GUIDE: HAGEMØBLER STÅL

3. januar 2022

 

Stål 

Dersom du skal handle hagemøbler av stål, er det en fordel å vite hva som er hovedforskjellene mellom ulike typer stål. Det er nemlig slik at det finnes svært mange forskjellige legeringer av stål, og stål blandes med andre legeringselementer for at materialet skal bli tilpasset etter bruk. Dermed finnes det en drøss av ulike legeringer av stål, og derfor er det også lurt å undersøke hva slags stål utemøbler er laget av før du gjør et stort kjøp.

I denne delen av hagemøbelguiden vil vi gjøre deg oppmerksom på forskjellene mellom de to hovedtypene av rustfritt stål. Vi kommer også til å gi deg grunnleggende informasjon om cortenstål, lakkert stål og galvanisert stål. Det er som regel disse legeringene hagemøbler av stål er laget av.

 

Rustfritt stål

Rustfritt eller syrefast?

Dersom du skal kjøpe utemøbler i «rustfritt stål» er det lurt å vite hva slags type stål møblementet er laget av. Det er nemlig slik at det finnes en drøss av ulike legeringer av stål, og stålet legeres ut fra hvilke egenskaper det er ønskelig at det skal ha. De mest brukte ståltypene i hagemøbler er typene 304 og 316. 316 er den typen som gjerne kalles syrefast stål, mens 304 kalles rustfritt stål. Disse to er det noen forskjeller mellom som det er greit å være kjent med.

 

304 VS. 316

Øyensynlig er ikke forskjellene mellom 304 og 316 særlig store, og dersom du ser på hagemøbler av disse to forskjellige materialene kan det være vanskelig å legge merke til at de er ulike. Likevel er det veldig lurt å være klar over hvilken ståltype møblementet er laget av. Nøkkelforskjellen mellom de to er tilsetningen av legeringselementet «Molybden». 304 består som regel av krom og nikkel, mens 316 består av krom, nikkel og molybden. Molybden forbedrer stålets herdbarhet, og i kombinasjon med nikkel bidrar det til å forbedre metallets mekaniske egenskaper.

Begge ståltypene er robuste og solide, og de tåler å få seg en trøkk. Begge har en såkalt rustfri egenskap ettersom det er legert med krom. Som et resultat av denne legeringen får stålet en usynlig hinne som øker materialets motstandsdyktighet mot korrosjon (rust). Begge er altså «rustfrie» ved at de motstår korrosjon. Likevel vil 304 som regel reagere med rust etterhvert. 316 har derimot større motstandskraft på grunn av tilsetningen av molybden samt en reduksjon av karbon i legeringen. Ettersom molybden forbedrer stålets herdbarhet og forbedrer metallets mekaniske egenskaper, vil denne formen for stål tåle å bli utsatt for mye vær uten å reagere med rust. Legeringen er faktisk såpass motstandsdyktig mot vær og vind at den også tåler salt. Dermed er møbler av syrefast stål noen av de få hagemøblene som tåler å stå langs sjøen.

 

 

Gode materialer

304 er et godt materiale som er motstandsdyktig mot korrosjon for liten en stund, og det er svært mye som blir solgt i denne typen stål. Fordelen ved 304 fremfor 316 er at det er betraktelig mye billigere. Men dersom du planlegger å kjøpe møbler som skal stå utendørs og bli utsatt for en del vær, er det ingen tvil om at du burde investere noen ekstra kroner i møbler som er laget av 316 legering. Møbler av syrefast stål, 316, er møbler av så og si det beste materialet du kan få tak i hagemøbler i. Disse tåler enormt mye vær, de tåler å få seg en trøkk, og de er stødige og robuste.

Det samme prinsippet gjelder også for såkalte rustfrie skruer. Her er det også to forskjellige legeringer hvorav den ene er syrefast, mens den andre ruster etter en stund. A4 er syrefast, mens A2 kun er rustfri. Dermed er det A4 skruer en burde gå for, for å forsikre seg om at møblene holder stand. Dette kan være nyttig å vite dersom du etterhvert skulle ha behov for å bytte ut skruer eller enkelte monteringsdeler av møblementet ditt.

 

 

Pris

Det faktum at syrefast stål er noe av det beste du finner av materialer for hagemøbler, gjenspeiles i prisen. Hagemøbler av syrefast stål er nemlig ganske dyre. Men, du får det du betaler for, og hagemøbler i syrefast stål vil som regel ha svært lang levetid. Likevel kalles ofte syrefast stål for rustfritt stål, så her bør du være nøye på å finne ut hva slags materiale hagemøblene er laget i slik at du ikke ender opp med møbler i 304 som skal stå utendørs all slags vær. Her er det lurt å forsikre seg om at møblementet er av 316 legering, slik at du ikke betaler store summer for rustfrie møbler som etterhvert ruster.

 

 

Korrosjon

Det kan også være greit å vite at det alltids kan samle seg et lag av rust på overflaten av stålmøbler. Det er nemlig små jernatomer i lufta, og dermed er det slik at disse fester seg på stål som står i friluft og begynner å ruste. Men dersom dette skjer på rustfrie møbler av legering 316 vil du enkelt kunne pusse dette bort, og rusten skal ikke trekke inn i materialet. Dette er helt normalt, og enkelt å få bort. Med 304 legering vil det derimot være verre, og møblene vil få en brun overflate som ikke går bort.

 

 

Montering av møbler i rustfritt stål

Når det kommer til monteringen av møbler i rustfritt stål eller bruk av rustfrie skruer, er det noen ting som er greit å være klar over. Det er nemlig det at rustfritt stål har en veldig friksjon som gjør at en må være svært forsiktig under monteringen. Derfor bør du være nøye med å treffe gjengene, og ikke bruke for mye kraft. Bruk av drill og elektriske verktøy er ikke å anbefale her. Her er det presisjon og forsiktighet som gjelder slik at ikke deler av et dyrt møblement blir ødelagt. Dersom du skulle få problemer med å treffe gjengene kan du påføre litt olje eller bruke andre materialer for å få ned friksjonen. Eventuelt kontakt forhandleren før du begynner å «fikse» på møblene selv dersom du oppdager mangler og feil. Huskeregel nummer 1: vær alltid forsiktig når du monterer hagemøbler av rustfritt stål.

Her har du fått mye praktisk informasjon om rustfritt stål, og kanskje du tenker at dette er møbler som ikke er verdt bryet? Men her er det viktig for oss å understreke at møbler i rustfritt stål er utrolig flotte og fine møbler med et lett og enkelt uttrykk. Samtidig er de robuste, stabile og utrolig holdbare. Det er alltids lurt å undersøke før du investerer i hagemøbler, og dersom du finner fine møbler i rustfritt stål som er av rett legering tror vi at det vil være et godt kjøp med fine møbler som varer lenge.

 

Cortenstål

Cortenstål er en spesiell type stål som på en måte er «ferdig rustet». Den ruster, men rusten trenger aldri gjennom materialet. Det er kun overflaterust, og materialet vil derfor ikke bli ødelagt. Bruk av denne formen for stål er svært utbredt som varmeelementer og i ovner. Stålet er nemlig temperaturbestandig. Støpejern er også svært utbredt til samme bruk, men fordelen med cortenstål er at det kan leveres i tynne plater, og det kan sveises og omformeres.

 

 

Industristilen har vært veldig trendy i det siste, og cortenstål sklir rett inn i denne. Prismessig er dette et svært eksklusivt og dyrt materiale, men her får du også det du betaler for. Ting som er laget av cortenstål kan gjerne holde i alle fall i 20 år, og det holder seg også godt i nærheten av saltvann.

 

Bilde av Quocogrill i cortenstål

 

Galvanisert stål

Stål som er galvanisert er stål som er blitt belagt med en hinne av et annet metall. Galvanisering av stål er altså en prosess hvor stål får et lag av et annet metall på overflaten (som regel sink) som skal beskytte stålet mot korrosjon (rust). Det er i praksis to forskjellige måter denne galvansieringsprosessen kan foregå på, og disse to metodene kalles elektrogalvanisering og varmgalvanisering.

 

 

Elektrogalvanisering

Ved elektrogalvanisering er det slik at metallgjenstanden som skal belegges av et annet metall senkes ned i en saltløsning av dette metallet. Deretter blir metallgjenstanden koblet til en strømkilde som har motsatt ladning av det metallionet i saltløsningen har. Metallionet blir dermed dratt i saltløsningen til metallgjenstanden på grunn av ladningen sin, og danner dermed et tynt og jevnt lag på overflaten av metallgjenstanden. Dermed et dette laget av metall bundet til stålet, og dette virker beskyttende mot rust. Som regel er det sink som blir brukt til å trekkes utenpå stålet, og dermed kalles denne metoden også gjerne for el-sink.

 

 

Varmgalvanisering

Varmgalvanisering brukes gjerne for å galvanisere stål som har høyt innhold av krom og tåler mye varme. I en slik prosess vil stålet bli forbehandlet, så dyppet i flytende sink, og deretter satt til avkjøling. Ved maling eller elektrogalvanisering av stål bli belegget bare liggende utenpå metallet, men ved varmgalvanisering vil sink og jernet reagere med hverandre og danne en jernlegering/sinklegering. Dette resulterer i en mer motstandsdyktig overflate på møblementet.

 

Highline Redskapsbod

 

Galvanisert stål og korrosjon

Dersom du vurderer å kjøpe hagemøbler i galvanisert stål, er det lurt å finne ut det du kan om hvordan de er behandlet. Det er nemlig sånn at kvaliteten og motstandsdyktigheten kommer veldig an på hvor god behandling stålet har fått. Varmgalvanisering er den beste metoden for møbler som skal stå utendørs. Det som er positivt med galvanisert stål er at galvaniseringslaget er relativt «mykt», og dersom du får ei ripe i lakken vil sinken i galvaniseringen legge seg enda tettere for å beskytte den skadde overflaten. Dersom det oppstår ei stor ripe og det er åpent inn til stålet, er det derimot større fare for at det vil begynne å ruste.

Det er vanskelig å si hvorvidt vi anbefaler møbler i galvanisert stål til utebruk eller ikke, for dette avhenger fullstendig av kvaliteten på produktet og hvordan det er blitt behandlet. Hagemøbler er som regel hule i rammen, og innsiden av rammeverket er oftest ikke behandlet ettersom galvanisering er overflatebehandling. Dermed vil hagemøbler av galvanisert stål som regel begynne å ruste innenfra så fort det kommer vann inn i rammene. Dersom dreneringen ikke er god vil korrosjonen skje desto fortere. Hvis du skal ha møbler til hagestuer eller lignende kan det derimot være at galvaniserte møbler fungerer fint. Lyktestolper, benker og diverse som du ser i parker og byer er gjerne laget av galvanisert stål, så det finnes materialer som holder god stand. Men husk, dette vil variere fra produkt til produkt, og det er viktig at møblene er godt og riktig behandlet for at de skal vare lenge. Så lenge møblene er hule inni og er som «rør», er det stor sannsynlighet for at vann vil trenge inn i rammene og gjøre at møblene ruster opp innenfra. Dette er fordi galvanisering kun er overflatebehandling, og dermed er som regel ikke innsiden av rammene behandlet.

Vedlikehold av hagemøbler i stål

Ettersom det finnes hagemøbler i forskjellige typer stål, er det også forskjellige måter å ta vare på de ulike hagemøblene. Stål kan legeres på mange ulike vis for å tilpasse materialet etter bruk, og dermed finnes det svært mange ulike legeringer også i hagemøbler. Derfor kan det være en fordel at du gjør deg kjent med hvilken type stål hagemøblene dine er laget av, og hva som er spesielt for nettopp denne typen.

 

 

 

Rustfritt stål

Når det gjelder rustfritt stål er det noen forskjeller som det er lurt å være klar over. Det er nemlig to typer legeringer som betegnes som rustfritt stål, men den ene typen begynner etterhvert å ruste. Den typen som ruster er 304 (A2), mens den som ikke ruster er 316 (A4).

Det at begge disse betegnes som rustfrie er litt misvisende når den ene typen faktisk ruster. Så hvorfor er det sånn? Det er rett og slett fordi begge legeringene inneholder grunnstoffet «Krom», som gjør at stålet blir motstandsdyktig mot korrosjon. Men det som skiller 316 fra 304 er at 316 også har tilsatt molybden i blandingen, og dermed blir denne desto mer motstandsdyktig mot rust. Denne typen stål tåler å stå ute i all slags vær, og møbler av denne legeringen tåler også å stå langs sjøen. Dette er et av de desidert beste materialene hagemøbler kommer i. 304 derimot tåler en del vær og vind for en stund, men etterhvert vil utemøbler av denne legeringen begynne å ruste.

Det kan være greit å vite at det kan legge seg et lag av rust på begge typene rustfritt stål. Dette skyldes jernatomer i lufta som legger seg på møblementet og begynner å ruste. På utemøbler av type 316 er dette ikke noe problem. Her blir det kun overflaterust som enkelt kan pusses bort med en type svamp/stålull. På utemøbler av type 304 derimot vil det ikke gå an å få bort rusten, og du vil få en brun overflate på møblementet etterhvert.

På grunn av disse forskjellene, anbefaler vi deg først og fremst å kjøpe møbler av rustfritt stål type 316 fremfor møbler av type 304. Da kan du være trygg på at du har møbler av god kvalitet som tåler det meste og krever lite vedlikehold. Dersom du kjøper hagemøbler av type 304 anbefaler vi deg å rense dem godt og ofte, og sørge for at ikke smuss, fett og skitt blir liggende for lenge og skape korrosjon. Vær også obs på at stålmøbler av denne typen kan ta skade av å stå nærme basseng, sjøen og andre steder hvor det blir utsatt for mange salter og kjemikalier.

Vinterlagring av hagemøbler i rustfritt stål

Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.

Den beste måten å lagre utemøbler av rustfritt stål på er å gi dem en god vask, deretter gi dem god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Men, når du setter dem innendørs er det noen fallgrøfter å gå i. Dette knytter seg til temperaturer. Dersom utemøblene blir stående innendørs og er fuktige eller våte, risikerer du at de kan få frostspreng. Frostspreng oppstår dersom det ligger vann i rammene til møblementet og det blir utsatt for frysetemperaturer. Da fryser vannet og utvider seg, og det resulterer i at møblementet sprekker opp eller endrer form. Derfor er det lurt å lagre hagemøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring. Pass også på at du har dekket til underlaget hvor møblene lagres slik at det ikke kommer rust på gulvet eller terrassen.

Vinterlagring av hagemøbler i cortenstål

I utgangspunktet er ting av cortenstål laget slik at de tåler å stå ute gjennom vinteren, dersom ikke noe uforutsett skulle skje. Her er det viktig å være klar over at skader forårsaket av frost eller ikke dekkes av garantien. Likevel er det svært sjeldent at det går skader på cortenstål. Dersom du ikke vil risikere noe og skal lagre dem innendørs eller under tak, anbefaler vi deg å dekke godt til underlaget slik at det ikke renner rustvann ned på terrassen din eller gulvet ditt.

 

Vinterlagring av hagemøbler i galvanisert stål

Hagemøbler den dag i dag er laget for å tåle røffe forhold. Derfor tåler de fleste hagemøbler å vinterlagres utendørs så lenge du tar noen forhåndsregler. Les gjerne blogginnlegget vårt «Utendørs vinterlagring av hagemøbler» HER for å få våre tips om utendørs vinterlagring. Når høsten begynner å melde sin ankomst er det lurt å gjøre møblene klare for vinteren og lagre dem. Likevel er det viktig å være bevisst på at skader som skyldes eksterne faktorer og ikke hagemøblenes evne og kvalitet ikke er gyldige reklamasjoner, og faller ikke inn under garantien.

Den beste måten å lagre utemøbler av galvanisert stål på er å gi dem en god vask, deretter gi dem god tid til å tørke, for så å sette dem innendørs. Men, når du setter dem innendørs er det noen fallgrøfter å gå i. Dette knytter seg til temperaturer. Dersom utemøblene blir stående innendørs og er fuktige eller våte, risikerer du at de kan få frostspreng. Frostspreng oppstår dersom det ligger vann i rammene til møblementet og det blir utsatt for frysetemperaturer. Da fryser vannet og utvider seg, og det resulterer i at møblementet sprekker opp eller endrer form. Derfor er det lurt å lagre hagemøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring.

Se noen av våre bestselgende hagemøbelserier av stål her!

Vi hjelper deg gjerne!

Trenger du hjelp og veiledning til å handle nye hagemøbler? Eller trenger du hjelp til vedlikehold av det du har? Vi hjelper deg gjerne! Våre hagemøbeleksperter står klare med god kunnskap til å hjelpe deg med å ta gode valg. Kom gjerne innom oss i butikk, eller ta kontakt med oss via kundeservice. Vi ser frem til å høre fra deg!