GUIDE: ROTTING UTEMØBLER

16. januar 2022

rotting hagegruppe

 

Rotting Utemøbler

 

Kjært barn har mange navn, og rottinghagemøbler er også kjent som polyrotting, kunstrotting, polyflett og wicker. Enkelt forklart er det flettet plastikk på en møbelramme. Rottingmøbler er et populært valg i norden. De er værbestandige, varer lenge og krever svært lite vedlikehold. Utvalget i rotting er derimot enormt og det store forskjeller både i pris og kvalitet. Disse to faktorene går ofte hånd i hånd, og kvaliteten på rottingen vil ha en innvirkning på holdbarheten til utemøblementet ditt.  

Når utvalget er stort og kvaliteten på rottingmøblene varierer, kan det være vanskelig å vite hva en skal se etter når en skal kjøpe rotting hagemøbler. Vi ønsker derfor gjennom denne guiden å gi deg gode tips og inspirasjon både ved kjøp, vedlikehold og vinterlagring av rottingmøbler.

 

SE NOEN AV VÅRE BESTSELGERE HER:

Kvaliteten på rottingen kan variere

 

Utvalget i rotting er enormt og kvaliteten kan variere. Så hva avgjør om en rotting er god eller dårlig? Dette er det mange misforståelser rundt. Mange tror for eksempel at en rund tråd (helflettet rotting) er bedre enn en flat tråd (flatflettet rotting). Men kvaliteten avgjøres ikke av formen på plasten, men av materialet tråden er laget av. I tillegg er det mange som tror at børstet materiale er dårligere enn en blank tråd, men her gjelder det samme. Det er ikke fargen på rottingen som avgjør kvaliteten, men det er materialet. 

 

Kvalitetsforskjeller i plastmaterialet

Først og fremst vil en god rotting være UV-behandlet for å tåle mye sol. Ved mye UV-eksponering vil en dårlig UV-behandlet rotting tørke fort ut og bli porøs. Når rottingen er blitt porøs, er det en større fare for at den knekker. Det motsatte kan sies om en rotting som er godt behandlet, den vil holde på farge og fasthet i mange år. Er du usikker på om rottingen i din gruppe er blitt porøs, kan det enkelt oppdages ved å stress-teste rottingen ved å vri litt på den. Dersom den er lite bøyelig, det begynner å flasse, eller at det dannes «åreringer», er rottingen i ferd med å bli solskadet. Derfor anbefaler vi deg å investere noen ekstra kroner i rottingmøblene dine slik at du får noe som er UV-behandlet og kan vare lenge. 

De fleste rottingmøbler er laget av plast, men det finnes mange forskjellige typer plast. Noen av disse er av bedre kvalitet og egner seg bedre til hagemøbler enn andre. Vi anbefaler rottingmøbler av plasttype 5, Polypropylen (PP). Det er som regel denne typen plast hagemøbler er laget av. Polypropylen er en ren form for plast uten tilsatt resirkulerte materialer. Det tåler høy varme og er et solid materiale.

En rotting av høy kvalitet vil også ha samme farge tvers igjennom. Dette er fordelaktig ettersom den enklere skjuler småskader på rottingen som riper eller lignende, om du er uheldig. Det er også kjent at en gjennomfarget rotting holder bedre på fargen og varer lengre.

Et annet element for å oppdage kvalitetsforskjeller på hagemøbler i rotting, er standarden på flettingen. Et godt rottingmøbel gjenkjennes ved at flettingen er stram og at den følger linjene på rammeverket. Et godt håndverk vil gi lengre levetid og by på mindre jobb ved vasking av utemøblene. 

 

Kvalitetsforskjeller i rammeverket

Videre er det også lurt å tenke over hva slags materiale rammen til rottingmøblene er laget av. Disse kommer som regel i tre forskjellige utgaver: stål, tre eller aluminium. Vi anbefaler å alltid kjøpe rottingmøbler med rammer av aluminium, ettersom dette er mest motstandsdyktig mot rust og vær. Både stål og tre krever mye pleie og vedlikehold, og det kan være vanskelig å komme til på ramma i rottingmøbler ettersom rottingen er flettet rundt. Derfor er det lurt å kjøpe rottingmøbler med aluminium som er vedlikeholdsfritt. Ettersom aluminium har en lav egenvekt blir utemøblene også da enklere å flytte rundt på enn de ville vært med ei ramme av tre eller stål. 

 

Kvalitetsforskjeller og pris

En ting som er greit å være obs på er sorte rottingmøbler. Disse er som regel mye billigere enn tilsvarende møbler i andre farger. Grunnen til dette er at disse møblene vanligvis har en del resirkulert materiale i rottingen. Rotting av resirkulert materiale er av betydelig dårligere kvalitet enn rotting av rene plastblandinger. Derfor er det viktig å være klar over dette. Videre er det også ganske vanlig at billig rotting inneholder mye luft.

Dersom du har funnet utemøbler av rotting som er for billige til å være sant, så er de sannsynligvis nettopp det. Balansen mellom at leverandør og butikk skal tjene penger samtidig som kunden skal ha et godt produkt er vanskelig. Derfor er det rett og slett sånn at du får det du betaler for. Dersom du kjøper billige rottingmøbler er det sannsynligvis en del luft og resirkulerte materialer i rottingen, og møblementet er antakeligvis ikke blitt godt UV-behandlet. Selvfølgelig finnes der alltid unntak, og du kan være heldig. Men vi anbefaler deg virkelig å investere litt ekstra i utemøblene dine, og kjøpe noe som virkelig er av god kvalitet og varer lenge.

 

 

De ulike typene rotting

 

Det er i hovedsak tre ulike typer rotting: hel, halvrund og flat. Tykkelsen på rottingen spiller ofte inn på prisen. Desto mer materiale som blir benyttet, desto høyere pris. I tillegg er det meste av rotting håndflettet, og dermed spiller tiden det tar å flette et produkt også inn på prisen. I all hovedsak er det dette som skiller de ulike typene rotting fra hverandre, og utseendet såklart. Kvaliteten på rottingen skal altså være den samme uavhengig av om du velger flat, halvrund eller hel rotting. Dersom du vet at du er hos en forhandler som selger rotting av god kvalitet, kan du altså velge type etter smak og behag uten å bekymre deg for at kvaliteten vil variere av den grunn. Faktorer som påvirker kvaliteten kan du lese om i avsnittet over.

 

Hel

Rotting som er helt rund er den typen rotting som kalles “Helflett”. Dette er gjerne den dyreste typen rotting du finner ettersom produkter av helflett bruker større mengder rotting enn halvrund og flat rotting. Tykkelsen på helflettet rotting varierer, og prisen gjenspeiler dette. Desto tykkere den er, desto dyrere. Dersom du finner helflettede rottingmøbler til svært lave priser, kan det være lurt å forsikre seg om at møblene er UV-behandlet, at rottingen er farget helt gjennom, og at flettingen er stram og følger linjene. Da forsikrer du deg om at kvaliteten er god, og at møblene ikke ryker etter første sesong.

 

 

 

 

Halvrund

Rotting som er halvrund har en flat side og en rund side. Den runde siden er den som er synlig utover. Denne typen rotting er gjerne rimeligere enn “helflettet” rotting ettersom mengden av brukt materiale er mindre. Likevel skal kvaliteten i prinsippet være den samme dersom materialet er det samme. Halvrund rotting er vel så fint som helflettet, og her er det nok opp til enhver å velge hva som foretrekkes.

 

 

 

 

Flat

Flat rotting er som regel den rimeligste formen for rotting du finner. Flatflettede rottingmøbler flettes fort, og krever en mindre mengde materiale enn halvrund og helflettet rotting gjør. Dette gjenspeiles av prisen. Flatflettet rotting er gjerne også den typen rotting som skiller seg mest fra de to andre typene i utseende, og flat rotting har en mer særegen look.

 

 

 

 

Vedlikehold av utemøbler i rotting

 

Utemøbler i kunstrotting er omtrent vedlikeholdsfrie, og veldig populære av nettopp den grunn. Det er lett å ta godt vare på dem. Dersom de blir skitne kan du enkelt vaske dem med litt mildt zalovann, eller spyle dem med hageslangen. Dersom du ønsker å gi dem ordentlig god behandling, anbefaler vi vår spesialutviklede hagemøbelrens. Den kan du få kjøpt her. I tillegg kan du også forebygge skitt, smuss og skader ved å bruke vår spesialutviklede hagemøbelbeskytter. Den kan du kjøpe her. 

Utemøbler i kunstrotting har som regel rammeverk i enten aluminium, stål eller tre. Rammer av aluminium har svært god holdbarhet. Disse ruster ikke, og er vedlikeholdsfrie. Stål derimot ruster, og det er mye tyngre i vekt enn aluminium. Dersom du skal ha rottingmøbler med ramme av stål er det lurt å forsikre seg om at ramma er av god kvalitet. Hagemøbler med stålrammer har som regel en kort livslengde, og utemøbler av stål som ruster fort kan dessverre også ødelegge møblenes underlag. Dersom vann kommer inn i rammene av stål vil dette ruste, og dermed vil det kunne renne rustvann ut på overflata hvor møblene står. Dersom du har møbler med rammeverk av tre risikerer du at rammeverket sprekker opp når det kommer i kontakt med vann. Derfor anbefaler vi deg å kjøpe hagemøbler i rotting med aluminiumsramme.

 

Hvordan bør du ideelt rengjøre og beskytte dine utemøbler i rotting?
  • Rengjør med mildt zalovann eller hageslangen.
  • Eller rengjør med vår spesialutviklede hagemøbelrens, den kan kjøpes her. 
  • Forebygg skader og beskytt møblene med vår spesialutviklede hagemøbelbeskytter, den kan kjøpes her.

 

Oakland hagemøbelrens er et hurtigvirkende og aktivt rensende konsentrat som gir utemøbler en god oppfriskning. Produktet brukes kun i kombinasjon med Oakland hagemøbelbeskytter. Produktet rengjør hurtig, og det skummer lite. I tillegg etterlater det ikke skjolder eller striper i møblementet når det tørker. På toppen av dette har rengjøringen også en langvarig effekt, og den øker også effekten av Oakland Hagemøbelbeskytter.

Hagemøbelrensens egenskaper:

✔ Grundig rens

✔ Miljøvennlig

✔ Antistatisk og flekk-avvisende

" data-ls-image-url="https://cdn.oakland.no/uploads/2020/08/Oakland-Hagemøbelrens-2.jpg" data-ls-price="399" data-ls-price-currency="NOK" data-ls-availability="14" data-ls-category="">

OakLand Hagemøbelrens

399,-
På lager

 

 

Vinterlagring av utemøbler i rotting

 

Hagemøblene nå til dags er laget for å tåle veldig mye. Med fire forskjellige sesonger, og en sommersesong som ofte har variert vær, er det nødvendig for oss å ha utemøbler som tåler litt av hvert. Derfor tåler dagens hagemøbler å stå utendørs gjennom hele året. Det beste er selvfølgelig å lagre dem innendørs, men de fleste av oss har ikke muligheten til dette. Hvis du skal vinterlagre utemøblene i rotting utendørs, anbefaler vi deg å lese blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøblene – våre råd» HER. Det er nemlig sånn at skader som oppstår av eksterne faktorer og ikke skyldes hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner. Skader som kommer av frostspreng, utendørs vinterlagring eller tørkeskader faller ikke inn under garantien. Heldigvis tåler utemøblene det aller meste, og dersom du tar noen forbehold vil ikke dette bli et problem.

Den beste måten å lagre utemøbler av rotting på er å gi dem en god vask, deretter gi dem god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs.

 

Hvordan bør du ideelt sett vinterlagre dine utemøbler i rotting?
  • Rene og tørre.
  • Innendørs over frysetemperatur.
  • Desto tidligere du tar dem inn, desto bedre.

Vi har det du trenger for å gi rottingmøblene god pleie:

 

Vi hjelper deg gjerne!

Mye av det som determinerer prisen på møbler av rotting er om de er godt UV-behandlet, hvor mye luft rottingen inneholder, hvor mye vekt av materialet der er på møbelet, og hvor tynn tråden er. Desto tynnere tråden er, desto lenger tid tar det å flette møblene for hånd. Kjøp derfor utemøbler hos en hagemøbelspesialist som vet hva de driver med. Du er selvfølgelig alltid velkommen innom en av våre butikker for en hyggelig handel, eller du kan ta kontakt med kundeservice. Våre hagemøbeleksperter står klare for å hjelpe deg!