GUIDE: HAGEMØBLER KUNSTTRE

27. januar 2022

Oakland Hagemøbelguide Kunsttre

 

Kunsttre  

Møbler i kunsttre kalles også gjerne for “Polywood”, og de er som regel laget av plastmaterialet “High-density polyethylene” (HDPE). Denne plasten smeltes og helles i en form som gir møblene den samme strukturen som tre har. Ettersom HDPE er et resirkulerbart materiale, er dette svært miljøvennlige møbler. Materialet er godt renset før det smeltes og omgjøres til møbler. Selv om møbler i kunsttre er laget av plast, er det stabile, robuste og tunge møbler. Møbler i kunsttre kan gjerne være tyngre enn noen vanlige tremøbler. 

Videre er møbler i kunsttre vedlikeholdsfrie, og krever hverken impregnering, oljing eller maling. Vi anbefaler aldri å lagre hagemøbler av kunsttre utendørs, og dersom du gjør dette setter du garantien på spill hos de aller fleste forhandlere. Vår garanti på hagemøbler faller bort ved frostskader, tørkeskader eller andre skader som oppstår på grunn av uforsvarlig vinterlagring. Men dersom du ikke har andre alternativer og dette er en risiko du må ta, så anbefaler vi deg å lese innlegget vårt om «Hagemøbeltrekk» og hvordan du kan vinterlagre hagemøblene dine under gode hagemøbeltrekk. Da anbefaler vi deg også om å forsikre deg om at alle delene er laget av plast, og at skruene er laget av rustfritt stål type A4.

Ellers er det også verdt å nevne at møbler i kunsttre som regel er enkle å montere, og de ser veldig flotte ut. Dette er et godt alternativ for deg som ønsker møbler som ser ut som tremøbler, men som ikke ønsker å måtte gi dem mye vedlikehold og pleie.

 

Vanlige problemer ved kunsttre

Som de fleste andre hagemøbler, er det slik at kunsttre kan ta skade av sol og bli falmet. Derfor er det lurt å finne ut om møblene er blitt UV-behandlet før du kjøper møbler i kunsttre. Hvis ikke risikerer du at de blir stygge etter kort tid. I tillegg er det også et kjent problem med Polywoodmøbler at de har et lavt smeltepunkt. Dersom du har et bord i kunsttre og lar et glass eller et askebeger stå på når sola stråler, kan det smelte hull i bordet. Møbelet kan også smelte dersom du har det i en vinterhage, et drivhus, eller andre plasser hvor det blir høyere temperatur enn normalen. 

Ellers er det også et vanlig problem at fett og fingermerker setter seg lett fast og er vanskelig å få av. Dette skyldes at polywood har mange små, åpne porer som smuss og søl lett fester seg i. Med riktige renseprodukter kan du få dette bort, men det forsvinner ikke med bare en fuktig klut.

På samme måte som tilsatt luft ofte kan være et problem i billig rotting, er det også et problem i billig kunsttre. I likhet med kunstrotting er også sorte møbler i kunsttre ofte av dårlig kvalitet og inneholder mye luft. Det kan være greit å vite. Møbler i kunsttre må ikke trekkes langs bakken, ettersom de risikerer å få stygge merker og riper av dette. Det gjelder forsåvidt for de aller fleste hagemøbler, men kanskje spesielt for møbler i kunsttre.

 

Vedlikehold av hagemøbler i kunsttre

Møbler i kunsttre kalles også gjerne for “Polywood”, og de er som regel laget av plastmaterialet “High-density polyethylene” (HDPE). Denne plasten smeltes og helles i en form som gir møblene den samme strukturen som tre har. Selv om disse er laget av plast, er de som regel stabile, robuste og tunge.

Noe av det som gjør hagemøbler i kunsttre til et godt valg er at de er vedlikeholdsfrie og krever lite pleie. De trenger hverken impregnering, oljing eller maling. Likevel er det noen ting som det er lurt å være klar over ved kunsttre, slik at du behandler dem på en god måte. Det er nemlig et kjent problem ved kunsttre at det kan ta skade av sol og bli falmet. Det har i tillegg et lavt smeltepunkt, og dersom du for eksempel har et glass stående på et bord av kunsttre midt i sola, kan du risikere at det smelter seg gjennom bordet. Møbler av kunsttre kan også smelte dersom de står i en vinterhage, et drivhus eller andre stedet med unormalt høy temperatur.

Videre er det også et kjent problem at fettmerker og fingeravtrykk fort kan sette seg i møblene. Det skyldes at polywood har mange små, åpne porer som smuss og søl lett fester seg i. Men med riktige renseprodukter kan du få dette bort. Hagemøbelrensen vår duger godt til dette.

 

Vinterlagring av hagemøbler i kunsttre

Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.

Den beste måten å lagre utemøbler av kunsttre på er å gi dem en god vask, deretter gi dem god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Men, når du setter dem innendørs er det noen fallgrøfter å gå i. Dette knytter seg til temperaturer. Dersom utemøblene blir stående innendørs og er fuktige eller våte, risikerer du at de kan få frostspreng. Frostspreng oppstår dersom det ligger vann i rammene til møblementet og det blir utsatt for frysetemperaturer. Da fryser vannet og utvider seg, og det resulterer i at møblementet sprekker opp eller endrer form. Derfor er det lurt å lagre hagemøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring.

Vi hjelper deg gjerne!

Ønsker du inspirasjon eller veiledning ved kjøp eller vedlikehold av hagemøbler? Ta gjerne kontakt med oss, så hjelper vi deg! Våre hagemøbeleksperter står klare både i butikk og på kundeservice. Du er hjertelig velkommen!