GUIDE: UTEMØBLER TRE

5. februar 2021

 

Utemøbler i Tre

Utemøbler i tre er et populært valg, og det er ikke uten grunn. Tremøbler er utrolig fine, og de bidrar til ås kape en lun og koselig stemning på uteplassen. Hagemøbler i tre har også et allsidig og tidløst design, og de passer inn i mange stiler. For deg som er ute etter hagemøbler som sklir godt inn i utemiljøet, er tremøbler et godt valg. Likevel er det mange forskjellige typer tre å velge mellom, og det kan være vanskelig å vite hva man skal gå for. I tillegg er også tre et organisk og «levende» materiale som er mye mer sensitivt til vær enn andre materialer. Trematerialer absorberer vann og reagerer på sol. Derfor er det lurt å gi utemøbler i tre godt stell og riktig vedlikehold, og for å gjøre dette kan det være greit å vite litt om de forskjellige tresortene. Dette ønsker vi å hjelpe deg med i denne guiden for utemøbler i tre. Det som først og fremst skiller de ulike tretypene fra hverandre, er mengden olje som ligger naturlig i treet. Teak har for eksempel mer naturlig olje enn eik har, og har dermed en naturlig bedre holdbarhet. La oss se mer på de forskjellige tresortene.

 

 

 

 

Greit å vite om hagemøbler i Teak:
 • Hardwood.
 • Svært holdbart.
 • Tåler mye vær.
 • Dyrt og eksklusivt.
 • Trenger vedlikehold i form av
  impregnering eller olje.
 • Lang levetid og god kvalitet.
 • Må oppbevares tørt og helst over frysepunkt
  gjennom vinteren for å unngå frostspreng.
 • Se etter FSC-merket slik at du ikke
  kjøper møbler som har forringet
  andres liv og velvære.

Teak 

Teak er et løvtre som stammer fra monsunskogen i Sørøst-Asia. Trærne kan bli hele 50 meter i høyden og 2-3 meter i diameter. Denne tretypen har svært mange gode egenskaper, og er derfor et av de eksklusive og dyre alternativene når det kommer til utemøbler av tre. Holdbarheten og stabiliteten til treverket er utrolig god, og det er et hardt tre som ikke beveger seg mye. I tillegg inneholder teak mye olje, hvilket gjør treet motstandsdyktig mot vær og vind. Denne tretypen tåler faktisk å stå langs sjøen, og blir ofte brukt i forbindelse med båter.

Møbler av teak er gjerne møbler av høy standard som har en lang levetid og god kvalitet. Skal du ha tremøbler og ønsker noe som kan vare i årevis? Da anbefaler vi deg å investere noen ekstra kroner i å kjøpe møbler av teak. Bare husk å behandle dem riktig og ofte! 

Mange har vært skeptiske til kjøp av teakmøbler gjennom de siste årene ettersom mange regnskoger har fått lide for produksjonen av disse. Derfor er det svært viktig for oss å understreke at alle teakmøblene vi selger er plantasjegrodd og FSC-merkede. Dette er en merkeordning som stiller krav om at skogsdriften ikke fører til avskogning, at hogsten foregår kontrollert, og at den tar hensyn til lokalbefolkningen. Produksjonen av teakmøblene våre er altså miljøvennlig, og hos oss kan du kjøpe tremøbler av god kvalitet med god samvittighet! Det er viktig at du undersøker om tremøbler er FSC-merkede før du kjøper dem.

 

 

 

Greit å vite om hagemøbler av Bambus:
 • Miljøvennlig
 • Rimelig.
 • Sterk og solid.
 • Hardwood.
 • Kan samle seg mugg på overflaten,
  helt normalt og enkelt å få bort.
 • Må rengjøres før og etter sesong,
  og gjerne et par ganger underveis.
 • Burde stå på tørr overflate.
 • Må lagres tørt og helst over frysepunkt
  gjennom vinteren for å unngå frostspreng.

Bambus 

Møbler av bambus er en nyhet i hagemøbelverdenen som det stadig blir mer av. Dette er et miljøvennlig materiale som gror fort og krever lite ressurser. Den kan faktisk bli opptil 15 meter på bare seks måneder! Og den største bambusarten kan vokse rundt en meter på ett døgn og bli opptil hele 40 meter i høyden! Dette er altså et materiale som gror fort og er miljøvennlig. Derfor er hagemøbler av bambus også gjerne billigere enn møbler av teak. 

I tillegg er tresorten sterk og solid, og den tåler en del slitasje. Bambus krymper og sveller ikke i like stor grad som mye annet treverk gjør. Tresorten har også en hardhet som er betraktelig bedre enn andre tresorter. Dermed er dette et godt tre som egner seg kjempegodt til hagemøbler.

Det kan være greit å vite at det kan samle seg mugg på overflaten av bambusmøbler. Muggen trekker likevel ikke inn i treverket, og den kan enkelt fjernes. Derfor anbefales det å rengjøre møbler av bambus før og etter hver sesong, og gjerne et par ganger i løpet av sesongen. For å få best resultat av rengjøringen er det lurt å gjøre det på en solrik dag, og sørg for å bruke gode produkter som beskytter treverket. Se gjerne våre produkter for vedlikehold her. Det er også lurt å sørge for at bambusmøblement står på en tørr overflate slik at benene ikke absorberer vann.

 

 

 

Greit å vite om hagemøbler av akasie:
 • Hardwood.
 • Akasie har mange forskjellige
  arter, derav også forskjellige kvaliteter.
 • Robust og sterk ved.
 • Inneholder mye olje.
 • Tåler mye.
 • Trenger pleie i form av impregnering eller olje.
 • Kvaliteten varierer ut fra hvor bra
  håndarbeid som er blitt gjort.
 • Må lagres tørt og helst over
  frysepunkt gjennom vinteren for å unngå frostspreng.

 

Akasie 

Akasie er en planteslekt i erteblomstfamilien som har sine røtter i Afrika og Australia. Denne familien av planter inneholder mange forskjellige arter, og dermed kan akasietrær være av veldig forskjellig kvalitet. Likevel er det kun en liten brøkdel av alle artene som egner seg til hagemøbelbruk. De fleste av de egnede artene kommer fra slettene i Australia og de varme skogene fra øyene i Oceania. 

Akasietrær skiller seg ikke så veldig fra andre trær når det kommer til egenskaper. Veden er likevel noe mer stabil og resistent mot sprekker enn andre tretyper som brukes til hagemøbler. I tillegg inneholder treet også mye olje som gjør at det naturlig tåler mye vær og vind. Akasietre er en sterk og robust tretype som tåler mye. Men husk, alle tretyper krever vedlikehold, og møbler av akasie er intet unntak.

Videre er det viktig å være klar over at kvaliteten på hagemøbler i akasietre kan variere ut fra hvor godt håndarbeid som er blitt gjort. Akasietrær er nemlig gjerne tynne, og for å lage store tremøbler må derfor ofte treplater bli «limt» sammen. Dersom arbeidet som er gjort her ikke er godt, vil dette ha konsekvenser for hagemøblenes kvalitet. Da vil tremøblene fortere kunne sprekke opp. Derfor er det lurt å forsikre seg om at det er blitt gjort en ordentlig jobb ved produksjonen av møblene. Den beste indikatoren på hvor godt arbeid som er blitt gjort er ofte prisen på utemøblene.

 

 

 

Greit å vite om hagemøbler av furu:
 • Softwood.
 • Utsatt for hakk og riper.
 • Kan krympe og trekke seg litt sammen.
 • Lys fargetone.
 • Elegante.
 • Lav egenvekt.
 • Rimelig pris.
 • Må behandles med soppdrepende
  middel og beskyttende middel mot insekter.
 • Bør pleies med olje eller impregnering.
 • Må lagres tørt og helst over frysepunkt
  gjennom vinteren for å unngå frostspreng.

Furu 

Furu er et såkalt “Softwood”, hvilket vil si at det er et relativt mykt treverk som er ekstra utsatt for å få hakk og riper. Når sesongene kommer og går og været endrer seg, vil treverket i møbler av furu kunne komme til å krympe og trekke seg litt sammen. Dersom møblene for eksempel er malt vil dette kunne synes godt. Likevel er møbler av furu svært fine, og de har enten en fargetone av hvit farge eller lys gul farge. Vekta på furu er ganske lav, og dermed får du lyse, elegante møbler som er enkle å flytte på. Til gjengjeld for ulempene med møbler av furu, er prisen betraktelig mye lavere enn møbler av “hardwood” materialer. 

Dersom du skal kjøpe utendørsmøbler av furu, er det viktig at du behandler møblementet både med soppdrepende middel og et beskyttende middel mot insekter. Dersom møblene ikke blir behandlet med dette kan det påvirke møblenes levetid og føre til at treverket ikke blir holdbart nok til langvarig bruk. Det skyldes at de yngste delene av et furutre er utsatt for sopp og råte. Duramen av treet har en naturlig holdbarhet, men som regel pleier ikke denne delen av treet å utgjøre 100% av ett stykke furutømmer. Derfor er det lurt å behandle hele møblementet hvis det skal overleve lenge utendørs. 

Videre anbefaler vi også å behandle treverket enten med olje eller impregnering for å motvirke de negative effektene sol og vann har på tremøbler.

 

Vedlikehold av utemøbler i tre

Tre er et organisk og «levende» materiale som er mer sensitivt til vær enn de fleste andre materialene. Tre absorberer vann og reagerer på sol, og derfor trenger utemøbler i tre å få rikelig og riktig med pleie. Tremøbler krever altså en del mer stell enn utemøbler av andre materialer gjør. Noe av det som er kult med tremøbler er at du kan regulere utseendet deres gjennom behandlingen du gir det. Tremøbler kan enten behandles med olje, eller med impregnering. Hvilken form for behandling du velger har litt å si for hva slags uttrykk møblene får.

Dersom du behandler utemøbler av tre med olje får du et ganske annerledes utseende enn om du impregnerer dem. Her kan du ikke velge begge metodene, og du må derfor bestemme deg for hva slags utseende du vil at møblementet skal ha, og hva slags effekter som er viktigst for deg. Vi anbefaler sterkt å impregnere tremøblene. Dette er fordi at når du impregnerer dem, så utelukker du de negative effektene vann har på tre. Vann etterlater som regel styggere skader enn sola gjør, og derfor kan det være en fordel å utelukke dette. Vår spesialutviklede trebeskytter egner seg godt til dette. Den kan du få kjøpt her. Dersom du velger å behandle møblene med olje, utelukker du ingen av effektene helt. Da er det lurt å gi utemøblene pleie.

Videre lønner det seg også å være klar over at behandlet tre også vil få slitasje over tid. Møbler som er blitt malt eller oljet vil nok trenge jevnlig pleie og nye strøk. Det er normalt at malingen etter en tid vil begynne å sprekke opp og flasse av. Det kan være greit å vite dersom du har tremøbler som du ønsker å male.

Ellers kan det også være greit å være klar over at det kan oppstå mugg i tremøbler. På utemøbler av bambus er det for eksempel vanlig at det legger seg et lag av mugg på overflaten. Men på dette treverket vil det som regel ikke trekke inn i materialet, og du kan enkelt pusse det bort. Andre tretyper kan også få mugg, og dette ser du ved at treverket blir mørkt, nesten sort. Dersom dette skjer anbefaler vi deg å vaske tremøblene med vår trerens. Hvis dette ikke gjør susen kan du forsøke med en klorinløsning. I verste fall kan det være et alternativ å pusse møblene med sandpapir til du kommer forbi muggen i treverket. Husk å alltid olje eller impregnere møblene på nytt etter dette.

Ellers anbefaler vi deg å vaske tremøblene med mildt såpevann eller hageslangen jevnlig, og sørg for at de er helt tørre før olje eller impregnering påføres. Dersom du velger å behandle tremøblene med olje, anbefaler vi deg å gjøre dette et par til tre ganger i sesongen. En indikasjon på at møblene trenger vedlikehold er at vanndråper suges inn i treverket, fremfor at de legger seg oppå som perler.

Hvordan bør du ideelt sett rengjøre og beskytte
dine hagemøbler i tre?

• Vask dem og hold dem rene, la dem tørke etter vask.

• Behandle tremøblene med olje eller impregnering etter vask, sørg for at de er tørre først.

• Vi anbefaler deg å behandle tremøblene med impregnering fremfor olje. Vår spesialutviklede trebeskytter kan du kjøpe her.

• Bruk Oakland trerens for å «fornye» tremøblene dine. Den kan du få kjøpt her.

 

 

 

Vinterlagring av hagemøbler i tre

 

Når du skal vinterlagre hagemøblene dine, er det lurt å sørge for at du gjør dette på en forsvarlig måte. Garantien dekker nemlig ikke frostskader og tørkeskader som er forårsaket av dårlig eller feil vedlikehold, samt vinterlagring ute. Skader som oppstår av eksterne faktorer og som ikke skyldes møblenes evne og kvalitet er ikke være en gyldig reklamasjon, eller innlemmet i garantien. Derfor er det lurt at du tar de riktige forholdsreglene når høsten melder sin ankomst. En huskeregel er: «Desto tidligere, desto bedre». Desto tidligere du tar inn hagemøblene dine for vinterlagring, desto bedre er det. Det er fort å glemme dem bort og la dem stå ute gjennom høsten. Dette er ikke bra, spesielt ikke for hagemøbler av tre. Derfor anbefaler vi deg å være tidlig ute.

Den beste måten å lagre tremøbler på er rene og tørre innendørs. Det er nemlig slik at tre absorberer vann, og det kan derfor gå galt dersom tremøblene da blir utsatt for temperaturer under frysepunkt. Da vil vannet inni treverket kunne fryse og utvide seg, og dette vil skape sprekker i møblene. Derfor er det lurt å lagre tremøblene innendørs, og sørge for at de er tørre før de settes til lagring. Da forhindrer du at de får frostspreng. Videre er det også greit å vite at tremøblene ikke bør tørke for fort, da dette også kan føre til skader i treverket. Vask dem gjerne på solrike dager, og gi dem god tid til å tørke ordentlig i sitt tempo før du setter dem innendørs.

 

Hvordan bør du ideelt sett vinterlagre dine hagemøbler i tre?
 • Desto tidligere, desto bedre.
 • Innendørs og over frysetemperatur.
 • Rene og tørre, men ikke la dem tørke for fort.

Vi har det du trenger for oppbevaring og vedlikehold av utemøbler i tre

 

Vi hjelper deg gjerne!

Vi anbefaler deg å handle utemøbler hos en hagemøbelspesialist som vet hva de driver med. Du er selvfølgelig alltid velkommen innom en av våre butikker for en hyggelig handel, eller du kan ta kontakt med kundeservice. Våre hagemøbeleksperter står klare for å hjelpe deg!