre:
Vedlikehold av bordplater i betong
Bordplater av betong er veldig stilige og allsidige, og de passer inn i de fleste stiler. I tillegg er de stødige og robuste. Noe av det som er så bra med betongprodukter er at de har en utrolig bra holdbarhet og en lang varighet. Likevel kan det være lurt å gi betongen noe behandling.
De fleste betongbord krever som regel en overflatebehandling slik at vann forhindres i å trekke inn i materialet. Betong er nemlig et porøst materiale, og dermed kan det fort få flekker eller misfargede partier. Det første du bør forsikre deg om, er at bordet er behandlet når du kjøper det. Som regel har betongbordene fått en behandling som beskytter materialet i 3-5 måneder. Sjekk også gjerne med forhandleren om bordplata er blitt UV-behandlet. Dette kan være vanskelig å finne ut av, og dermed er det som regel prisen som gir deg en indikasjon på hvorvidt bordet er godt behandlet eller ikke. Et dyrt bord vil som regel være bedre beskyttet enn et billig bord. Videre anbefaler vi deg å gi bordplater av betong jevnlig overflatebehandling.
Når det gjelder vask av betongbord, er anbefaler vi deg å aldri bruke høytrykksspyler. Vann og et godt middel for rens av betong bør gjøre susen. Det kan være lurt å tørke av søl og flekker ganske fort slik at det ikke får tid til å trekke inn i betongen.
Vinterlagring av bordplater i betong
Betongplater er gjerne kraftige og tunge, og dermed kan det være vanskelig å flytte på betongbord. Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.
Den beste måten du kan lagre bord med betongplater på er å vaske dem, tørke dem og gi dem overflatebehandling, og deretter sette dem innendørs. Sørg gjerne for at det ikke blir utsatt for kulde og frysetemperatur dersom det ikke er tørt, da risikerer du nemlig at møbelet kan få frostspreng. Videre anbefaler vi deg også å sørge for at understellet til bordet får riktig og god behandling. Dersom det er tre, stål eller aluminium kan det være lurt å lese om dette lenger oppe i vedlikeholdsguiden, og sørge for at resten av bordet også får den pleien det bør ha.
Vedlikehold av bordplater i keramikkglass
Keramikkglass er et svært eksklusivt blandingsprodukt som har de beste egenskapene fra flis, og de beste egenskapene fra glass. For å forklare det enkelt, er keramikkglass keramikkfliser som er limt oppå ei herda glassplate. På denne måten får du ei vedlikeholdsfri, tynn og eksklusiv bordplate som ikke sprekker. Disse bordplatene er det mange positive sider ved, og de har mange gode egenskaper. De er svært enkle å holde rene, og krever minimalt med vedlikehold. Likevel anbefaler vi deg å gi flisene litt behandling i ny og ne. Den beste behandlingen du kan gi dem er å impregnere dem med jevne mellomrom. På den måten forhindres vann i å trekke inn i materialet.
Vi anbefaler deg også å finne ut hva slags materiale resten av bordet er laget av, og sørge for å gi dette riktig behandling og god pleie. På denne måten kan utemøbelet vare lenge.
Vinterlagring av bordplater i keramikkglass
Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.
Den beste måten å lagre bordplater i keramikk på er å gi dem en god vask, deretter gi dem god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Men, når du setter dem innendørs er det noen fallgrøfter å gå i. Dette knytter seg til temperaturer. Dersom utemøblene blir stående innendørs og er fuktige eller våte, risikerer du at de kan få frostspreng. Frostspreng oppstår dersom det ligger vann i rammene til møblementet og det blir utsatt for frysetemperaturer. Da fryser vannet og utvider seg, og det resulterer i at møblementet sprekker opp eller endrer form. Derfor er det lurt å lagre hagemøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring.
Vedlikehold av bordplater i glass
Bordplater av glass trenger ikke å bli satt inn med forskjellige vedlikeholdsprodukter slik som bord av tre for eksempel må. Sånn sett er glassbord vedlikeholdsfrie. Det eneste som er med glassbord er at de fort blir skitne, og en ser det veldig godt. Derfor krever de en del vasking. Heldigvis er glasset glatt, og kluten fyker fort over! Så glassbord er sånn sett enkle å ta vare på. Her anbefaler vi deg å vaske med en fuktig klut, og eventuelt en mild såpeblanding.
Vi anbefaler deg også å finne ut hva slags materiale resten av bordet er laget av, og sørge for å gi dette riktig behandling og god pleie. På denne måten kan utemøbelet vare lenge.
Vinterlagring av bordplater i glass
Når det gjelder vinterlagring av bordplater i glass er det svært viktig at du undersøker om glassplata er blitt herdet eller ikke. De aller fleste glassbord som selges i Norge er laget av herdet glass ettersom herdet glass tåler mye mer enn glass som ikke er herdet. Ei glassplate som ikke er herdet vil sannsynligvis eksplodere når temperaturskiftet blir for stort eller for brått. Dersom du for eksempel har et glassbord stående utendørs gjennom vinteren, vil det sannsynligvis samle seg snø på toppen. Når sola begynner å varme på våren og snøen smelter bort fra bordet, vil det kunne bli en for brå overgang for glasset, og det kan sprekke i stykker. Herdet glass vil derimot tåle slike temperaturskifter.
De aller fleste hagemøbler kan stå utendørs gjennom hele året, men ingen BØR stå ute lenger enn sommersesongen. Dette gjelder også for bordplater i glass. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre utemøbler klare for vinteren og lagre dem. Den beste måten å lagre bordplater av glass på er å gi dem en god vask, etterfulgt av god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Dersom du har dem utendørs risikerer du også at tunge snøfall tar knekken på møbelet.
Vi anbefaler aldri å lagre hagemøbler utendørs, og dersom du gjør dette setter du garantien på spill hos de aller fleste forhandlere. Oaklands garanti dekker for eksempel ikke frostskader og tørkeskader som er forårsaket av dårlig eller feil vedlikehold, samt vinterlagring ute. Skader som oppstår av eksterne faktorer og som ikke skyldes møblenes evne og kvalitet, vil hos de fleste forhandlere ikke være en gyldig reklamasjon, eller innlemmet i garantien. Men dersom du ikke har andre alternativer og dette er en risiko du må ta, så anbefaler vi deg å lese innlegget vårt om «Hagemøbeltrekk» og se hvordan du kan vinterlagre bordet ditt under et godt hagemøbeltrekk.
Vedlikehold av allværsputer i OakTekstil
Noe av det som er så fantastisk med våre allværsputer i Oaktekstil er at de er helt vedlikeholdsfrie! De kan stå ute i all slags vær gjennom hele sommersesongen, og de krever ingen vedlikehold. Det er derimot viktig å spyle av dem en gang iblandt, da skitt og smuss, kan tette putene og netting i sofarammen. Dette hindrer dreneringen av vannet. Det skal være tilstrekkelig å bruke hageslangen for å spyle over dem. Dette anbefaler vi deg å gjøre før og etter sommersesongen. Ønsker du å gi dem en ekstra oppfriskning kan du bruke vår spesialutviklede tekstilrens som du kan få kjøpt her.
Vi anbefaler deg å ikke vaske putene i vaskemaskin. Dersom du gjør dette, faller garantien bort. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har prøvd å både spyle dem og å vaske dem med vår tekstilrens, men likevel ikke får dem rene. Da hjelper vi deg gjerne og veileder deg i hvordan putene kan rengjøres.
Vi vil også understreke at du bør være veldig forsiktig med å bruke rensemidler som ikke er utviklet av oss på puter av OakTekstil. Dette putestoffet er spesialutviklet av Helge Eikeland som er grunnlegger av Oakland, og han har også utviklet rense- og pleiemidler som er spesielt tilpasset Oaklandprodukter. Derfor er det virkelig å anbefale at du bruker våre egne renseprodukter på våre varer, og da spesielt på OakTekstil som er et putestoff du kun får kjøpt hos oss. Dersom du bruker andre midler enn dette risikerer du også at garantien faller bort hvis det skulle gå galt. Ta heller kontakt med oss først for veiledning!
NB! Puter av OakTekstil må aldri impregneres. Da ødelegges putas dreneringsegenskaper.
Vinterlagring av allværsputer i OakTekstil
På lik linje med at vi anbefaler deg å lagre hagemøblene dine innendørs, anbefaler vi deg også at du lagrer hagemøbelputene inne. Det kan være lurt å ikke legge dem rett på gulvet, men å heller få dem noe opp i høyden med tanke på mus og gnagere. Det er utrolig kjedelig å starte sommersesongen ved å oppdage at det er hull i putene til hagegruppa. Derfor er det lurt av deg å lagre putene inne og litt opp fra gulvet. I tillegg er det også lurt at putene er tørre når du legger dem til vinterlagring, slik at du ikke risikerer at de får jordslag. Vask gjerne over dem og la dem tørke før du lagrer dem.
Vedlikehold av hagemøbelputer i olefin
Olefin er et godt og slitesterkt hagemøbelstoff som tåler mye og er veldig komfortabelt. Stoffet er helt på grenseland til allværstekstil, og noen reklamerer for at puter med olefintrekk er allværsputer. Likevel er ikke vi enige i dette, og vi anser ikke olefin som et allværsstoff. Det tåler mye sol, og det tåler regn til en viss grad dersom det får god tid til å tørke etterpå. Men dersom de blir stående våte for lenge risikerer du å få jordslag i dem, og derfor anbefaler vi deg å oppbevare olefinputer under et tørt og godt hagemøbeltrekk, eller ta dem inn under tak når det regner. Den beste måten å ivareta disse putene er å alltid la dem ligge tørt.
Puter av olefin tåler sol og UV-stråler svært godt, forutsett at de er UV-behandlet. Som regel kan slike putetrekk vaskes i vaskemaskin, men sjekk alltid lappen med vaskeinstrukser på innsiden av trekket for å forsikre deg om hva putestoffet tåler og ikke. Du kan også bruke vår spesialutviklede tekstilrens for å rengjøre putene. Den kan du få kjøpt her. Videre går det også an å impregnere puter av olefin, og til dette fungerer vår tekstilbeskytter helt ypperlig! Den kan du få kjøpt her.
Vinterlagring av hagemøbelputer i olefin
På lik linje med at vi anbefaler deg å lagre hagemøblene dine innendørs, anbefaler vi deg også at du lagrer hagemøbelputene inne. Det kan være lurt å ikke legge dem rett på gulvet, men få dem noe opp i høyden med tanke på mus og gnagere. Det er utrolig kjedelig å starte sommersesongen ved å oppdage at det er hull i putene til hagegruppa. Derfor er det lurt av deg å lagre putene inne og litt opp fra gulvet. I tillegg er det også lurt at putene er tørre når du legger dem til vinterlagring, slik at du ikke risikerer at de får jordslag.
Vedlikehold av hagemøbelputer i polyester
Polyester er en syntetisk og kunstig tekstilfiber som kan produseres i ulike tykkelser. Stoffets egenskaper varierer ut fra hvor tykke fibrene er, og det finnes en drøss av ulike typer polyester. De fleste typene er sterke og tåler en del slitasje, fuktighet, lys og varme. Dette er et av de syntetiske stoffene som tåler varme best. Som regel kan stoffet vaskes på 40-60 grader, og kan strykes med strykejern som er opptil 150 grader varmt. Det blir fort rent, tørker fort, og krøller seg ikke så veldig. Likevel kan det sette seg lukt i dette stoffet, og denne lukten kan faktisk forverre seg dersom du vasker putetrekkene med skyllemiddel. Derfor anbefaler vi deg å ikke bruke skyllemiddel hvis du skal vaske putetrekk av polyester. Husk også å sjekke vaskeinstruksene på innsiden av putetrekket for å forsikre deg om at du ikke utsetter putestoffet for noe det ikke tåler.
Ellers er det sånn at putetrekk av polyester ikke er allværsputetrekk, og de tåler dermed ikke å stå ute i regn. Derfor bør du alltid ta putene inn eller under tak når det skal regne, eller trekke et godt hagemøbeltrekk over hagemøblene før regnværet kommer. Den beste måten å ivareta puter av polyester er i alle fall å alltid la dem ligge tørt.
Puter av polyester kan også rengjøres med vår spesialutviklede tekstilrens, og de kan impregneres med vår tekstilbeskytter. Begge disse produktene kan du få kjøpt på nettsiden vår her.
Vinterlagring av hagemøbelputer i polyester
På lik linje med at vi anbefaler deg å lagre hagemøblene dine innendørs, anbefaler vi deg også at du lagrer hagemøbelputene inne. Det kan være lurt å ikke legge dem rett på gulvet, men få dem noe opp i høyden med tanke på mus og gnagere. Det er utrolig kjedelig å starte sommersesongen ved å oppdage at det er hull i putene til hagegruppa. Derfor er det lurt av deg å lagre putene inne og litt opp fra gulvet. I tillegg er det også lurt at putene er tørre når du legger dem til vinterlagring, slik at du ikke risikerer at de får jordslag.
Anbefalte vedlikeholdsprodukter til tekstil:
Hagemøblene kan bli ødelagt av for høye temperaturer
Selv om vi bor i Norge og det vanligvis ikke er så veldig varmt, har vi noen dager med ekstremvær som i verste fall kan skade hagemøblene. Utemøblene er laget for å tåle det meste av både varme, vann og kulde, men i sjeldne tilfeller kan det bli for varmt. Eksempler på steder hvor temperaturen kan stige for mye er solkroker med mørke overflater, og da gjerne med vinduer som reflekterer ekstra sollys og varme. Vinterhager med lite lufting kan også gi for høy varme. Dersom du har hagemøblene plassert på en slik plass, må du ta hensyn til at temperaturen kan bli så høy at hagemøblene tar skade av det. Pass på dersom du har mørke hagemøbelputer eller bruker mørke hagemøbeltrekk på slike steder. Da kan hagemøblene dine komme over smeltepunktet på dager med ekstremvær.
Ønsker du mer veiledning?
Dersom du ønsker å lese mer om våre vedlikeholdsprodukter kan du klikke deg inn på innlegget «Vedlikeholdsprodukter til hagemøbler – Gi utemøblene god pleie» her. Ønsker du mer kunnskap om de forskjellige typene hagemøbler, kan du klikke deg inn på «Hagemøbelguiden» vår her, som gir deg god kunnskap om hva du bør være bevisst på ved de forskjellige hagemøblene. Dersom du ser deg nødt til å ta risikoen ved å vinterlagre hagemøblene dine utendørs, anbefaler vi deg å klikke deg inn på blogginnlegget «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» her. Ellers er du hjertelig velkommen til å komme innom en av våre butikker, eller til å ta kontakt med oss via kundeservice. Vi står klar for å hjelpe deg med det du måtte lure på!