HAGEMØBELGUIDEN

31. august 2020

Alt om hagemøbler

Velkommen til Oaklands hagemøbelguide! Her vil vi gi deg kunnskapen du trenger for å ta riktig valg ved kjøp av nye hagemøbler til ditt uteområde. Det er fort å bli forvirret i et hav av merker og modeller, pris og kvalitetsforskjeller, samt ulike materialer. Men fortvil ikke, her vil du bli servert alt du trenger å vite om hagemøbler, få innsikt i de forskjellige materialene, og få innsikt i hva du burde være oppmerksom på. Gjennom hagemøbelguiden vår vil vi hjelpe deg å ta et godt hagemøbelvalg og gi deg nyttige tips for fremtiden!

I denne guiden ønsker vi å gi deg grunnleggende kunnskap om følgende:

 • Rotting
 • Aluminium
 • Pulverlakkering
 • Stål
 • Tre
 • Kunst-tre
 • Putestoff
 • Puteskum
 • Keramikkglass
 • Betong 
 • Glass

 

 

Rotting hagemøbler

Hagemøbler i rotting er et populært valg i norden. De er værbestandige, varer lenge og krever svært lite vedlikehold. Utvalget i rotting er derimot enormt og det store forskjeller både i pris og kvalitet. Disse to faktorene går ofte hånd i hånd, og kvaliteten på rottingen vil ha en innvirkning på holdbarheten til utemøblementet ditt.  

Kjært barn har mange navn, og rotting-hagemøbler er også kjent som polyrotting, kunstrotting, polyflett og wicker. Enkelt forklart er det flettet plastikk på en møbelramme. I denne delen av hagemøbelguiden vil vi gi deg en pekepinn på hva du bør være obs på når du skal kjøpe hagemøbler i rotting.

 

Kvaliteten på rottingen kan variere

Utvalget i rotting er enormt og kvaliteten kan variere. Så hva avgjør om en rotting er god eller dårlig? Dette er det mange misforståelser rundt. Mange tror for eksempel at en rund tråd (helflettet rotting) er bedre enn en flat tråd (flatflettet rotting). Men kvaliteten avgjøres ikke av formen på plasten, men av materialet den er laget av. I tillegg er det mange som tror at børstet materiale er dårligere enn en blank tråd, men her gjelder det samme. Det er ikke fargen på rottingen som avgjør kvaliteten, men det er materialet. 

Kvalitetsforskjeller i plastmaterialet

Først og fremst vil en god rotting være UV-behandlet for å tåle mye sol. Ved mye UV-eksponering vil en dårlig UV-behandlet rotting tørke fort ut og bli porøs. Når rottingen er blitt porøs, er det en større fare for at den knekker. Det motsatte kan sies om en rotting som er godt behandlet, den vil holde på farge og fasthet i mange år. Er du usikker på om rottingen i din gruppe er blitt porøs, kan det enkelt oppdages med å stress-teste rottingen ved å vri litt på den. Dersom den er lite bøyelig, det begynner å flasse, eller at det dannes «åreringer», er rottingen i ferd med å bli solskadet. Derfor anbefaler vi deg å investere noen ekstra kroner i rottingmøblene dine slik at du får noe som er UV-behandlet og kan vare lenge. 

De fleste rottingmøbler er laget av plast, men det finnes mange forskjellige typer plast. Noen av disse er av bedre kvalitet og egner seg bedre til hagemøbler enn andre. Derfor kan det også være en god ide å finne ut hva slags plasttype rottingmøbler er laget av før du drar kortet. Vi anbefaler å kjøpe rottingmøbler av plasttype 5, Polypropylen (PP). Det er som regel denne typen plast hagemøbler er laget av, men det kan være lurt å forsikre seg om dette. Polypropylen er en ren form for plast uten tilsatt resirkulerte materialer. Det tåler høy varme og er et solid materiale.

En rotting av høy kvalitet vil også ha samme farge tvers igjennom. Dette er fordelaktig ettersom den enklere skjuler småskader på rottingen som riper eller lignende, om du er uheldig. Det er også kjent at en gjennomfarget rotting også holder bedre på fargen og varer lengre.

Et annet element for å oppdage kvalitetsforskjeller på hagemøbler i rotting, er standarden på flettingen. Et godt rotting-møbel gjenkjennes ved at flettingen er stram og at den følger linjene på rammeverket. Et godt håndverk vil gi lengre levetid og by på mindre jobb ved vasking av utemøblene. 

Kvalitetsforskjeller i rammeverket

Videre er det også lurt å tenke over hva slags materiale rammen til rottingmøblene er laget av. Disse kommer som regel i tre forskjellige utgaver: stål, tre eller aluminium. Vi anbefaler å alltid kjøpe rottingmøbler med rammer av aluminium, ettersom dette er mest motstandsdyktig mot rust og værbestandig. Både stål og tre krever mye pleie og vedlikehold, og det kan være vanskelig å komme til på ramma i rottingmøbler ettersom rottingen er flettet rundt. Derfor er det lurt å kjøpe rottingmøbler med aluminium som er vedlikeholdsfritt. Ettersom aluminium har en lav egenvekt blir utemøblene også da enklere å flytte rundt på enn de ville vært med ei ramme av tre eller stål. 

Kvalitetsforskjeller og pris

En ting som er greit å være obs på er sorte rottingmøbler. Disse er som regel mye billigere enn tilsvarende møbler i andre farger. Grunnen til dette er at disse møblene gjerne har en del resirkulert materiale i rottingen. Rotting av resirkulert materiale er av betydelig dårligere kvalitet enn rotting av rene plastblandinger. Derfor er det viktig å være klar over dette. Videre er det også ganske vanlig at billig rotting inneholder mye luft.

Dersom du har funnet utemøbler av rotting som er for billige til å være sant, så er det sannsynligvis nettopp det. Balansen mellom at leverandør og butikk skal tjene penger samtidig som kunden skal ha et godt produkt er vanskelig. Derfor er det rett og slett sånn at du får det du betaler for. Dersom du kjøper billige rottingmøbler er det sannsynligvis en del luft og resirkulerte materialer i rottingen, og møblementet er antakeligvis ikke blitt godt UV-behandlet. Selvfølgelig finnes der alltid unntak, og du kan være heldig. Men vi anbefaler deg virkelig å investere litt ekstra i utemøblene dine, og kjøpe noe som virkelig er av god kvalitet.

Mye av det som determinerer prisen på møbler av rotting er om de er godt UV-behandlet, hvor mye luft rottingen inneholder, hvor mye vekt av materialet der er på møbelet, og hvor tynn tråden er. Desto tynnere tråden er, desto lenger tid tar det å flette møblene. Rotting er nemlig håndlagede møbler, og det tar lang tid å produsere dem. Kjøp derfor utemøbler hos en hagemøbelspesialist som vet hva de driver med. Du er selvfølgelig alltid velkommen innom en av våre butikker for en hyggelig handel, eller du kan ta kontakt med kundeservice. Vi står klare for å hjelpe deg!

 

De ulike typene rotting

Det er i hovedsak tre ulike typer rotting: hel, halvrund og flat. Tykkelsen på rottingen spiller ofte inn på prisen. Desto mer materiale som blir benyttet, desto høyere pris. I tillegg er det meste av rotting håndflettet, og dermed spiller tiden det tar å flette et produkt også inn på prisen. I all hovedsak er det dette som skiller de ulike typene rotting fra hverandre, og utseendet såklart. Kvaliteten på rottingen skal altså være den samme uavhengig av om du velger flat, halvrund eller hel rotting. Dersom du vet at du er hos en forhandler som selger rotting av god kvalitet, kan du altså velge type etter smak og behag uten å bekymre deg for at kvaliteten vil variere av den grunn. Faktorer som påvirker kvaliteten kan du lese om i avsnittet over.

Hel

Rotting som er helt rund er den typen rotting som kalles “Helflett”. Dette er gjerne den dyreste typen rotting du finner ettersom produkter av helflett bruker større mengder rotting enn halvrund og flat rotting. Tykkelsen på helflettet rotting varierer, og prisen gjenspeiler dette. Desto tykkere den er, desto dyrere. Dersom du finner helflettede rottingmøbler til svært lave priser, kan det være lurt å forsikre seg om at møblene er UV-behandlet, at rottingen er farget helt gjennom, og at flettingen er stram og følger linjene. Da forsikrer du deg om at kvaliteten er god, og at møblene ikke ryker etter første sesong.

Bilde av helrund rotting

Halvrund

Rotting som er halvrund har en flat side og en rund side. Den runde siden er den som er synlig utover. Denne typen rotting er gjerne rimeligere enn “helflettet” rotting ettersom mengden av brukt materiale er mindre. Likevel skal kvaliteten i prinsippet være den samme dersom materialet er det samme. Halvrund rotting er vel så fint som helflettet, og her er det nok opp til enhver å velge hva som foretrekkes.

Bilde av halvrund rotting

Flat

Flat rotting er som regel den rimeligste formen for rotting du finner. Flatflettede rottingmøbler flettes fort, og krever en mindre mengde materiale enn halvrund og helflettet rotting gjør. Dette gjenspeiles av prisen. Flatflettet rotting er gjerne også den typen rotting som skiller seg mest fra de to andre typene i utseende, og flat rotting har en mer særegen look.

Bilde av flat rotting

Greit å vite om hagemøbler i rotting:
 • Laget av plast, finnes ulike kvaliteter. Vi anbefaler Polypropylen (PP).
 • Bør være UV-behandlet.
 • Fordel å kjøpe rotting som er farget tvers gjennom.
 • Bør ha stram fletting som følger linjene på rammeverket.
 • Rammene bør være laget av aluminium.
 • Finnes ulike typer rotting: hel, halvrund og flat.
 • Mange forskjellige prisklasser og kvaliteter.
 • Sjekk godt opp i hva slags kvalitet møblene er før kjøp!

SE ALLE VÅRE ROTTINGPRODUKTER HER.

 

 

Aluminium 

Aluminium er et foretrukket materiale i hagemøbler av flere grunner. Først og fremst er det vedlikeholdsfritt, og det tåler både sol og regn godt. I tillegg er det også svært lett og har en lav egenvekt. Dermed er det enkelt å flytte rundt på møblementet, og du kan enkelt omrokkere på store hagegrupper. 

Denne “lettheten” bærer også med seg noen ulemper. I forhold til andre metaller, som stål for eksempel, tåler ikke aluminium så mye trykk og press. Dersom du bøyer det for mye vil det knekke, i motsetning til stål som er bøybart og vil tåle en trøkk. 

En fordel med aluminium er at det ikke blir så varmt i sola, i motsetning til stål som leder varme. Dermed kan hagemøbler i aluminium stå ute i sola uten å bli stekende varme å komme borti. Materialet og vekten av materialet hagemøblene er laget av spiller nemlig en stor rolle for hvor oppvarmet møbler blir av sol. En tenker gjerne at det er fargen på møblene og hvor mørke de er som avgjør hvor varme de blir, men dette er altså ikke den avgjørende faktoren. Vekten spiller en desto større rolle. Dette kan være greit å vite når du skal velge hagemøbler. 

Forskjellige varianter

Det kan være greit å vite at aluminiumsmøbler kan være laget på forskjellige måter. Standard aluminiumsmøbler er som regel hule, men det finnes også to andre former for utemøbler av dette materialet. Den ene varianten er en støpt variant, hvor flytende aluminium helles i en støpt form. Dette gir muligheten for kompliserte former og design som ellers ikke ville vært mulig å lage. Disse møblene er gjerne tyngre enn hule aluminiumsmøbler ettersom møblementet består av mer materiale. Den andre varianten er smidd aluminium, hvor materialet er bøyd om og om igjen inntil det har fått den formen som er ønsket. Denne varianten ligner smijernsmøbler, og kan være et godt alternativ dersom du ønsker et slikt utseende men vil ha rustfrie, vedlikeholdsfrie og værbestandige utemøbler.

Vedlikehold og oppbevaring

Ellers er aluminium vedlikeholdsfritt og krever lite pleie. Møbler av aluminium er av god kvalitet. Hagemøbler av dette materialet finnes det mye av, og prismessig er de hverken dyre eller billige. I tillegg ser de fantastisk bra ut og har en utrolig bra holdbarhet. Likevel er det lurt å være obs på at det kan oppstå korrosjon på aluminiumsmøbler. Alt lever på lånt tid, og aluminium er intet unntak. Men, dersom du behandler aluminiumsmøbler riktig vil disse kunne leve lenge. Og sammenlignet med andre metaller er aluminium veldig motstandsdyktig mot korrosjon. Likevel er det to former for korrosjon som kan oppstå dersom en er uheldig:

 • Galvanisk korrosjon
 • Gropkorrosjon

Galvanisk korrosjon er noe som oppstår når aluminium kommer i kontakt med edlere metaller, som for eksempel jern. Ettersom det er noe jern i lufta, kan dette legge seg på møblene og reagere etter en stund. Gropkorrosjon kan oppstå dersom aluminiumsmøblementet befinner seg i veldig fuktige miljøer, og spesielt der hvor det er salter tilstede. Denne formen for korrosjon er den mest vanlige korrosjonsformen på aluminium. Det du kan gjøre for å forhindre dette er å sørge for å vaske møblene godt slik at ikke salter, skitt og smuss blir liggende lenge.

Ellers er det også fordelaktig å oppbevare aluminiumsmøbler riktig gjennom vinteren slik at møblementet ikke får frostspreng. Sørg for at møblene er tørre når du setter dem til lagring, og at det ikke er vann inni de hule rammene. Dersom det er fuktig inni møbelrammene og møblene blir stående under frysepunkt, vil vannet kunne fryse og gjøre at møblementet utvider seg og i verste fall sprekker. På denne måten kan en aluminiumsramme som var firkantet bli rund over vinteren. Derfor anbefaler vi deg å lagre møblene tørt og aller helst over frysepunkt for å unngå dette.

Greit å vite om hagemøbler i aluminium:
 • Lav egenvekt.
 • Vedlikeholdsfritt.
 • Tåler ikke mye trykk og press.
 • Blir ikke så varmt i sola.
 • Produseres i forskjellige varianter: hule, helstøpte og smidd.
 • Krever litt pleie for å unngå korrosjon.
 • Mer motstandsdyktig mot korrosjon enn andre metaller.
 • Lagre møblene riktig for å unngå frostspreng!
 • Rimelig pris, hverken dyrt eller billig.

SE ALLE VÅRE ALUMINIUMSPRODUKTER HER.

 

 

Pulverlakkering og Tigerlakk

Pulverlakkering er en etterbehandlingsprosess som mange utemøbler får for at holdbarheten og kvaliteten på møblementet skal være desto bedre. Pulverbelegget er basert på polymerharpikssystemer som blandes med pigmenter, herdemidler, strømningsmodifikatorer, utjevningsmidler og andre tilsetningsstoffer. Ingrediensene smelteblandes, avkjøles, og påføres hagemøblene gjennom en elektrostatisk sprayavsetning (ESD). Pulverpartiklene tiltrekkes møblementet, og det settes deretter inn i en herdeovn hvor belegget får en kjemisk reaksjon i møte med varmen. Her utvikles det lange molekylkjeder som gjør at utemøblene blir svært motstandsdyktige mot nedbrytning. Dette er den vanligste metoden for påføring av pulverlakk, men det kan også påføres gjennom at forvarmede deler av aluminium dyppes i en beholder med flytende pulver slik at belegget smelter og strømmer ut på delen. 

Det som kalles “tigerlakk” er en eksklusiv og dyr form for pulverlakkering, og møbler som har fått denne behandlingen vil gjerne ha en betydelig høyere pris enn møbler som er blitt pulverlakkert med vanlig pulverlakk. 

Pulverlakkeringen gjør at møblementet generelt tåler mer og har lenger holdbarhet. Møblene blir resistente mot sol og regn over lenger tid av denne behandlingen. Det kan være lurt å forsikre seg om hva slags behandling det er møblene har fått før du investerer i ei hagegruppe. I tillegg kan det også være lurt å sjekke at møblementet er UV-behandlet slik at det tåler å bli utsatt for sol over lengre tid.

 

 

Stål 

Dersom du skal handle hagemøbler av stål, er det en fordel å vite hva som er hovedforskjellene mellom ulike typer stål. Det er nemlig slik at det finnes svært mange forskjellige legeringer av stål, og stål blandes med andre legeringselementer for at materialet skal bli tilpasset etter bruk. Dermed finnes det en drøss av ulike legeringer av stål, og derfor er det også lurt å undersøke hva slags stål utemøbler er laget av før du gjør et stort kjøp.

I denne delen av hagemøbelguiden vil vi gjøre deg oppmerksom på forskjellene mellom de to hovedtypene av rustfritt stål. Vi kommer også til å gi deg grunnleggende informasjon om cortenstål, lakkert stål og galvanisert stål. Det er som regel disse legeringene hagemøbler av stål er laget av.

 

Rustfritt stål

Rustfritt eller syrefast?

Dersom du skal kjøpe utemøbler i «rustfritt stål» er det lurt å vite hva slags type stål møblementet er laget av. Det er nemlig slik at det finnes en drøss av ulike legeringer av stål, og stålet legeres ut fra hvilke egenskaper det er ønskelig at det skal ha. De mest brukte ståltypene i hagemøbler er typene 304 og 316. 316 er den typen som gjerne kalles syrefast stål, mens 304 kalles rustfritt stål. Disse to er det noen forskjeller mellom som det er greit å være kjent med.

304 VS. 316

Øyensynlig er ikke forskjellene mellom 304 og 316 særlig store, og dersom du ser på hagemøbler av disse to forskjellige materialene kan det være vanskelig å legge merke til at de er ulike. Likevel er det veldig lurt å være klar over hvilken ståltype møblementet er laget av. Nøkkelforskjellen mellom de to er tilsetningen av legeringselementet «Molybden». 304 består som regel av krom og nikkel, mens 316 består av krom, nikkel og molybden. Molybden forbedrer stålets herdbarhet, og i kombinasjon med nikkel bidrar det til å forbedre metallets mekaniske egenskaper.

Begge ståltypene er robuste og solide, og de tåler å få seg en trøkk. Begge har en såkalt rustfri egenskap ettersom det er legert med krom. Som et resultat av denne legeringen får stålet en usynlig hinne som øker materialets motstandsdyktighet mot korrosjon (rust). Begge er altså «rustfrie» ved at de motstår korrosjon. Likevel vil 304 som regel reagere med rust etterhvert. 316 har derimot større motstandskraft på grunn av tilsetningen av molybden samt en reduksjon av karbon i legeringen. Ettersom molybden forbedrer stålets herdbarhet og forbedrer metallets mekaniske egenskaper, vil denne formen for stål tåle å bli utsatt for mye vær uten å reagere med rust. Legeringen er faktisk såpass motstandsdyktig mot vær og vind at den også tåler salt. Dermed er møbler av syrefast stål noen av de få hagemøblene som tåler å stå langs sjøen.

Gode materialer

304 er et godt materiale som er motstandsdyktig mot korrosjon for liten en stund, og det er svært mye som blir solgt i denne typen stål. Fordelen ved 304 fremfor 316 er at det er betraktelig mye billigere. Men dersom du planlegger å kjøpe møbler som skal stå utendørs og bli utsatt for en del vær, er det ingen tvil om at du burde investere noen ekstra kroner i møbler som er laget av 316 legering. Møbler av syrefast stål, 316, er møbler av så og si det beste materialet du kan få tak i hagemøbler i. Disse tåler enormt mye vær, de tåler å få seg en trøkk, og de er stødige og robuste.

Det samme prinsippet gjelder også for såkalte rustfrie skruer. Her er det også to forskjellige legeringer hvorav den ene er syrefast, mens den andre ruster etter en stund. A4 er syrefast, mens A2 kun er rustfri. Dermed er det A4 skruer en burde gå for, for å forsikre seg om at møblene holder stand. Dette kan være nyttig å vite dersom du etterhvert skulle ha behov for å bytte ut skruer eller enkelte monteringsdeler av møblementet ditt.

Pris

Det faktum at syrefast stål er noe av det beste du finner av materialer for hagemøbler, gjenspeiles i prisen. Hagemøbler av syrefast stål er nemlig ganske dyre. Men, du får det du betaler for, og hagemøbler i syrefast stål vil som regel ha svært lang levetid. Likevel kalles ofte syrefast stål for rustfritt stål, så her bør du være nøye på å finne ut hva slags materiale hagemøblene er laget i slik at du ikke ender opp med møbler i 304 som skal stå utendørs all slags vær. Her er det lurt å forsikre seg om at møblementet er av 316 legering, slik at du ikke betaler store summer for rustfrie møbler som etterhvert ruster.

Korrosjon

Det kan også være greit å vite at det alltids kan samle seg et lag av rust på overflaten av stålmøbler. Det er nemlig små jernatomer i lufta, og dermed er det slik at disse fester seg på stål som står i friluft og begynner å ruste. Men dersom dette skjer på rustfrie møbler av legering 316 vil du enkelt kunne pusse dette bort, og rusten skal ikke trekke inn i materialet. Dette er helt normalt, og enkelt å få bort. Med 304 legering vil det derimot være verre, og møblene vil få en brun overflate som ikke går bort.

Bilde av rustfritt stål

Montering av møbler i rustfritt stål

Når det kommer til monteringen av møbler i rustfritt stål eller bruk av rustfrie skruer, er det noen ting som er greit å være klar over. Det er nemlig det at rustfritt stål har en veldig friksjon som gjør at en må være svært forsiktig under monteringen. Derfor bør du være nøye med å treffe gjengene, og ikke bruke for mye kraft. Bruk av drill og elektriske verktøy er ikke å anbefale her. Her er det presisjon og forsiktighet som gjelder slik at ikke deler av et dyrt møblement blir ødelagt. Dersom du skulle få problemer med å treffe gjengene kan du påføre litt olje eller bruke andre materialer for å få ned friksjonen. Eventuelt kontakt forhandleren før du begynner å «fikse» på møblene selv dersom du oppdager mangler og feil. Huskeregel nummer 1: vær alltid forsiktig når du monterer hagemøbler av rustfritt stål.

Her har du fått mye praktisk informasjon om rustfritt stål, og kanskje du tenker at dette er møbler som ikke er verdt bryet? Men her er det viktig for oss å understreke at møbler i rustfritt stål er utrolig flotte og fine møbler med et lett og enkelt uttrykk. Samtidig er de robuste, stabile og utrolig holdbare. Det er alltids lurt å undersøke før du investerer i hagemøbler, og dersom du finner fine møbler i rustfritt stål som er av rett legering tror vi at det vil være et godt kjøp med fine møbler som varer lenge.

Greit å vite om hagemøbler i rustfritt stål:
 • Det finnes to ulike typer rustfritt stål: rustfritt stål (legering 304) og syrefast stål (legering 316).
 • Type 304 er svært motstandsdyktig mot korrosjon, men vil etter en stund reagere med rust. Tåler å stå i nærheten av vann, men ikke saltvann.
 • Type 316 er desto mer motstandsdyktig mot korrosjon, og tåler til og med å stå langs sjøen.
 • Rustfritt stål av type 304 er billigere enn syrefast stål type 316.
 • Robuste og solide
 • Lang varighet
 • Enkelt og lett uttrykk
 • Moderne og stilrent
 • Høy friksjon, vær svært forsiktig når du monterer møbler av rustfritt stål. IKKE bruk elektriske verktøy. Presisjon og forsiktighet er nøkkelord her.
 • To typer rustfrie skruer: A2 og A4. A4 er syrefast, mens A2 er kun rustfri. Sørg derfor for at skruene til møblementet er A4 slik at de ikke ruster etter en stund.
 • Dyrt.

SE SPISEGRUPPA DUKE I RUSTFRITT STÅL HER.

 

Cortenstål

Cortenstål er en spesiell type stål som på en måte er «ferdig rustet». Den ruster, men rusten trenger aldri gjennom materialet. Det er kun overflaterust, og materialet vil derfor ikke bli ødelagt. Bruk av denne formen for stål er svært utbredt som varmeelementer og i ovner. Stålet er nemlig temperaturbestandig. Støpejern er også svært utbredt til samme bruk, men fordelen med cortenstål er at det kan leveres i tynne plater, og det kan sveises og omformeres.

Industristilen har vært veldig trendy i det siste, og cortenstål sklir rett inn i denne. Prismessig er dette et svært eksklusivt og dyrt materiale, men her får du også det du betaler for. Ting som er laget av cortenstål kan gjerne holde i alle fall i 20 år, og det holder seg også godt i nærheten av saltvann.

Bilde av Quocogrill i cortenstål

Greit å vite om cortenstål:
 • Ser «ferdig rustet» ut.
 • Ruster kun på overflaten, aldri gjennom materialet.
 • Tåler høy varme.
 • Dyrt.
 • Veldig moteriktig, sklir rett inn i industristilen.
 • Tåler å stå langs sjøen.

SE VÅR KULLGRILL I CORTENSTÅL FRA QUOCO HER.

 

Galvanisert stål

Stål som er galvanisert er stål som er blitt belagt med en hinne av et annet metall. Galvanisering av stål er altså en prosess hvor stål får et lag av et annet metall på overflaten (som regel sink) som skal beskytte stålet mot korrosjon (rust). Det er i praksis to forskjellige måter denne galvansieringsprosessen kan foregå på, og disse to metodene kalles elektrogalvanisering og varmgalvanisering.

Elektrogalvanisering

Ved elektrogalvanisering er det slik at metallgjenstanden som skal belegges av et annet metall senkes ned i en saltløsning av dette metallet. Deretter blir metallgjenstanden koblet til en strømkilde som har motsatt ladning av det metallionet i saltløsningen har. Metallionet blir dermed dratt i saltløsningen til metallgjenstanden på grunn av ladningen sin, og danner dermed et tynt og jevnt lag på overflaten av metallgjenstanden. Dermed et dette laget av metall bundet til stålet, og dette virker beskyttende mot rust. Som regel er det sink som blir brukt til å trekkes utenpå stålet, og dermed kalles denne metoden også gjerne for el-sink.

Varmgalvanisering

Varmgalvanisering brukes gjerne for å galvanisere stål som har høyt innhold av krom og tåler mye varme. I en slik prosess vil stålet bli forbehandlet, så dyppet i flytende sink, og deretter satt til avkjøling. Ved maling eller elektrogalvanisering av stål bli belegget bare liggende utenpå metallet, men ved varmgalvanisering vil sink og jernet reagere med hverandre og danne en jernlegering/sinklegering. Dette resulterer i en mer motstandsdyktig overflate på møblementet.

Bilde av galvanisert stål Bilde av galvanisert stål

Galvanisert stål og korrosjon

Dersom du vurderer å kjøpe hagemøbler i galvanisert stål, er det lurt å finne ut det du kan om hvordan de er behandlet. Det er nemlig sånn at kvaliteten og motstandsdyktigheten kommer veldig an på hvor god behandling stålet har fått. Varmgalvanisering er den beste metoden for møbler som skal stå utendørs. Det som er positivt med galvanisert stål er at galvaniseringslaget er relativt «mykt», og dersom du får ei ripe i lakken vil sinken i galvaniseringen legge seg enda tettere for å beskytte den skadde overflaten. Dersom det oppstår ei stor ripe og det er åpent inn til stålet, er det derimot større fare for at det vil begynne å ruste.

Det er vanskelig å si hvorvidt vi anbefaler møbler i galvanisert stål til utebruk eller ikke, for dette avhenger fullstendig av kvaliteten på produktet og hvordan det er blitt behandlet. Hagemøbler er som regel hule i rammen, og innsiden av rammeverket er oftest ikke behandlet ettersom galvanisering er overflatebehandling. Dermed vil hagemøbler av galvanisert stål som regel begynne å ruste innenfra så fort det kommer vann inn i rammene. Dersom dreneringen ikke er god vil korrosjonen skje desto fortere. Hvis du skal ha møbler til hagestuer eller lignende kan det derimot være at galvaniserte møbler fungerer fint. Lyktestolper, benker og diverse som du ser i parker og byer er gjerne laget av galvanisert stål, så det finnes materialer som holder god stand. Men husk, dette vil variere fra produkt til produkt, og det er viktig at møblene er godt og riktig behandlet for at de skal vare lenge. Så lenge møblene er hule inni og er som «rør», er det stor sannsynlighet for at vann vil trenge inn i rammene og gjøre at møblene ruster opp innenfra. Dette er fordi galvanisering kun er overflatebehandling, og dermed er som regel ikke innsiden av rammene behandlet.

Greit å vite om hagemøbler i galvanisert stål:
 • Galvanisert stål = stål som er belagt med en hinne av et annet metall.
 • To galvaniseringsmetoder: elektrogalvanisering og varmgalvanisering.
 • Lite motstandsdyktig mot rust.
 • Kan oppstå korrosjon fra innsiden av møblementet eller i møbelet dersom det får ei ripe i galvaniseringen.

SE PRODUKTER I GALVANISERT STÅL FRA LEVERANDØREN VÅR BIOHORT HER.

 

 

Tre

Tre er et organisk og “levende” materiale som er mye mer sensitivt til vær enn hva for eksempel aluminium er. Trematerialer absorberer vann og reagerer på sol. Dermed er det lurt å gi møbler av tre godt stell og riktig vedlikehold. Derfor kan det være lurt å vite litt om de forskjellige tresortene, og hva som er spesielt for hver av disse slik at du kan behandle dem riktig og kjøpe noe som passer ditt behov. I denne delen av hagemøbelguiden ønsker vi å hjelpe deg med nettopp det.

Det som hovedsakelig skiller de forskjellige typene tre fra hverandre er mengden olje som ligger naturlig i treet. Teak inneholder for eksempel mer naturlig olje enn eik gjør, og har dermed en naturlig bedre holdbarhet. 

Bilde av tremøbler Bilde av Teak tremøbler

Vedlikehold og oppbevaring

Ettersom tre endrer seg på grunn av sol og vann, er det slik at du kan regulere utseendet på tremøblementet ditt gjennom behandlingen du gir det. Tremøbler kan behandles enten med olje eller med impregnering. Vi anbefaler å bruke impregnering ettersom du gjennom dette utelukker den negative effekten vann har på treverket. Dermed gjenstår kun den negative blekningseffekten sola har på møblementet. Vann har nemlig en styggere effekt på tre enn sol har, og dermed er det ingen dum ide å utelukke denne. Spesielt lurt er dette her i Norge hvor vi ofte har mange regnfulle dager gjennom sommeren. Men, dette er smak og behag, og her står du ganske fritt til å velge hvilken look du vil at dine tremøbler skal ha.

I tillegg er det også greit å være klar over at tremøbler burde oppbevares tørt og ikke under frysepunkt. Hvis ikke risikerer du at møblene får frostspreng og blir ødelagte. Tre trekker nemlig til seg vann, og dersom møblene blir lagret under frysepunkt gjennom vinteren vil vannet i møblementet kunne fryse og dermed lage sprekker i treverket. Derfor er det også veldig anbefalt at møblene er tørre når de settes til lagring, og at de ikke står for kaldt. 

Videre er det også lurt å vite at behandlet tre også vil få slitasje over tid. Møbler som er blitt malt eller oljet vil nok trenge jevnlig pleie og nye strøk. Det er normalt at malingen etter en tid vil begynne å sprekke opp og flasse av. Det kan være greit å vite dersom du har tremøbler som du ønsker å male.

I denne delen av guiden vil vi gi deg kunnskap om de tre hardwood-typene: teak, bambus og akasie, samt en softwood-typen: furu.

 

Teak 

Teak er et løvtre som stammer fra monsunskogen i Sørøst-Asia. Trærne kan bli hele 50 meter i høyden og 2-3 meter i diameter. Denne tretypen har svært mange gode egenskaper, og er derfor et av de eksklusive og dyre alternativene når det kommer til utemøbler av tre. Holdbarheten og stabiliteten til treverket er utrolig god, og det er et hardt tre som ikke beveger seg mye. I tillegg inneholder teak mye olje, hvilket gjør treet motstandsdyktig mot vær og vind. Denne tretypen tåler faktisk å stå langs sjøen, og blir ofte brukt i forbindelse med båter.

Møbler av teak er gjerne møbler av høy standard som har en lang levetid og god kvalitet. Skal du ha tremøbler og ønsker noe som kan vare i årevis? Da anbefaler vi deg å investere noen ekstra kroner i å kjøpe møbler av teak. Bare husk å behandle dem riktig og ofte! 

Bilde av teak tremøbler

FSC-merket.

Mange har vært skeptiske til kjøp av teakmøbler gjennom de siste årene ettersom mange regnskoger har fått lide for produksjonen av disse. Derfor er det svært viktig for oss å understreke at alle teakmøblene vi selger er plantasjegrodd og FSC-merkede. Dette er en merkeordning som stiller krav om at skogsdriften ikke fører til avskogning, at hogsten foregår kontrollert, og at den tar hensyn til lokalbefolkningen. Produksjonen av teakmøblene våre er altså miljøvennlig, og hos oss kan du kjøpe tremøbler av god kvalitet med god samvittighet! Det er viktig at du undersøker om tremøbler er FSC-merkede før du kjøper dem.

Greit å vite om hagemøbler i Teak:
 • Hardwood.
 • Svært holdbart.
 • Tåler mye vær.
 • Dyrt og eksklusivt.
 • Trenger vedlikehold i form av impregnering eller olje.
 • Lang levetid og god kvalitet.
 • Må oppbevares tørt og helst over frysepunkt gjennom vinteren for å unngå frostspreng.
 • Se etter FSC-merket slik at du ikke kjøper møbler som har forringet andres liv og velvære.

 

Bambus 

Møbler av bambus er en nyhet i hagemøbelverdenen som det stadig blir mer av. Dette er et miljøvennlig materiale som gror fort og krever lite ressurser. Den kan faktisk bli opptil 15 meter på bare seks måneder! Og den største bambusarten kan vokse rundt en meter på ett døgn og bli opptil hele 40 meter i høyden! Dette er altså et materiale som gror fort og er miljøvennlig. Derfor er hagemøbler av bambus også gjerne billigere enn møbler av teak. 

I tillegg er tresorten sterk og solid, og den tåler en del slitasje. Bambus krymper og sveller ikke i like stor grad som mye annet treverk gjør. Tresorten har også en hardhet som er betraktelig bedre enn andre tresorter. Dermed er dette et godt tre som egner seg kjempegodt til hagemøbler.

Det kan være greit å vite at det kan samle seg mugg på overflaten av bambusmøbler. Muggen trekker likevel ikke inn i treverket, og den kan enkelt fjernes. Derfor anbefales det å rengjøre møbler av bambus før og etter hver sesong, og gjerne et par ganger i løpet av sesongen. For å få best resultat av rengjøringen er det lurt å gjøre det på en solrik dag, og sørg for å bruke gode produkter som beskytter treverket. Se gjerne våre produkter for vedlikehold her. Det er også lurt å sørge for at bambusmøblement står på en tørr overflate slik at benene ikke absorberer vann.

Bilde av Bambus tremøbler

Greit å vite om hagemøbler av Bambus:
 • Miljøvennlig
 • Rimelig.
 • Sterk og solid.
 • Hardwood.
 • Kan samle seg mugg på overflaten, helt normalt og enkelt å få bort.
 • Må rengjøres før og etter sesong, og gjerne et par ganger underveis.
 • Burde stå på tørr overflate.
 • Må lagres tørt og helst over frysepunkt gjennom vinteren for å unngå frostspreng.

 

Akasie 

Akasie er en planteslekt i erteblomstfamilien som har sine røtter i Afrika og Australia. Denne familien av planter inneholder mange forskjellige arter, og dermed kan akasietrær være av veldig forskjellig kvalitet. Likevel er det kun en liten brøkdel av alle artene som egner seg til hagemøbelbruk. De fleste av de egnede artene kommer fra slettene i Australia og de varme skogene fra øyene i Oceania. 

Akasietrær skiller seg ikke så veldig fra andre trær når det kommer til egenskaper. Veden er likevel noe mer stabil og resistent mot sprekker enn andre tretyper som brukes til hagemøbler. I tillegg inneholder treet også mye olje som gjør at det naturlig tåler mye vær og vind. Akasietre er en sterk og robust tretype som tåler mye. Men husk, alle tretyper krever vedlikehold, og møbler av akasie er intet unntak.

Videre er det viktig å være klar over at kvaliteten på hagemøbler i akasietre kan variere ut fra hvor godt håndarbeid som er blitt gjort. Akasietrær er nemlig gjerne tynne, og for å lage store tremøbler må derfor ofte treplater bli «limt» sammen. Dersom arbeidet som er gjort her ikke er godt, vil dette ha konsekvenser for hagemøblenes kvalitet. Da vil tremøblene fortere kunne sprekke opp. Derfor er det lurt å forsikre seg om at det er blitt gjort en ordentlig jobb ved produksjonen av møblene. Den beste indikatoren på hvor godt arbeid som er blitt gjort er ofte prisen på utemøblene.

Greit å vite om hagemøbler av akasie:
 • Hardwood.
 • Akasie har mange forskjellige arter, derav også forskjellige kvaliteter.
 • Robust og sterk ved.
 • Inneholder mye olje.
 • Tåler mye.
 • Trenger pleie i form av impregnering eller olje.
 • Kvaliteten varierer ut fra hvor bra håndarbeid som er blitt gjort.
 • Må lagres tørt og helst over frysepunkt gjennom vinteren for å unngå frostspreng.

 

Furu 

Furu er et såkalt “Softwood”, hvilket vil si at det er et relativt mykt treverk som er ekstra utsatt for å få hakk og riper. Når sesongene kommer og går og været endrer seg, vil treverket i møbler av furu kunne komme til å krympe og trekke seg litt sammen. Dersom møblene for eksempel er malt vil dette kunne synes godt. Likevel er møbler av furu svært fine, og de har enten en fargetone av hvit farge eller lys gul farge. Vekta på furu er ganske lav, og dermed får du lyse, elegante møbler som er enkle å flytte på. Til gjengjeld for ulempene med møbler av furu, er prisen betraktelig mye lavere enn møbler av “hardwood” materialer. 

Dersom du skal kjøpe utendørsmøbler av furu, er det viktig at du behandler møblementet både med soppdrepende middel og et beskyttende middel mot insekter. Dersom møblene ikke blir behandlet med dette kan det påvirke møblenes levetid og føre til at treverket ikke blir holdbart nok til langvarig bruk. Det skyldes at de yngste delene av et furutre er utsatt for sopp og råte. Duramen av treet har en naturlig holdbarhet, men som regel pleier ikke denne delen av treet å utgjøre 100% av ett stykke furutømmer. Derfor er det lurt å behandle hele møblementet hvis det skal overleve lenge utendørs. 

Videre anbefaler vi også å behandle treverket enten med olje eller impregnering for å motvirke de negative effektene sol og vann har på tremøbler.

Greit å vite om hagemøbler av furu:
 • Softwood.
 • Utsatt for hakk og riper.
 • Kan krympe og trekke seg litt sammen.
 • Lys fargetone.
 • Elegante.
 • Lav egenvekt.
 • Rimelig pris.
 • Må behandles med soppdrepende middel og beskyttende middel mot insekter.
 • Bør pleies med olje eller impregnering.
 • Må lagres tørt og helst over frysepunkt gjennom vinteren for å unngå frostspreng.

SE ALLE VÅRE PRODUKTER I TRE HER.

 

 

Kunsttre  

Møbler i kunsttre kalles også gjerne for “Polywood”, og de er som regel laget av plastmaterialet “High-density polyethylene” (HDPE). Denne plasten smeltes og helles i en form som gir møblene den samme strukturen som tre har. Ettersom HDPE er et resirkulerbart materiale, er dette svært miljøvennlige møbler. Materialet er godt renset før det smeltes og omgjøres til møbler.

Selv om møbler i kunsttre er laget av plast, er det stabile, robuste og tunge møbler. Møbler i kunsttre kan gjerne være tyngre enn noen vanlige tremøbler. 

Videre er møbler i kunsttre vedlikeholdsfrie, og krever hverken impregnering, oljing eller maling. Vi anbefaler aldri å lagre hagemøbler av kunsttre utendørs, og dersom du gjør dette setter du garantien på spill hos de aller fleste forhandlere. Vår garanti på hagemøbler faller bort ved frostskader, tørkeskader eller andre skader som oppstår på grunn av uforsvarlig vinterlagring. Men dersom du ikke har andre alternativer og dette er en risiko du må ta, så anbefaler vi deg å lese innlegget vårt om «Hagemøbeltrekk» og hvordan du kan vinterlagre hagemøblene dine under gode hagemøbeltrekk. Da anbefaler vi deg også om å forsikre deg om at alle delene er laget av plast, og at skruene er laget av rustfritt stål type A4.

Ellers er det også verdt å nevne at møbler i kunsttre som regel er enkle å montere, og de ser veldig flotte ut. Dette er et godt alternativ for deg som ønsker møbler som ser ut som tremøbler, men som ikke ønsker å måtte gi dem mye vedlikehold og pleie.

Vanlige problemer ved kunsttre

Som de fleste andre hagemøbler, er det slik at kunsttre kan ta skade av sol og bli falmet. Derfor er det lurt å finne ut om møblene er blitt UV-behandlet før du kjøper møbler i kunsttre. Hvis ikke risikerer du at de blir stygge etter kort tid. I tillegg er det også et kjent problem med Polywoodmøbler at de har et lavt smeltepunkt. Dersom du har et bord i kunsttre og lar et glass eller et askebeger stå på når sola stråler, kan det smelte hull i bordet. Møbelet kan også smelte dersom du har det i en vinterhage, et drivhus, eller andre plasser hvor det blir høyere temperatur enn normalen. 

Ellers er det også et vanlig problem at fett og fingermerker setter seg lett fast og er vanskelig å få av. Dette skyldes at polywood har mange små, åpne porer som smuss og søl lett fester seg i. Med riktige renseprodukter kan du få dette bort, men det forsvinner ikke med bare en fuktig klut.

På samme måte som tilsatt luft ofte kan være et problem i billig rotting, er det også et problem i billig kunsttre. I likhet med kunstrotting er også sorte møbler i kunsttre ofte av dårlig kvalitet og inneholder mye luft. Det kan være greit å vite.

Møbler i kunsttre må ikke trekkes langs bakken, ettersom de risikerer å få stygge merker og riper av dette. Det gjelder forsåvidt for de aller fleste hagemøbler, men kanskje spesielt for møbler i kunsttre.

Bilde av Kunsttre

Greit å vite om hagemøbler i kunsttre:
 • Laget av plastmaterialet HDPE.
 • Miljøvennlige møbler.
 • Stabile, robuste og tunge.
 • Viktig at de er UV-behandlet.
 • Må ikke trekkes langs bakken.
 • Vedlikeholdsfrie.
 • Lavt smeltepunkt.
 • Forsikre deg om at alle delene er laget av kunsttre, og at skruer er syrefaste.
 • Enkle å montere.

SE ALLE VÅRE PRODUKTER I KUNSTTRE HER.

 

 

Putestoff 

Når du skal kjøpe hagemøbler er det fordelaktig å tenke over hva slags putestoff putene skal være i. Også her finner du en drøss av alternativer, og det kan være vanskelig å vite hva som er forskjellene og hvilke puter som egner seg best til ditt bruk. Bare noen tiår tilbake var utvalget snevert, men utviklingen har den siste tiden vært veldig stor, og nå finnes en drøss av alternativer. Det har gått fra materialer som ikke tåler sol og/eller vann, til at det har blitt utviklet og stadig utvikles flere materialer som tåler å stå ute i all slags vær, og tørker fort. Dette er såkalte allværsputer, og disse har blitt utrolig populære.

Men hvorfor er allværsputer blitt så mye mer populære enn de andre alternativene? Dette skyldes nok livsstilen vår. Den dag i dag har vi gjerne fullpakka kalendere og stadig mindre tid. Derfor ønsker vi gjerne å bruke mindre tid på vedlikehold, og mindre tid på å bære puter inn og ut av hagemøblene. Vi vil gjerne komme til en ferdig rigga sofa når vi først har tid til å sitte ute og nyte finværet. Derfor har allværsputer som tåler hele sesongen blitt veldig populære. Forskjellen på allværsputer og vanlige hagemøbelputer er at de kan stå ute i møblementet hele sesongen uten å bli ødelagt. De tåler all slags vær og tørker fort. Dette gir oss mer tid til å kose oss.

Kvalitetsforskjeller og pris

Noe av det som bestemmer levetiden til puter er hvor godt UV-behandlet putestoffet er. Det er nemlig slik at sola til slutt tar knekken på det aller meste, og til slutt vil de fleste tekstiler falme. Dersom en rangerer putestoffenes holdbarhet i sola kan en plassere dem på en skala fra 1-10, hvor 10 er så bra at det ikke finnes. Våre produkter ligger på rundt 5, som er veldig bra. Alt fra 3 og oppover har relativt god holdbarhet i sola, men dersom det begynner å gå under dette er det fare for at produktene falmer fort.

Videre finnes det mange forskjellige kvaliteter i allværsputer, og ikke minst forskjellige prisklasser. Desto høyere komfort de skal ha og desto mer UV-stråler de skal tåle, desto dyrere blir det. Da må nemlig flere materialer tilsettes i stoffet. Dermed har som regel prisen mye å si for hvor gode kvaliteter putene har, og hvor god komforten er. Putene i ei hagegruppe har som regel mye å si for prisen, og derfor kan det være litt greit å vite hva som egentlig er forskjellen mellom de ulike putetypene. I denne delen av hagemøbelguiden vil vi derfor gi deg grunnleggende kunnskap om allværstekstilene sunbrella, oaktekstil og textilene, samt tekstilene olefin, dralon og polyester.

Bilde av Putestoff

Sunbrella 

Putestoffet sunbrella er et utrolig pent putestoff som er verdenskjent blant allværstekstilene. Dette er et ordentlig og eksklusivt stoff som tåler svært mye. Det holder ekstremt godt i sola, og dermed er sunbrella et stoff som en kan ha i mange farger. Fargene blir ikke blasse og falma etter en sesong i sola. Med sunbrella putestoff trenger du ikke å frykte for dette. Stoffet tåler også regn, og puter med dette stoffet kan derfor stå ute gjennom hele sommersesongen. 

Det finnes også en dyrere variant av stoffet som heter “Sunbrella plus”. Dette er den dyreste versjonen av stoffet, og det er litt finere vevd. Det ser omtrent ut som lin i utseendet. 

Du kan være trygg på at du kjøper kvalitet dersom du kjøper sunbrella. Dette er et veldig eksklusivt stoff av god kvalitet og høy klasse. Stoffet kjennes også veldig mykt og har en utrolig god komfort. Dette er det beste av det beste, og det gjenspeiles også av at det prismessig er ganske dyrt.

Dersom en vask skulle være nødvendig, skal de fleste sunbrellatrekkene kunne vaskes på 30 grader. Kjør dem gjerne på et ullprogram i tilfelle slik at vasken blir mest mulig skånsom. Husk å alltid sjekke vaskeinstruksene på lappen inni putetrekket for å forsikre deg om at det kan vaskes. Vi anbefaler også at du forsøker å fjerne flekker og smuss med vår tekstilrens før du tyr til å vaske putetrekkene. Denne kan du få kjøpt her

Bilde av Sunbrella putestoff  Bilde av sunbrella putestoff

Greit å vite om puter i Sunbrella:
 • Allværsdyktige.
 • Myk komfort.
 • Falmer ikke.
 • Eksklusivt og dyrt.
 • Det beste av det beste.
 • Tørker fort.

SE VÅRE PRODUKTER I SUNBRELLA HER.

 

Oak Tekstil 

Oak tekstil er også et allværsstoff som tåler både regn, sol og fukt, og det tørker veldig fort. Dette allværsstoffet er spesialutviklet av Helge Eikeland som er grunnlegger av Oakland, og det har slått utrolig godt an blant kundene våre. Stoffet er av veldig god kvalitet, og puter med Oak tekstil tåler mye og tørker fort. Det er en blanding av olefin og textilene, og denne blandingen har vist seg å ha svært gode allværsegenskaper. Videre er putene enkle å holde rene, og de har en fin fargegjengivelse. 

Stoffet har en ganske grov struktur, og når det er kjølig kan det kjennes litt stivt. Det oppleves mykt etter å ha stått litt i sola, og dermed kan utstillingsmodeller i butikker kjennes litt stivere enn de i realiteten vil være. Etter stadig mer erfaring har vi greid å gjøre stoffet mykere, og dermed har putene en veldig god komfort. Stoffet er en blanding av passe hardt og passe mykt, og bevarer samtidig de beste allværsegenskapene. Putene er av strålende kvalitet, og dette er et robust materiale som tåler mye av både naturelementer, barn og dyr. Flekker og smuss er også lett å tørke bort fra putene. I tillegg er putene rimelige prismessig, og du får mye for pengene! Dette putestoffet anbefaler vi på det sterkeste.

Dersom du vil rengjøre puter i Oak tekstil, anbefaler vi deg å gjøre dette med en hageslange. Det er ikke nødvendig å gjøre noe mer enn å spyle disse trekkene, og de er enkle å holde rene. Om du mener at dette ikke er nok ønsker vi at du tar kontakt med oss for råd om videre rengjøring. Vi anbefaler deg å være forsiktig med å bruke rensemidler, det er i tilfelle på egen risiko. Ta heller kontakt med oss i butikk eller på kundeservice, så hjelper vi deg!

Bilde av OakTekstil putestoff Bilde av OakTekstil putestoff

Greit å vite om puter i Oak Tekstil:
 • Allværsdyktige.
 • Robust.
 • Slitesterkt.
 • Mykner opp i sola.
 • Tørker fort.
 • God kvalitet.
 • Rimelig, mye for pengene!
 • Tåler mye sol uten å falme noe særlig.

SE VÅRE PRODUKTER I OAKTEKSTIL HER.

 

Olefin 

Olefin er et godt og slitesterkt hagemøbelstoff som tåler mye og er veldig komfortabelt. Det har en myk komfort, og kjennes godt å sitte i. Dette stoffet er helt på grenseland til allværstekstil, og noen reklamerer for at puter med olefin er allværsputer. Likevel er ikke vi enige her, og vi anser det ikke som et allværsstoff. Det tåler mye sol, og det tåler også regn til en viss grad dersom det får god tid til å tørke etterpå. Men dersom de blir stående våte for lenge risikerer du å få jordslag i dem, og derfor anbefaler vi deg å holde olefinputer under et godt hagemøbeltrekk eller å ta dem inn under tak før det skal regne. Den beste måten å ivareta disse putene er å alltid la dem ligge tørt.

I forhold til andre tekstiler som ikke tåler regn og fukt er dette et svært godt tekstil, og det har god levetid. Sola falmer til slutt det meste, men puter i olefin holder seg fine lenge før dette skjer, forutsett at de er UV-behandlet. 

Rent prismessig er olefin i en moderat prisklasse. Det er svært mye billigere enn allværstekstilen sunbrella, og litt rimeligere enn Oaktekstil. Når det kommer til våre møbler er dette den billigste tekstilen vi tar i bruk.

De fleste putetrekk i olefin kan vaskes på 30 grader. Men sjekk alltid lappen med vaskeinstrukser på innsiden av trekket for å forsikre deg om hva putestoffet tåler og ikke. 

Bilde av Olefin putestoff Bilde av olefin putestoff

Greit å vite om puter i Olefin:
 • Godt og slitesterkt stoff.
 • Tåler mye.
 • Noen annonserer som allværsputer, vi anser dem ikke som det.
 • Trenger relativt lang tid på å tørke etter regn.
 • Bør oppbevares tørt under tak eller hagemøbeltrekk.
 • Tåler mye sol uten å falme (dersom det er UV-behandlet).
 • Rimelig pris.
 • Myk og god komfort.

SE VÅRE PRODUKTER I OLEFIN HER.

 

Dralon 

Dralon er en tekstil som også kalles “Akryl”. Dette er en syntetisk, kunstig tekstilfiber som er en videreutvikling av polypropylen ved hjelp av ammoniakk. Som regel utvikles dralon som en etterligning av naturmaterialer som pels eller ullgensere, og stoffet blir derfor også kalt “vegansk ull”. 

Så lenge dralon ikke utsettes for høye temperaturer kan stoffet tåle vask godt, og det vil tørke raskt. Dette putestoffet må ikke vaskes på mer enn 30-40 grader, og må ikke strykes med et strykejern som er varmere enn 110 grader. Stoffet må heller ikke tromles eller dampstrykes. Dersom det blir utsatt for temperaturer som er for høye vil det kunne bli deformert og miste elastisiteten sin. Vær alltid nøye på å sjekke lappen med vaskeinstrukser på innsiden av putetrekket slik at du ikke gir trekket en behandling det ikke tåler.

Videre er det også greit å være klar over at dette ikke er en allværstekstil, og det vil være nødvendig å ta puter trukket i dette stoffet inn under tak eller hagemøbeltrekk dersom det skal regne. 

Greit å vite om puter i Dralon:
 • Syntetisk, kunstig tekstilfiber.
 • Tåler ikke for høye temperaturer.
 • Bør oppbevares tørt under tak eller hagemøbeltrekk.
 • Ikke allværsdyktig.
 • Rimelig pris.
 • Høy UV-toleranse.
 • Falmer lite.

Polyester 

Polyester er i likhet med dralon en syntetisk og kunstig tekstilfiber. Fiberen kan produseres i ulike tykkelser, og stoffets egenskaper vil dermed variere ut fra hvor tykke fibrene er. 

Videre er polyester relativt sterkt, og det tåler slitasje, fuktighet, lys og varme. I forhold til andre syntetiske fibre, er det polyester som tåler varme best. Stoffet kan vaskes på 40-60 grader, og kan strykes med strykejern som er 150 grader varmt. Stoffet blir fort rent, det tørker fort, og det krøller seg ikke så lett etter vask eller under bruk. Likevel kan det fort sette seg lukt i dette stoffet, og denne lukta forverres dersom du bruker skyllemiddel i vask. Det kan være lurt å tenke på hvis du har puter i polyester som du ønsker å vaske. Husk også å sjekke vaskeinstruksene på lappen som henger på innsiden av putetrekkene før du kjører dem i vaskemaskinen. 

Hvorvidt puter i polyester er komfortable å sitte i, kommer helt an på hvordan fibrene i putestoffet er laget. Egenskapene ved polyester kan variere såpass vidt at dette må vurderes fra møbler til møbler. 

Ellers må vi også fremheve at putestoff i polyester som regel er relativt billig, og ei hagegruppe med dette putestoffet vil være betraktelig mye billigere enn ei hagegruppe med sunbrella eller oaktekstil. Polyester er ikke et allværsstoff, og puter med dette stoffet bør inn under tak eller hagemøbeltrekk når det regner. 

«Soft Touch»

Videre gleder vi oss også over å fortelle dere at vi snart vil lansere en ny type polyester som vi har jobbet lenge for å utvikle. Dette stoffet har vi gitt navnet «Soft Touch». Tekstilet er ekstremt bra UV-behandlet, og det har en mye bedre og mer holdbar struktur enn vanlig polyester. Dette gjør at stoffet er bedre egnet til utebruk, og det har omtrent samme egenskaper som olefin. Ønsker du et supermykt putestoff med gode egenskaper er dette verdt å sjekke ut!

Bilde av polyester putestoff Bilde av pute i polyester

Greit å vite om puter i Polyester:
 • Syntetisk og kunstig tekstilfiber.
 • Produseres i ulike tykkelser = ulike komforter.
 • Relativt sterkt.
 • Tåler slitasje, fuktighet, lys og varme.
 • Kan sette seg vond lukt som forverrer seg ved bruk av skyllemiddel.
 • Ikke allværsegenskaper.
 • Bør oppbevares tørt under tak eller hagemøbeltrekk.
 • Rimelig pris.

SE VÅRE PRODUKTER I POLYESTER HER.

 

Textilene

Textilene er et syntetisk stoff som er laget av PVC-behandlet polyester. Stoffet er svært værbestandig, og det er en robust tekstil som tåler mye. Det blir mye brukt i forbindelse med hagemøbler, både som trekk til puter, men kanskje aller mest som trekk til understellet på hagestoler. Stoffet er ikke vevd så veldig tett, og dermed renner vann lett gjennom. Det kan ligne litt på Oak tekstil, men forskjellen her er at textilene inneholder mye mer plast, og Oak tekstil er tettere vevd enn textilene.

Stoffet er utrolig enkelt å vedlikeholde. Det eneste du trenger å gjøre er å spyle det med kaldt vann fra vannslangen en gang iblant.

Bilde av textilene stoff Bilde av textilene stoff

Greit å vite om puter i textilene:
 • Laget av PVC-behandlet polyester.
 • Svært værbestandig.
 • Robust og solid stoff.
 • Vann drenerer gjennom.
 • Vedlikeholdsfritt.

SE VÅRE PRODUKTER MED TEXTILENE HER.

 

 

Puteskum

Når det kommer til puteskum er det slik at mye av det som gjelder for putestoff også er gjeldende her. Allværsputer har blitt veldig populært, og her spiller puteskummet en stor rolle. Det kan være greit å vite om at det finnes ulike typer puteskum som har forskjellige egenskaper, forskjellig kvalitet og ulik komfort. En allværspute har skum som tåler å stå ute i møblene hele sesongen, uansett vær, og de blir ikke ødelagt av dette.

En stor del av prisen på hagemøbler skyldes putestoffet og puteskummet, og prisen varierer ut fra kvaliteten, tyngden og typen puteskum. Likevel er det ikke nødvendigvis slik at det dyreste puteskummet er det beste med tanke på hva du skal bruke det til. Quick dry foam er for eksempel et av de dyreste puteskummene, og det har kjempegode allværsegenskaper. Likevel har det en ganske hard komfort, og er ikke så godt å sitte i. Andre puteskum, som for eksempel fast dry foam, er gjerne mykere og har en litt bedre sittekomfort. Derfor er det lurt å tenke litt over hva slags skum som er i putene.

Det er også lurt å kjenne etter om puteskummet er for tynt eller for mykt. Dersom skummet presses flatt når du setter deg, er det slik at skummet blir overbelastet. Det vil si at møblementet blir dårligere for hver gang du setter deg. Dette er ugunstig, og bør unngås.

Ellers er det lurt å forhøre deg med forhandleren om puteskummet tåler all slags vær, eller om putene burde tas inn når det skal regne. Noe puteskum fungerer nemlig som en svamp, og tiltrekker seg alt vann. Som regel vil en kunne forstå hva slags skum det er ut fra prisen. Puteskum med allværsegenksaper vil koste mer enn «vanlig» puteskum.

 

 

Bordplater

Når du skal handle hagemøbler kan det være lurt å tenke gjennom hva slags bordplate som passer best til ditt behov og din smak. Noen bordplater er enkle å vedlikeholde og ta vare på, mens andre krever mye pleie. Noen bordplater tåler også mer enn andre, og noen er dyrere enn andre. I denne delen av hagemøbelguiden tar vi for oss de mest alminnelige bordplatene til hagemøbler for å gi deg nyttig informasjon om ting som er verdt å tenke gjennom før du kjøper deg et hagebord. 

 

Aluminiumsbordplater

Aluminium er et foretrukket materiale i hagemøbler av flere grunner. Først og fremst er det vedlikeholdsfritt, og det tåler både sol og regn godt. I tillegg er det også svært lett og har en lav egenvekt. Dersom du velger et hagebord i aluminium vil du dermed få et bord som er enkelt å flytte rundt på, og som samtidig tåler mye vær. I tillegg er aluminium vedlikeholdsfritt, så du slipper å bruke mye tid på å behandle bordplata. 

Ulempen ved aluminium knytter seg til den lave egenvekten og lav tetthet i materialet. Det er nemlig slik at hagemøbler i aluminium kan få seg en knekk eller bulk dersom det får seg en litt for hard trøkk. Det kan være greit å vite. Prismessig er bordplater av aluminium hverken billige eller dyre, men de er rimelige. 

Ellers er det også en stor fordel at aluminium ikke blir så fryktelig oppvarmet av sola, og dermed kan du hvile armene på bordet uten at det blir for varmt.

Vedlikehold 

Ellers er aluminium vedlikeholdsfritt og krever lite pleie. Bordplater av aluminium er av god kvalitet. Hagemøbler i dette materialet finnes det mye av, og prismessig er de hverken dyre eller billige. I tillegg ser de fantastisk bra ut og har en utrolig bra holdbarhet. Likevel er det lurt å være obs på at det kan oppstå korrosjon på aluminiumsmøbler.  Alt lever på lånt tid, og aluminium er intet unntak. Men, dersom du behandler bordplata riktig vil bordet kunne leve lenge. Og sammenlignet med andre metaller er aluminium veldig motstandsdyktig mot korrosjon. Likevel er det to former for korrosjon som kan oppstå dersom en er uheldig:

 • Galvanisk korrosjon
 • Gropkorrosjon

Galvanisk korrosjon er noe som oppstår når aluminium kommer i kontakt med edlere metaller, som for eksempel jern. Ettersom det er noe jern i lufta, kan dette legge seg på bordet og reagere etter en stund. Gropkorrosjon kan oppstå dersom aluminiumsmøblementet befinner seg i veldig fuktige miljøer, og spesielt der hvor det er salter tilstede. Denne formen for korrosjon er den mest vanlige korrosjonsformen på aluminium. Det du kan gjøre for å forhindre dette er å sørge for å vaske bordplata godt slik at ikke salter, skitt og smuss blir liggende lenge.

Oppbevaring

Ellers anbefaler vi deg å oppbevare aluminiumsmøbler riktig gjennom vinteren slik at møblementet ikke får frostspreng. Sørg for at møblene er tørre når du setter dem til lagring, og at det ikke er vann inni de hule rammene. Dersom det er fuktig inni møbelrammene og møblene blir stående under frysepunkt, vil vannet kunne fryse og gjøre at møblementet utvider seg, og i verste fall sprekker. På denne måten kan en aluminiumsramme som var firkantet bli rund over vinteren. Derfor er det lurt å lagre utemøblene tørt og aller helst over frysepunkt for å unngå dette.

Dersom du ønsker å lese mer om hagemøbler av aluminium kan du scrolle lenger opp i dette innlegget og lese det som står under avsnittet “Aluminium”. 

Bilde av bordplate i aluminium

Greit å vite om bordplater av aluminium:
 • Lav egenvekt.
 • Vedlikeholdsfritt.
 • Tåler ikke mye trykk og press.
 • Blir ikke så varmt i sola.
 • Krever litt pleie for å unngå korrosjon.
 • Mer motstandsdyktig mot korrosjon enn andre metaller.
 • Lagre møblene riktig for å unngå frostspreng!
 • Rimelig pris, hverken dyrt eller billig.

SE VÅRT POPULÆRE HEVESENKEBORD I ALUMINIUM HER. DETTE KOMMER I ULIKE FARGER OG STØRRELSER.

 

Keramikkglass

Keramikkglass er et eksklusivt blandingsprodukt hvor vi har kombinert de beste egenskapene fra flis og de beste egenskapene fra glass i ett produkt. Enkelt sagt er keramikkglass keramikkfliser som er limt oppå ei herda glassplate. På denne måten får du ei vedlikeholdsfri, tynn og eksklusiv plate som ikke sprekker. Slike bordplater er det mange positive sider ved, og de har mange gode egenskaper. Først og fremst ser det utrolig bra og eksklusivt ut. Videre er det enkelt å holde rent, og plata er ikke så fryktelig tung. Dette er altså et bord som er flott å se på, og enkelt å ta vare på.

Selv om det er vedlikeholdsfritt, anbefaler vi likevel at du gir bordplater av keramikkglass noe pleie. Over tid er det alltid lurt å gi pleie til hagemøblene dine, uansett hva slags møbler det er. Den beste måten å vedlikeholde keramikkglass på er å impregnere flisene med jevne mellomrom. Da forhindrer du at vann trekker inn i materialet.

Bilde av bordplate i keramikkglass

Greit å vite om bordplater av keramikkglass:
 • Eksklusivt blandingsprodukt.
 • Beste egenskaper fra glass og flis.
 • Vedlikeholdsfri.
 • Tynn plate.
 • Eksklusivt.
 • Enkelt å rengjøre.
 • Bør impregneres.

 

Betong 

Betongbord ser utrolig flotte ut, og er tidløse og stilige bord som kan passe inn på de aller fleste uteplasser. Dersom du er ute etter et tungt, stødig og stabilt bord som tåler mye, kan betongbord være et godt valg for deg! Bord av betong har en ekstremt god holdbarhet!

Bord av betong kan stå utendørs uten at du trenger å bekymre deg for møbelets holdbarhet. Som vi har vært inne på tidligere er tremøbler utsatt for råte og sprekker dersom det står ute i all slags vær. Dette problemet vil du ikke ha med betongmøbler. Betong har den egenskapen at det er utrolig allsidig og passer inn i mange stiler, samtidig som det er svært holdbart og tåler mye vær. Dette er spesielt greit for oss nordmenn som har fire sesonger med mye variasjon i været. 

Vedlikehold

Likevel er ikke betongbord helt vedlikeholdsfrie. De krever som regel en overflatebehandling slik at du forhindrer vann i å trekke inn i betongen. Betong er nemlig et porøst materiale, og dermed kan det fort få flekker eller misfargede partier. Det første du burde forsikre deg om er at bordet er behandlet når du kjøper det. Som regel har betongbordene fått en behandling som beskytter materialet i 3-5 måneder. Men dette er lurt å sjekke opp i. Sjekk også gjerne med forhandleren om bordplata er blitt UV-behandlet. Videre anbefaler vi deg å gi bordplater av betong jevnlig behandling. Betongbord krever altså litt, men i langt mindre grad enn tremøbler!

Når det gjelder vask av betongbord anbefaler vi deg å aldri bruke høytrykksspyler. Vann og et godt middel for rens av betong bør gjøre susen. En fordel med betong er derimot at det gjerne ikke ser skittent ut, og det krever ikke så mye vask som andre bordtyper.

I tillegg kan det også være lurt å sjekke hva slags kvalitet betongen er laget av. Betong består av sement, vann og aggregater. Sementen fungerer som bindeleddet mellom aggregatene, og mengden vann blandet inn i sementen avgjør hvor sterk betongen blir. Desto mindre vann, desto sterkere betong. Dette kan være lurt å sjekke opp i før du betaler dyre summer for et betongbord. 

Bilde av bordplate i betong

Greit å vite om bordplater av betong:
 • Tidløst og stilig.
 • Allsidig.
 • Tungt, stødig og stabilt.
 • Ekstremt bra holdbarhet.
 • Egner seg godt til nordiske forhold.
 • Krever jevnlig overflatebehandling.
 • Bør være UV-behandlet.
 • Unngå bruk av høytrykkspyler for vask.
 • Ser ikke skittent ut.
 • Utsatt for å få flekker hvis ikke det blir behandlet.

 

Glass

Dersom du skal kjøpe hagebord med glassplate er det lurt å sjekke om glassplata er herda glass eller ikke. En herdet glassplate vil tåle høyere temperaturer, og tåler mer generelt. De aller fleste glassbord i Norge er laget av herdet glass. Glasset har da blitt laget gjennom en spesiell varmeprosess og en kontrollert nedkjøling som gjør at glasset blir 4-5 ganger sterkere enn vanlig glass. Men da er det viktig å vite at når glasset er herdet kan det ikke bearbeides mer, for da vil det fort gå i tusen knas. Det er nemlig slik at dersom ei glassplate av herdet glass knuser, så gjør den det i tusen småbiter. Dette er positivt med tanke på at glassbitene ikke blir så skarpe og store, og dermed er det mindre sjanse for å skade seg av dem. 

Når det gjelder glassbord er det slik at disse er veldig sterke og tåler mye ovenfra, men dersom glasset får seg et hardt slag i kanten er det litt verre. Glassplater tåler slag i siden veldig dårlig, og dersom det blir utsatt for dette risikerer du at bordet går i tusen knas. 

Videre er det slik at glassplater krever en del vasking. Skitt samler seg fort og blir veldig synlig, og derfor burde du nok regne med å måtte vaske over før og etter bruk av et hagebord med glassplate. Men heldigvis er glasset glatt og kluten fyker fort over!

Bilde av bordplate i glass

Greit å vite om bordplater av glass:
 • Sjekk opp i om glasset er herdet eller ikke.
 • Herdet glass tåler mer.
 • Herdet glass må ikke bearbeides mer.
 • Tåler mye ovenfra.
 • Tåler lite fra siden, utsatt ved kantslag.
 • Går i tusen knas ved uhell.
 • Ser fort når det er skittent.

 

 

Høytrykkslaminat (HPL)

Bordplater av høytrykkslaminat er vedlikeholdsfrie bordplater av høy kvalitet. På toppen av dette er de svært enkle å rengjøre, og trenger kun å bli vasket med en fuktig klut. Slike bordplater er laget av mange tynne «plastark» som limes og presses hardt sammen under stort trykk. Deretter festes denne HPL-plata på et underlag, og får et gjennomsiktig lag av beskyttelse på toppen.

Noe av det som er genialt med bordplater av høytrykkslaminat er at du kan få dem i en drøss av ulike farger, former og størrelser, og du kan tilpasse dem etter din uteplass. Det går også an å kombinere disse bordene med andre bord ettersom de er veldig allsidige, og det er også enkelt å finne stoler som passer til. Videre er de også som regel veldig rimelige i pris. Dette har ført til at denne typen bordplater har blitt et svært populært valg for restauranter og bedrifter, for da slipper en å bytte ut bordene ofte ettersom de er rimelig, enkle å vedlikeholde, og har lang holdbarhet. I tillegg har også høytrykkslaminat en form for «selvrensende» egenskap, og bordene er veldig hygieniske.

Det skal mye til for at det kommer riper i ei bordplate av høytrykkslaminat, for de tåler utrolig mye. I tillegg er de noe resistente mot flammer.

Det er svært enkelt å holde slike bord rene, og en fuktig klut gjør som regel susen. Vi anbefaler deg å være forsiktig med å bruke sterke rengjøringsmidler på HPL bordplater, og vær også forsiktig med harde vaskeredskaper som for eksempel stålull.

Bilde av HPL bordplate High pressure laminate

Greit å vite om bordplater av høytrykkslaminat:
 • Stor ripefasthet.
 • Enkle å rengjøre.
 • Vedlikeholdsfrie.
 • God holdbarhet.
 • Mange stiler, farger og størrelser.
 • Rimelig pris.
 • Hygienisk.

 

 

Hvordan gjøre et godt kjøp?

Forhåpentligvis har vi gjennom denne hagemøbelguiden gjort spørsmålet «Hvordan gjøre et godt kjøp?» enklere. Vi har nå gitt deg mye teknisk og praktisk informasjon om ulike materialer og typer hagemøbler, og avslutningsvis vil vi gi deg noen siste råd. Når du skal kjøpe kan du ha disse tre nøkkelordene i hodet:

 • Komfort
 • Funksjonalitet
 • Vedlikehold

Dette er tre nøkkelpunkter som det er lurt å gjøre seg noen tanker rundt før du velger hva slags hagemøbler du skal kjøpe. Hva slags komfort skal du ha i møblene dine? Og hva skal de brukes til? Loungemøbler og spisemøbler er vidt forskjellige både i komfort og funksjonalitet, og dermed kan det være lurt å tenke over hva slags anledninger hagemøblene skal brukes til, og komforten du vil møblene skal ha. Det er kjedelig å investere i dyre møbler som er vonde å sitte i. Videre er det også lurt å tenke på vedlikehold, og hvor stor kapasitet du har til å gi møblene dine pleie. Dersom du ikke har mulighet til å ta godt vare på tremøbler, bør du kanskje heller gå for vedlikeholdsfrie møbler i aluminium – eller eventuelt kunsttre dersom du liker tremøblers uttrykk. Vi anbefaler deg i alle fall å tenke gjennom komfort, funksjonalitet og vedlikehold.

 

Vårt siste råd for et godt kjøp

Vårt siste råd til deg er dette: Kjøp deg noe du har lyst på! Ikke la fornuften drive deg til å kjøpe hagemøbler du ikke synes er fine. Da anbefaler vi deg heller å sette av litt tid til vedlikehold eller sette av noen kroner ekstra hvis møblene du har falt for krever det. Invester gjerne i god kvalitet slik at du har noe som varer lenge. Og husk, nyt de gode sommerdagene og lange sommerkveldene i hagemøblene dine! Len deg godt tilbake, og nyt et gjennomtenkt og godt kjøp.

Ellers anbefaler vi på det sterkeste at du kjøper hagemøblene dine av en hagemøbelspesialist som vet hva de driver med. Du er selvfølgelig hjertelig velkommen innom en av våre butikker, så hjelper vi deg å ta et godt valg! Eller du kan ta kontakt med kundeservice som står klar for å hjelpe deg med det du lurer på. Velkommen!