KUNSTIG JULETRE GUIDE

4. oktober 2023

Kunstige juletrær er i vinden

De blir pyntet med fine julekuler, kranset med varme julelys og ofte toppet med en skinnende julestjerne. Juletreet har for mange vært selve symbolet for julehøytiden og knytter seg sammen med mange tradisjoner. I generasjoner har glade familier gått rundt treet med forventing, hånd i hånd til julemusikken. Under sine grener har det voktet over pakkene til julekvelden, til glede for både store og små.

Mange voksne legger sin stolthet i juletreet. Enten det skal være fyldig eller spraglete, smalt eller bredt. Smakene er mange, men et ekstra flott juletre blir uansett lagt merke til, og er fort en del av det lokale juleryktet. «Har du sett det fine treet til familien Jørgensen, Fru Larsen?» I 2020 er det ikke utenkelig at enden på julevisa er at treet er av typen kunstig. Så naturtro at selv Fru Larsen ikke ser forskjell.

Kunstige juletre er i vinden og fordelene er mange. Der det før har vært litt «nei, nei» til kunstige juletrær, er det nå blitt såpass anerkjent som estetisk midtpunkt i juledekorasjonen, at det er å finne i mange norske stuer og hjem, enten det er i leiligheten, på hytta, eller på barnerommet. For hvem har sagt at man kun skal ha ett juletre? Mange barn liker jo et tre på rommet uten at foreldrene slipper å tenke på vannsøl og insekter.

Men hvordan velge riktig, og hva bør du vite? Dette har vi lyst til å hjelpe deg med i denne guiden.

 

Allergi og renslighet

Med et naturtro plasttre vil du først og fremst unngå midd og andre krypdyr som sitter på et ekte tre. Disse har plaget allergikere i en årrekke og satt en demper på julestemningen. Det sies at det kan være så mye som 25 000 insekter med juletreet inn i stua. Disse går i vinterdvale og har klamret seg til treet. Når treet kommer inn i varmen, vil derimot dyrene våkne fra sin dype søvn. Dersom du ikke har invitert «Petter edderkopp» på julaften, vil dermed et kunstig plast-juletre holde ham ute.

Et annet argument er at barnålene avgir gasser som kan fremprovosere fysiske plager for den som er allergisk. Ekte tre kan også ha muggsopp og rester av pollen.

 

Lagring i all enkelhet

Vi har alle vært der; pakkene er for lengst pakket opp og høytiden er over for denne gang. Tiden er inne for å kaste det gamle treet.  Det drysser barnåler og skvulper vann, men mest hodebry er hvor treet skal kastes. Det er derfor ikke et uvanlig syn å se brune trær på norske balkonger som tørker seg i vårsolen. Dette slipper du med et kunstig juletre. Trærne fra Oakland er det enkelt å pakke ned og lagre til neste jul. Ikke tar de mye plass heller ettersom plasttreet kan deles og grenene bøyes etter behov. For personer som bor i leilighet er dette en kjempefordel ettersom man slipper å drasse på et stort tre, opp og ned trappeoppgangen.

 

Holdbarhet – varer en årrekke

Et trist aspekt ved julen er når juletreet skal fjernes. Da er det godt å vite at treet du fikk så skryt av i fjor, er like fint i år. Et kunstig juletre vil holde seg fint i fasong og farge lenge, det kan derfor nytes år etter år. Så enkelt er det, at man trenger kun å tørke litt støv fra grenene dersom du ser det er nødvendig. Vi mener at et kunstig juletre er bærekraftig med tanke på miljøet. Her spares mange tre-liv, og med tanke på frakt vil også dette minske ettersom flere vil ta frem sitt kunstige juletre år etter år.

 

Materialer og kvalitet

Oaklands kunstige juletrær er alle håndlaget og det kan ta opptil en hel arbeidsdag før treet står ferdig. Vi føler dette gir hvert et tre litt personlighet, men gjør også at sluttproduktet står i stil til vår høye standard. Når du skal velge plasttre er det fordelaktig å vite forskjellen på støpte nåler og sammentvunnen PVC. Begge to er plastikk, men med forskjellige kvaliteter.

Støpte nåler er kjent for å være det beste på markedet med tanke på kvalitet og sitt naturtro utseende. De fleste av Oakland sine modeller er av denne typen. Nålene får riktig farge og glød slik at det likner mest på ekte tre. Kvalitetsmessig vil også dette holde seg bedre over tid med tanke på at barnålene ikke bøyer seg i unaturlige retninger. Slik vil treet holde fasongen over lengre tid. Nålene er støpt på kvister av metall. Metallet er skjult under støpt PE-plastikk som ligner kvist. Dette innebærer at man kan forme juletreet etter sitt eget ønske. Ser du et tre med spisse nåler, er dette støpte nåler av PE (Hardplast).

Sammentvunnen PVC likner på barnåler og er et billigere alternativ til støpte nåler. Fra lengre hold fremstår de svært naturtro, men vil kanskje avsløre seg når du ser på nært hold. De holder seg fint i fargen, men er svakere til å holde på fasongen ettersom barnålene kan endre retning dersom barnålen blir vridd. PVC vil være flat i formen, og er derfor lett gjenkjennelig. Det er derimot populært å mikse PVC og støpte nåler for å få et fyldigere juletre.

 

Juletrelys

Her finnes det primært to typer belysning. Det finnes både vanlige glødepærer, og LED-belysning. Den sistnevnte er den desidert mest populære, og det er denne formen vi i Oakland benytter oss av i våre tre. LED-lys er populært fordi det avgir lite varme og er strømbesparende. Selve lyset er laget for å gi riktig lysforhold og sikre maks julestemning. Dette kommer også best ut i test.

Riktig lys er varierende fra person til person. Det kan derfor være fordelaktig at belysningen kan dimmes etter behov. Dette følger også med juletrærne fra Oakland.

 

Hvordan velge?

Nå vet du forhåpentligvis litt mer om kunstige plast juletre enn du visste fra før. Det eneste som gjenstår å bestemme seg for nå er høyden på treet og fasongen. Oakland juletre kommer for eksempel i smal, normal og bred utførelse. Ønsker du deg kanskje fjelledelgran-farge? Og vil du gjerne ha naturtro julegran utførelse? Da er du på rett plass. Vi har alle størrelser, og stort utvalg! Ta gjerne kontakt med oss via kundeservice eller i en av våre butikker, så hjelper vi deg å ta et godt valg!